Gooood morgon på er!
Så var vi framme på torsdag red an och i mitt huvud så börjar helgen typ liiiiite i morgon så idag är det ju NÄSTAN helg 😅
Gäller att se det från en ljusa sidan!
Jag ska dra på mig gymkläderna om en timmes tid och dra till gymmet men först tänkte jag hinna med MINST två koppar kaffe till! 😅
I går blev det lax med fetaosttäcke till mig och Daniel och barnen åt pannbiffar med bearnaise! Mums!
jadå vi kunde ätit samma alla men jag var sugen på lax 🙂 Pannbiffar finns kvar i kylen nu.
2011 postade jag snabb bea för färsta gången här: Plankstek och snabb Bearnaise!
och sedan fick det ett eget inlägg: Snabb Bearnaise med stavmixer
Snabb och enkel Hollandaisesås (med stavmixer) kom samtidigt.
Två fantastiska såser till kött och fisk!
Det är ju SÅ enkelt att göra en smarrig tjock bearnaise. Vill man kan man koka ihop en bearnaisereduktion och alltid ha i kylen så går det ännu fortare att göra en bearnaise.
Enda kruxet med en äkta bearnaise är ju att den inte blir så bra att kyla. Då stelnar den och även om det är gott att ha bearnaisesmör så är man kanske ute efter just sås.
Jag har en lösning på det längst ner.
Rödvinsvinäger eller dragonvinäger är vad jag har i en bearnaise.
Här har jag gjort ett snabbt uppkok och har 3 msk vinägerreduktion.Skulle det vara lite mer än så, så sparar jag det och smaksätter eventuellt bearnaisen med mer sedan.
Smöret får smälta på låg värme och bottensatsen sjunker till botten och det går enkelt att hälla av det klarnade smöret i något som du sedan enkelt kan hälla ifrån.
Vinägerduktionen får svalna lite sedan silas den ner i en hög behållare (kommer oftast när man köper stavmixern)
I med de rumsvarma äggen sedan sätts stavmixern igång!
När ägg och vinägerreduktionen är mixad fluffig så droppas smöret i sakta men säkert.
Försiktigt i början (droppvis)
Öka sedan på.
När bearnaisen är tjock och klar så smaksätts den med salt, cayenne, persilja och dragon!
VOILA! En krämig bearnaise som ni kan smaksätta som ni vill, varför inte en chili-bea!?
Barnaise stelnar som sagt i kylen. Jag har ställt in den ändå och sedan har jag mixat om den med ännu en gula, den blir lite smörigare men håller ihop.
Man kan annars fuska och köra det här receptet på majonnäs och bara smaksätta med dragon/persilja och så klart ha i vinägerreduktionen istället för citronjuice.
Majonnäs på minuten (Stavmixer)
Skriv utBearnaisesås
Ingredienser
300 g smör (brynt är gott!)
1 msk finhackad schalottenlök
2,5 msk rödvinsvinäger, gärna dragonvinäger
2 msk vatten
4 vitpepparkorn
2 äggulor
1 krm salt
krm cayennepeppar
2 msk finhackad dragon (2–3 tsk torkad går bra)
4 msk finhackad persilja
Instruktioner
Ta fram alla ingredienser så de blir rumsvarma.
Skala och finhacka schalottenlöken.
Krossa vitpepparkorn i en mortel.
Gör ett snabbt uppkok på vinäger, vatten, krossade vitpepparkorn och schalottenlök i en kastrull och låt svalna. Det ska bli 3 msk reduktion.
Smält smöret i en kastrull på låg värme. Låt det svalna till runt 50 grader. Häll upp det klarnade smöret i en kanna och lämna kvar den vita bottensatsen (mjölkproteinerna).
Sila över vinägern i en hög mixerskål. (Ställ mixerskålen på en blöt handduk så åker den inte omkring)
Tillsätt äggulorna till den rumsvarma vinägern. Mixa det fluffigt.
Häll i smöret, lite i taget, mixa hela tiden, först droppvis och sedan i en tunn stråle. Det är mest kritiskt i början, efter hand kan du öka på strålen av smör. Krydda med salt, dragon och hackad persilja.
Vill ni ha en tjockare mer smörlik bearnaise, förvara i kylen ett tag och mixa eventuellt lite med stavmixer.
STARTA 2025 STARKT!
Min kod 56KILO ger 20% rabatt på vibbplattor & IR-mattor. Utöver ev nedsatt pris!
Fantastisk för viktminskning, värk och lymfan.
(läs mer om Vibrationsträning och IR mattor HÄR)