Perfekt Blomkålsmos

av Åse

Blomkålsmos – ett perfekt substitut för potatismos men hur många av oss har inte stått där med ett vattnigt, slabbigt mos och barnen har tittat skeptiskt på både oss och moset.
Så här gör jag när jag gör blomkålsmos! Får samma konsistens som potatismos och smakar SUPERB!
Går att använda till duschesse också så klart 🙂 Perfekt till fiskgratängen, plankan – you name it!
012A1053


012A1060

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Perfekt blomkålsmos


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 från 9 betyg

Ingredienser

  • 2 st blomkålshuvud
  • 12 msk smör
  • ½ dl vispgrädde
  • 1 dl riven parmesan
  • 2 äggulor
  • Salt och vitpeppar

Instruktioner

Skär bort den grova stammen med blad från blomkålen.
Skölj och dela blomkålen i buketter. Koka blomkålen mjuk, häll av vattnet och låt ånga av på låg värme i ca 5 minuter. Låt svalna. Vi vill ha blomkålen så torr som möjligt så lägg blomkålen i en ren handduk och dra ihop till en ”kappsäck”.
Vrid handduken och pressa ur resterande vätska, så mycket det bara går.
Mixa blomkålen i en matberedare med S-kniv tillsammans med smör, grädde, äggulor och parmesan.
Smaka av med salt och peppar.

Näringsinnehåll

  • Portioner: 6

55 kommentarer

Jonas 12 september, 2024 - 17:11

Riktigt gott mos men skulle kalla det parmesan mos istället för blomkålsmos.

Konsistensen är precis som Mos och balans med kryddorna och parmesan fungerar bra.

Svara
Susanne 26 mars, 2023 - 19:45

Här vi är en som inte gillar blomkål men nu gör jag ☺️ Så himla gott. Använde mjölk istället då jag inte hade grädde hemma.






Svara
Åse 27 mars, 2023 - 11:02

SÅ roligt att höra!

Svara
Therese 9 februari, 2023 - 18:32

Alltså jag har ätit keto/lowcarb i snart 6 månader och började nästan gråta när jag smakade på detta mos till dagens pannbiff. SÅ overkligt gott! Ingen blomkålssmak och eftersom man använder matberedare så blev konsistensen exakt som potatismos! TACK för den guldkant ditt recept numera kommer ge mitt matliv!






Svara
Åse 10 februari, 2023 - 08:42

Tack! 🙏🏻💕 fina du för din feedback! Så glad jag blir att det uppskattades så! 🥰

Svara
Fredrik 6 november, 2022 - 18:38

Perfekt!
Jag har gjort detta mos flera gånger och det är helt klart det bästa receptet.






Svara
Åse 8 november, 2022 - 08:07

Tack för fin feedback Fredrik!

Svara
Rickard Rudin 8 november, 2021 - 20:34

Godaste blomkålsmoset jag smakat.
Tack för receptet.






Svara
Åse 9 november, 2021 - 10:59

Åh vad roligt att höra! 🙏🏻 Tack för feedback!

Svara
Camilla nejdesjö 24 oktober, 2021 - 19:17

Supergott






Svara
Åse 25 oktober, 2021 - 14:03

Tack för feedback Camilla! <3

Svara
Ancha 8 januari, 2022 - 09:31

Supergott mos! Jag testade att ångkoka blomkålen, så blir den inte så blöt tänkte jag. Men hade nog behövt handduken ändå…
Tack för (många) bra recept! 😊✨

Svara
Marie 10 maj, 2021 - 21:13

Gott mos och bra recept (utan ägg).
Vi äter ej råa ägg i vår familj men det funkade bra ialla fall.

Svara
Åsa 1 april, 2021 - 20:23

Lent och fluffigt mos som smälter k munnen. Väldigt gott till grillade färska korvar och en fräsch sallad!






Svara
David 23 mars, 2021 - 15:47

Har du inget salt i när du kokar blomkålen?

Svara
Åse 23 mars, 2021 - 16:45

Nej jag saltar efterråt.

Svara
Ann 7 januari, 2021 - 17:01

Blir mycket bra! Tack för tricket att krama ur vattnet, det gör stor skillnad.






Svara
Jonna 22 december, 2019 - 13:58

Underbart gott blomkålsmos med rätt konsistens. Älskar detta! Bästa receptet på blomkålsmos, då jag testat andra och blivit besviken. Detta håller måttet






Svara
Åse 22 december, 2019 - 15:59

Vad härligt att det smakade! 🙏🏻

Svara
Linda 12 januari, 2020 - 17:00

Går det att göra blomkålsmoset i förväg och sedan värma upp innan servering eller blir smaken konstig av det?

Svara
Åse 13 januari, 2020 - 14:01

Nej det ska gå hur bra som helst!

Svara
Magnus 3 september, 2019 - 17:11

Du missar mycket näring när du skär bort stammen. Skär den i små bitar och låt koka med istället.






