Så värst estetiskt vacker blev den inte men jag kan lätt säga att det var den godaste Calzonen jag ätit!
Hemmagjort smakar oftast bäst ju!
Nej detta är inget lågkolhydratrecept! Pizza äter jag ytterst sällan. Inte bara för att det är så energitätt men även för att jag blir så trött dagen efter all den mängden bröd.
Men som med allt i livet så gör man val, och i mitt medvetna kostliv så valde jag i går att äta en sjukt god Calzone! Det var helt enkelt värt det att vara lite extra trött och svullen idag 😉
Receptet på degen kommer från Leila Lindholms ”One more slice” och är ett kanonbra grundrecept på pizza!
Välj råvarorna med omsorg! Jag köper tex inte färdigskuren pizzaskinka för tycker inte den är god utan väljer en god rökt skinka i skivor.
Tåler / Äter ni pizza ibland eller vill imponera på era gäster så tycker jag att ni ska prova detta receptet!
Skriv ut
Pizza Calzone
- Totaltid: 1 hour 10 minutes
Ingredienser
- 15 g färsk jäst
- 3 dl ljummet vatten
- 2 tsk strösocker
- 1 tsk flingsalt
- 2 msk olivolja
- 1 dl durumvete
- 5 1/2–6 dl vetemjöl special
Calzonefyllning
- 2 burkar god pizzasås
- 400 g fin rökt skinka
- 500 g riven ost med goda smältegenskaper (tex gouda)
- 4 dl riven pamesan
- 2 krukor färsk oregano
- 2 dl urkärnade svarta kalamataoliver
- eventuellt 2 dl skalade räkor
Instruktioner
- Smula jästen i en bunke och lös upp den i vattnet. Tillsätt strösocker, flingsalt och olivolja.
- Tillsätt durumvete och lite vetemjöl i taget och knåda degen i maskin i cirka 10 minuter tills den är elastisk.
- Strö över lite vetemjöl och jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i cirka 45 minuter.
- Sätt ugnen på 230 grader varmluft och ha två plåtar inne så de blir heta.
- Dela degen i fyra delar och baka ut varje del till en rundel. Smeta ut pizzasås på varje rundel ca 1,5 cm från kanten. Lägg sedan riven ost på halva sida, sedan skinka och räkor, oliver och avsluta med den rivna parmesanen. Pensla kanterna med vatten och Lägg över den andra sidan och nyp ihop kanterna, vik sedan uppåt och se till så det är ihopnypt/förseglat. Strö lite mjöl ovanpå oh lägg Calzonen på bakplåtspapper. Repetera sedan på de andra och sätt in dem i ugnen två och två. Grädda dem i ca 10 minuter.
Notering
- Servera gärna med min goda vitlökssås
- Förberedelsetid: 10
- Tillagningstid: 60
Näringsinnehåll
- Portioner: 4
JULKAMPANJ
Min kod 56KILO ger 25% rabatt på vibbplattor & IR-mattor. Utöver ev nedsatt pris!
Fantastisk för förbränning, värk och lymfan.
(läs mer om Vibrationsträning och IR mattor HÄR)
7 kommentarer
Tänkte testa detta recept. Men ska det verkligen bara vara 15g jäst? Tänkte de säljs ju i 50g förpackningar och har aldrig sett ett recept med 15g färsk jäst. Vill inte misslyckas då jag ska bjuda på middag.
Mvh Marie
Yes det ska det vara =)
Tusen tack för receptet, har letat efter recept på en lite ”nyttigare” pizza!
Av någon anledning har pizza varit mycket svårare för mig att avstå från än t.ex. godis och Ballerinakex som jag var tokig i förr…
Om man inte är diabetiker eller har andra hälsoproblem, utan vill leva sunt större delen av tiden, tycker jag att man kan unna sig lite avsteg utan dåligt samvete 🙂
Tack än en gång för ett toppenrecept:-)
Beställer härmed varsin sån nästa gång vi kommer ner, fy faaaaarao vad gott!!!!!
Puss
Ordern mottagen och antecknad! Puss!!
Egengjord pizza är ju klart godast! Och jag kan faktiskt sakna ”riktiga” degar… de är så härliga att knåda (och goda också förståss) 🙂
Gjorde din äppelkaka idag (bytte sockerersättningsströ mot lite honung) och den blev fantastiskt god. Det bästa av allt… det finns kvar till morgondagens fika. 🙂
Kram Erika
Vilket bra tips vi som ska baka pizza ikväll.
kram och ha en fortsatt bra dag.