Ragu på salsiccafärs, alltså såååå gott! Vad är Ragu? Jo det är italiensk köttfärssås från Bologna.
En ragu ska gärna bestå av sofritto som bas, det är finhackad lök, morot och selleri. Detta ger den äkta ragusmaken.
Och den ska gärna långlagas eller som i mitt fall tryckkokas.
Vinet vi drack till var:
Il Vero Siciliano 2022 – en kraftfull ekologisk nyhet från trendiga Sicilien!
Perfekt vin till den här rätten tyckte vi!
Det är ett härligt fruktigt vin som fångar Siciliens mångtusenåriga vintradition.
Nu har det lanserats i Sverige till det förmånliga priset av 89 kr.
Det är ett mjukt och fylligt vin med toner av mogna körsbär, fat, vanilj och kryddor.
Tycker ni om italiensk mat så är det här vinet för er!
Surdegspizza, hårdostar, pastarätter, burratasallad – möjligheterna är många!
Vinet är gjort på de tusenåriga druvorna Nero d’Avola och Nerello Mascalese, druvor med erkänt högkvalitet.
Druvorna odlas i bergen och när de mognat ordentligt så lagras på stora ekfat i sex månader.
Ni kan läsa om vinet HÄR och lägga en beställning till ert lokala systembolag.
ART NR 56941 | Il Vero Siciliano 2022 | 750 ml | ALK 13,5 % | SOCKERHALT: 0,5 g/100ml | 89 KR
Nu ska ni få receptet på den magiskt goda Ragun!
Som sagt, basen är en sofritto, och jag har även vitlök i. Detta får fräsas mjukt i olivolja på låg värme i ca 15 minuter.
Här ska ragun tillagas i min Crockpot Turbo Express men det går som sagt perfekt att tillaga på spisen. Låt det gääääärna långlagas på upp mot 4 timmar!
Här kommer receptet! MUMS!
Skriv utRagù di Salsiccia (Salsicciapasta)
- Portioner: 4-6
Ingredienser
6 vitlöksklyftor, finhackat
2 gula lökar
2 morötter
2 stjälkselleri
1/2 dl olivolja
2 msk tomatpuré
2 dl vitt vin
600 g salsiccafärs
500 g passerade tomater
1 dl köttbuljong
2 st lagerblad
2 tsk timjan (torkad)
1 tsk salvia (torkad)
1 nypa salt
1 nypa svartpeppar, malen
1 dl grädde
Till servering: Pasta, persilja, parmesan
Instruktioner
Skala och hacka grönsakerna i små tärningar. Hetta upp en olivolja i en ktraktörpanna och låt allt fräsa på låg värme tills de mjuknat. Hetta upp pannan igen och rör ner tomatpurén. Sänk värmen något och rör ner vin, sedan salsicciafärs och låt allt steka tills fären är genomstekt. Häll på passerade tomater, köttbuljong, lagerblad, kryddor. Låt allt sjuda i 3-4 timmar på låg värme, alt tryckkokas på hög i 35 minuter (naturligt utsläpp på 20 min sedan)
När ragun är klar, hetta upp allt igen och rör ner grädden.
Servera till pasta eller tex grönsaker och riv rikligt med parmesan över och sedan grovt hackad bladpersilja.
10 kommentarer
Spelar det någon roll vilket vitt vin man använder?
Ett torrt vitt vin hade jag rekommenderat, druva bör inte spela ngn roll.
Så gott!!
Kanske en korkad fråga…1 dl köttbuljong är det = en tärning i en dl vatten, eller🙄
Ingen korkad fråga! =)
Nej för 5 dl buljong blandar man 1 köttbuljongtärning med 5 dl kokande vatten alt 1,5 msk konc. köttfond med 5 dl vatten.
Så för 1 dl köttbuljong blir det ca 1/4 köttbuljongtärningar.
Det här låter ju helt underbart! Måste testa😀
Hej, kör du crockpoten på Manuell och High 35 min(ej turbo)?
Med vänlig hälsning, Johanna
Precis 35 min vanlig express, trycker du in turbo går tiden ner så det är valfritt hur du vill göra.
God måndag☀️
Älskar verkligen ragu, selleri, morot och lök ger en väldigt god och djup smak.
Planering inför jul börjar ju nu😊 och förra året gav du lite tips på adventskalendrar till döttrarna och jag undrar om du har lite tips i år igen? Det är då lätt att ”snöa” in på samma, så väldigt kul om du tar upp det igen.
Ha en fin vecka!🤗
Det kommer absolut! De har redan börjat prata om adventskalendrar 😅 Detsamma till dig!