Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Bearnaisesås


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

Ingredienser

300 g smör (brynt är gott!)
1 msk finhackad schalottenlök
2,5 msk rödvinsvinäger, gärna dragonvinäger
2 msk vatten
4 vitpepparkorn
2 äggulor
1 krm salt
krm cayennepeppar
2 msk finhackad dragon (23 tsk torkad går bra)
4 msk finhackad persilja


Instruktioner

Ta fram alla ingredienser så de blir rumsvarma.
Skala och finhacka schalottenlöken.
Krossa vitpepparkorn i en mortel.
Gör ett snabbt uppkok på vinäger, vatten, krossade vitpepparkorn och schalottenlök i en kastrull och låt svalna. Det ska bli 3 msk reduktion.
Smält smöret i en kastrull på låg värme. Låt det svalna till runt 50 grader. Häll upp det klarnade smöret i en kanna och lämna kvar den vita bottensatsen (mjölkproteinerna).
Sila över vinägern i en hög mixerskål. (Ställ mixerskålen på en blöt handduk så åker den inte omkring)
Tillsätt äggulorna till den rumsvarma vinägern. Mixa det fluffigt.
Häll i smöret, lite i taget, mixa hela tiden, först droppvis och sedan i en tunn stråle. Det är mest kritiskt i början, efter hand kan du öka på strålen av smör. Krydda med salt, dragon och hackad persilja.
Vill ni ha en tjockare mer smörlik bearnaise, förvara i kylen ett tag och mixa eventuellt lite med stavmixer.