Pestobakad lax med mozzarella och salami (och citronsås)

av Åse
Artikeln innehåller reklamlänkar

Hej på er!

Känns som jag startar varje blogginlägg med en väderanalys!? Haha!
Men japps, regnet öser ner och varken jag eller 🐻‍❄️🐻‍❄️ är sugna på promenad.
Istället har vi startat dagen så här:


Nattlinne i Microfiber HÄR Finns även i svart, såååå skönt på! Funkar även som underklänning.

ÄLSK på IR! 

Men först så var vi uppe i ottan och sjöng för vår nyblivna 16-åring som fyller hela 16 år idag! Så ikväll blir det gomiddag hos oss ❤️

’Vet ni, jag fick en så akut längtan till december! 😅
Lade precis en beställning på bubbelkalender och fick en sådan mysig känsla i kroppen. Längtar efter att smyga upp tidigt och titta på julkalendern, tyvärr blir det nog bara jag som tittar – tjejerna har olika tider och det är oklart om de hinner titta på morgonen alternativt orkar gå upp. Jag HOPPAS ju att vi får till det för det har varit en såååå mysig tradition!
Ska ha en liten julgran på kontoret (lägenheten) också!
Årets Georg Jensen julhänge måste jag köpa också! Får se vilken jag väljer! Men det lutar åt snöflingan som ni hittar HÄR

Nu ska ni få ett plättlätt men så gott recept! Nämligen Pestobakad lax med mozzarella och salami i en så god citronsås!
– en perfekt kombination av krämighet, sälta och fräscha smaker.

Den saftiga laxen, rikligt täckt med aromatisk pesto,  smält mozzarella, sälta och textur i form av salamin.
Oavsett om du serverar den med en lätt, fräsch sallad, kokt potatis eller ugnsrostade grönsaker så passar den både till vardags och fest.

Jag beställer min lax från ISHAVET! Hälsosam, hållbart odlad och fångad lax – Läs mer HÄR 

Nästa gång ska jag riva mozzarellan grovt på rivjärnet, jag kan tycka att det blir lite för ”kakigt” med hela skivor.
Men det är upp till er!

Efter 15 minuter är osten smält och laxen perfekt tillagad!

Såsen är to die for, så god!

Här kommer receptet!

PS! Det är roligt att höra ifrån er! Alltid lite småtrist när det är tyst i kommentarsfältet så dela gärna med er av era tankar när ni vill om vad som skrivs här inne 🥰

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Pestobakad lax med mozzarella och salami


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

  • Författare: Åse
  • Portioner: 4

Ingredienser

4 laxfiléer
4 msk grön pesto (eller röd, beroende på smak)
100 g mozzarella, skivad
8 skivor salami
1 msk olivolja
Salt och peppar

Sås (valfritt):
2 dl crème fraîche
Saft och skal av 1 citron
1 vitlöksklyfta, pressad
1 msk olivolja
Salt och peppar
Färsk basilika, hackad


Instruktioner

Förvärm ugnen till 200°C.
Lägg laxfiléerna på en ugnsfast form och krydda med salt och peppar.
Bred pesto över varje laxfilé.
Lägg en eller två skivor mozzarella på varje filé och toppa med salami.
Ringla över lite olivolja.
Baka i ugnen i 15-20 minuter tills laxen är genomstekt och mozzarellan smält.
Servera med en fräsch sallad eller rostade grönsaker.
Vill ni ha sås till?
Blanda crème fraîche, citronsaft och skal, pressad vitlök, och olivolja i en skål. Smaka av med salt, peppar, och eventuellt lite hackad basilika. Servera laxen med den krämiga citronsåsen vid sidan.

20 kommentarer

Gerd 27 september, 2024 - 19:20

Intresserad av cava kalender men det finns så många att välja på. Har du något tips? 🙂

Svara
Åse 27 september, 2024 - 19:21

Tyvärr inget tips, den kalendern jag har är italiensk så ingen cava

Svara
Gerd 27 september, 2024 - 19:29

Aha, men jag tar gärna ett tips på den du beställt! 🙂 Är det prosecco?

