Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Regnbågslax i folie med pesto, feta, zucchini och tomater


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

Ingredienser

4 portionsbitar regnbågslax med skinn (ca 150200 g/st)
4 msk grön pesto
100 g fetaost, smulad
1 liten zucchini, tunt skivad
1 salladslök, tunt skivad
10 kalamataoliver, tunt skivade
ca 12 små tomater (gärna körsbärs- eller romantica), halverade
Färsk basilika (ca 1 kruka eller ett rejält knippe)
2 msk olivolja
Salt och svartpeppar
4 ark aluminiumfolie (ca 30x40 cm) eller folieformar
Bakplåtspapper i botten

Kall citronsås med yoghurt, basilika och vitlök:
2 dl turkisk eller grekisk yoghurt (eller crème fraîche om du vill ha den krämigare)
1 vitlöksklyfta, riven eller pressad
Rivet skal från 1 citron
1 msk färskpressad citronsaft
1 msk olivolja
1 liten näve färsk basilika, finhackad
Salt och svartpeppar
lite honung (valfritt)

Ugnsrostad potatis eller blomkål med citron, vitlök och örter:
800 g små färskpotatisar eller delikatesspotatis + eller blomkålsbuketter
1/2 dl olivolja
1 vitlöksklyfta, riven
Rivet skal från 1 citron
1 msk citronsaft
1 msk hackad färsk rosmarin eller timjan
Flingsalt och svartpeppar


Instruktioner

Värm gasolgrillen till medelhög värme, cirka 180–200°C.
Lägg ut fyra ark aluminiumfolie på bänken och ringla lite olivolja i mitten av varje.
Fördela zucchiniskivor, salladslök och tomathalvor jämnt på varje ark.
Placera en bit lax med skinnsidan nedåt ovanpå grönsakerna och krydda lätt med salt och peppar.
Bred 1 tesked pesto på varje laxbiten och strö över smulad fetaost.
Strö skivade kalamataoliver över. Toppa med färska basilikablad och ringla lite extra olivolja över.
Vik ihop folien till täta paket men lämna lite utrymme överst så att värmen kan cirkulera.
Lägg paketen på grillen och stäng locket. Grilla i cirka 12–15 minuter tills fisken är genomstekt.
Servera direkt ur folien eller på tallrik med kall citronsås.

Kall citronsås med yoghurt, basilika och vitlök:
Blanda yoghurt, vitlök, rivet citronskal, citronsaft, olivolja och basilika i en skål.
Smaka av med salt och peppar och gärna lite honung för att balansera syran.
Låt stå kallt minst 15 minuter före servering.

Ugnsrostad potatis eller blomkål med citron, vitlök och örter:
Sätt ugnen på 225°C.
Skölj potatisen och halvera dem (eller låt dem vara hela om de är små).
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Ringla över olivolja, riv i vitlök och citronskal, pressa över citronsaft och strö över örter.
Blanda runt ordentligt med händerna.
Rosta mitt i ugnen i cirka 25–30 minuter tills potatisen är gyllene och krispig.
Strö över flingsalt och nymalen svartpeppar vid servering.

Näringsinnehåll

  • Portioner: 4