Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Persiljejärpar i konjak- och kantarellsås


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 från 1 betyg

  • Författare: Åse
  • Portioner: 4

Ingredienser

1 gul lök
1 dl persilja
500 g nötfärs
1 msk pofiber
1 dl grädde
1 ägg
½ msk japansk soja
1 msk kalvfond
salt, peppar
matfett att steka i

Sås:
200 g kantareller
(färska eller upptinade från fryst) -går så klart bra med annan svamp!
1 gul lök
3 dl grädde
2 dl crème fraiche
1 msk japansk soja
1 ½ msk kantarellfond
1 ½ msk konjak
matfett att steka i


Instruktioner

Sätt ugnen på 175 gr.
Riv löken och finhacka persiljan. Blanda alla ingredienserna till färsen. Forma till järpar och stek dem runt om i matfett i en stekpanna tills de får fin färg. Rada upp dem i en ugnsform.
Vispa ur pannan som du stekte järparna i med lite vatten. Sila ner i kastrull. Torka ur pannan.
Skär kantarellerna i mindre bitar. Stek dem i torr panna tills de vattnats ur ordentligt.
Lägg i en klick matfett och stek kantarellerna några minuter.
Finhacka löken och lägg i med kantarellerna och låt dem steka klart tillsammans. Kantarellerna ska bli något krispiga.
Tillsätt övriga ingredienser och låt allt koka ihop i några minuter.
Häll såsen över järparna och sätt in i ugnen 8–10 minuter.
Servera med valfritt tillbehör.