Svara
Suzanne 27 september, 2024 - 13:30

Den ska göras i helgen 👍🏻. Undrar lite över den beställda laxen, älskar lax men har blivit lite rädd när rekommendationerna är att inte äta odlad lax utan viltfångad. Hur är det med den här, vet du det? När jag läser är den odlad i fjällsjö…. Fattar egentligen inte varför det är så dåligt med odlad lax heller 😳

Svara
Åse 27 september, 2024 - 13:45

Hej!

Ishavets vildfångade lax kommer från kristallklara Kalixälven! En av de renaste vattendragen i Sverige.
Ishavets landodlade premiumlax är INTE samma som den odlade laxen som man avråds att äta pga hög halt av föroreningar och toxiner, antibiotika, kemikalier, miljöpåverkan och etiska aspekter som djurhållningen.
Landodlad lax, som den från Ishavet, är bättre eftersom den odlas i kontrollerade miljöer utan antibiotika, har lägre miljöpåverkan, och minskar risken för föroreningar och parasiter. Den bidrar också till hållbarhet genom att inte påverka havsmiljöer eller vilda fiskbestånd negativt.
Landodlad lax sköts oftast under bättre etiska förhållanden jämfört med traditionell havsodlad lax. I landbaserade system kan fisken hållas i renare och mer kontrollerade vattenmiljöer, vilket minskar stress och sjukdomsrisk. Det ger möjlighet till bättre djurvälfärd, eftersom fisken slipper trångboddhet, parasiter och de negativa effekterna av att leva i öppna havskassar. Detta leder till en mer ansvarsfull djurhållning och bättre livskvalitet för fisken.

Svara
Jeanette 26 september, 2024 - 21:15

Mums så gott detta låter 😊 Hamnar på matlistan till nästa vecka. Älskar enklare recepet med få ingredienser i allafall vardagar 😅

Svara
Åse 27 september, 2024 - 10:55

Men visst! Bästa ju! =)

Svara
Åsa S 26 september, 2024 - 18:24

Receptet kom ju alldeles lägligt nu, då jag precis fyllt kylen med det som du nämner – förutom laxen då.. 😅 (Handlade innan jag såg detta!) Men, som alltid tackar jag för inspirationen och lägger detta i samlingen av rätter att laga framöver.
Ja, nu är hösten här på riktigt! Vi hade ett riktigt ruskväder igår, med halv storm och ösregn.. Nu vill jag bara boa för hösten med kuddar, filtar och ljus. Och just det har jag tänkt kika efter i helgen, när jag och tjejerna drar till Ullared 😁 Två dagar med tjejerna – oj, vad jag ska mysa!
Kram och ha det gott! 💕

Svara
Åse 27 september, 2024 - 10:55

Åh vad kul me Ullared!! Happy shopping ocg mys med dina tjejer 😍

Svara
Anna 26 september, 2024 - 17:13

Mysigt med kalendrar! Hade en kaffekalender från Kahls förra året, då längtade man verkligen till första koppen på morgonen haha!

Svara
Åse 27 september, 2024 - 10:56

Oh vad kuuuul! Var det hela bönor eller pulver? Vi har idag en kapselmaskin så det hade inte funkat här 🙁

Svara
Viola Palmgren 26 september, 2024 - 15:17

Så gott. Tack
Trevlig helg

Svara
Åse 27 september, 2024 - 10:57

Trevlig helg på dig också!

Svara
Malin 26 september, 2024 - 14:59

Jag ser fram emot härliga höstrecept och helt vanlig vardag med familj, träning, pälslingar, resor och mat! Gärna också hus och trädgård.😁🙏 För övrigt, tack för alla tipps i och runt om Helsingborg!

Svara
Åse 27 september, 2024 - 10:57

Tack för pepp Malin! KRAM o kul att du uppskattar HBG-tipsen!

Svara
Lajan 26 september, 2024 - 14:18

Måste testa!! Snyggt nattlinne, varifrån kommer det?

Svara
Åse 26 september, 2024 - 14:22

Älskar!! Har även i svart! Länkar under bilden.

Svara
Barbro 26 september, 2024 - 13:15

Spännande med salami till laxen.
Ha en fortsatt fin dag.

Svara
Åse 27 september, 2024 - 10:58

Älskar kombon! Så gott att göra mozzarellamackor med samma ingredienser också.
Trevlig helg!

Svara

Tack för att du ger feedback!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.