Svara
Åse 3 september, 2019 - 18:03

Man kan spara den grova stammen om man vill och ha till annat men i detta receptet så skär man bort grövsta biten av stam och blad från blomkålen.

Svara
Suss 15 oktober, 2018 - 10:21

Hejsan!! Tack för alla fina recept tycker även att din senaste bok är toppen ( min dotter håller med) men jag undrar vikten på blomkålen finns så olika storlekar

Svara
Åse 15 oktober, 2018 - 10:51

Hej! Kul att höra! Blomkål: det är inte så noga faktiskt, köp så stort som möjligt.

Svara
yvonne 21 oktober, 2017 - 21:31

2 blomkålshuvuden kan ju variera väldigt mycket i vikt. Ca vikt på den till resten av ingredienserna?

Svara
Heléne 7 september, 2017 - 19:08

Jösses vad gott! Bästa mos vi har ätit, mums! Om du har aldrig prövat så gör det🤗

Svara
Margareta 22 januari, 2017 - 16:08

Hej😊
Vad är en S-kniv?
(Tack för alla fantastiska recept👍)

Svara
Åse 22 januari, 2017 - 16:12

Hej Svårt att förklara det är ett kniv som ser ut som ett S som tillhör matberedare =) Hittade en bild här: https://shop.electrolux.se/product/4071318572/Komplett+kniv+till+matberedare

Svara
Margareta 22 januari, 2017 - 16:40

Ja, förstås 😊
Nu blir det din blomkålsmos och stekt salsiccia. En helt otrolig färsk korv som görs här uppe av Nyhléns o Hugossons. 96 % kötthalt! Den smakar karamell 😱
Jag hoppas det är ok om jag länkar till dina fantastiska recept från min blog 😊

Svara
Sara 18 januari, 2017 - 13:12

Blir inte moset kallt när blomkålen ska svalna först?

Svara
Åse 18 januari, 2017 - 18:57

Svalna: inte kallna =) Skulle det bli för svalt går det enkelt att värma på i kastrullen.

Svara
Jennica 12 januari, 2017 - 20:09

Gud så gott! Har så himla svårt för kokt blomkål, och har inte gillat andra recept på blomkålsmos jag har provat, men det här blev ju godare än vanligt potatismos! Till och med sambon tyckte det blev hur gott som helst (och han är inte direkt känd för att trycka i sig grönsaker i överflöd :D) Hade i lite dijonsenap också, blev himla bra! Tack för receptet!!!

Svara
Åse 13 januari, 2017 - 12:08

Vad roligt att höra!! Tack för återkoppling! =)

Svara
Ann 4 september, 2016 - 17:42

Jag satte ett galler i en stor kastrull och ångkokade blomkålen istället. Tycker det blev riktigt bra. Jag serverade Entrecote med stekta champinjoner, bacon och purjolök plus en rödvinssås till. Blev oerhört gott sa maken. Tack snälla för tipset!

Svara
Anette 24 augusti, 2016 - 08:45

Jag kokar det inte i vatten, utan i smält smör och lite grädde. Då blir det perfekt konsistens när man mixar det direkt!

Svara
Jenny 24 augusti, 2016 - 06:43

Detta ska jag testa . Måste berätta att jag gjort din blomkålsrisotto i sommar , å My god va god den blev !!
Kram kram

Svara
Tovis 24 augusti, 2016 - 01:38

Om man inte har matberedare hur kan man göra då?

Svara
Åse 24 augusti, 2016 - 06:39

Det går bra med elvisp eller vanlig visp också!

Svara
Jeanette 22 augusti, 2016 - 22:33

Smarrigt.
Jag har gjort så att jag enbart har tillsatt en del smör, salt och peppar och sen mixat med stavmixer med den kokta blomkålen. Blir så mumsigt att gubben som ej äter lchf tar gärna av mitt blomkålsmos när jag lagar det 🙂 Har sett till att få bort allt vatten och har undvikit att få det vattnigt. Tycker det blir godast när det inte är perfekt passerat, utan gillar när det blir lite småbitar i.
Men vill testa att tillsätta ost i nästa gång 🙂

Svara
Micke i uk 22 augusti, 2016 - 22:29

Jag brukar använda en potatispress för att pressa ut vatten ur blomkålen. Fungerar riktigt bra.

Svara
Lotta 22 augusti, 2016 - 22:28

Tack för tipset! Har aldrig provat med ägg i, det får det bli nästa gång.

Svara
Jenny Kanerva Ericsson 22 augusti, 2016 - 19:39

Går det att använda nån mer smak extraljus ost, istället för parmesan, och fortfarande få en bra konsistens?

Svara
Helene 22 augusti, 2016 - 19:34

Bra tips. Blomkålsmos brukar annars bli lite vattnigt. Tack för alla fantastiska recept.

Svara

Tack för att du ger feedback!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.