Persiljejärpar med godaste pepparsåsen

av Åse

Nu ska ni få ett smarrigt recept!

Passar lika bra till vardags som till fest! Vi åt detta i fredags.
Järparna gör jag som jag gör pannbiffar – YUMMIE! Vill man inte ha grädde i kan man ha mjölk.
Löken fräste jag först i lite smör den här gången, man kan riva den rakt ner i köttfärsen också.

I den här såsen man man använda valfri peppar, jag använder både grön, röd och svart!

Järparna förstekte jag och sedan fick de gå klart i ugnen på 200 grader.

Ugnsrostad mandelpotatis och kokt sparris, såååå gott!

Lingonsylt och ättiksgurka hamnade sedan också på tallriken, älskar det till biffar i gräddsås!

Hoppas att ni testar detta snart!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Persiljejärpar med godaste pepparsåsen


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 från 1 betyg

  • Författare: Åse
  • Portioner: 4

Ingredienser

JÄRPAR:
500 g nötfärs
1 gul lök, riven eller finhackad och fräst i smör tills glansig
1 dl grädde eller mjölk
0,75 dl havregryn
1 msk dijonsenap
1 ägg
Salt, svartpeppar
2 msk konc. kalvfond
1 kruka persilja, hackad

PEPPARSÅS:
2 st schalottenlökar
12 msk hela pepparkorn *rosépeppar, grönpeppar, svartpeppar – välj eller blanda (börja med mindre mängd)
smör att steka i
3 dl grädde
2 dl creme fraiche
1 tsk dijon
1 msk tomatpuré
1 msk tamarisoja
1 msk kalvfond
3 msk konjak eller whisky
1 krm salt


Instruktioner

Gör järparna:
Sätt ugnen på 200 gr.
Rör ihop grädde och havregryn och låt stå i 10 minuter.
Rör sedan ihop med övriga ingredienser, det ska bara röras ihop – inte mer än så, då blir färsen seg.
Forma järpar med våta händer (eller oljade)
Stek sedan järparna i smör, de ska bara få färg runt om.
Låt sedan stekas klart i ugnen i en ugnsform i ca 10 min. (Innertemperatur 70 gr)

SÅS: Krossa pepparn i en mortel eller dylikt och finhacka löksen. Fräs i smör till det mjuknat och fått lite färg. Rör ner alla ingredienser och smaka av något. Låt reducera (koka ner) till önskad konsistens. Sila av.

4 kommentarer

Ildikó 13 augusti, 2024 - 17:33

Kan man ersätta havregrynen med något annat? Tycker inte om havregryn i mat.

Svara
Åse 13 augusti, 2024 - 17:34

Du kan ersätta med ströbröd. Alternativt utesluta helt.

Svara
Adriana 13 augusti, 2024 - 02:52

Kanon bra recept.. och lätt att laga. Den enda ingrediens jag avstår är whisky eller konjak pga mina barnbarn älskar järpar.. kanske mera än köttbullar.. (konstig nog.!) Det blir tisdag lunch innan de ska börja äta på förskolan och skolan (torsdag).. och jag blir lite ledsen… efter hela sommar tillsammans på mitt sommarställe och på mina barn sommarstället och vi hade jätte kul! Tack snälla Åse på lätta och goda recept.
Ta det lugn efter din resa i Spanien, resorna suger massa energi faktiskt oavsett om de är fantastiska & trevliga.






Svara
Marie 12 augusti, 2024 - 21:15

Ser riktigt gott ut. Det ska jag absolut laga. 😋 Önskar dig en fin vecka. 🤗

Svara

Tack för att du ger feedback!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.