Blomkålsmos – ett perfekt substitut för potatismos men hur många av oss har inte stått där med ett vattnigt, slabbigt mos och barnen har tittat skeptiskt på både oss och moset.
Så här gör jag när jag gör blomkålsmos! Får samma konsistens som potatismos och smakar SUPERB!
Går att använda till duschesse också så klart 🙂 Perfekt till fiskgratängen, plankan – you name it!
Skriv ut
Perfekt blomkålsmos
Ingredienser
- 2 st blomkålshuvud
- 1–2 msk smör
- ½ dl vispgrädde
- 1 dl riven parmesan
- 2 äggulor
- Salt och vitpeppar
Instruktioner
Skär bort den grova stammen med blad från blomkålen.
Skölj och dela blomkålen i buketter. Koka blomkålen mjuk, häll av vattnet och låt ånga av på låg värme i ca 5 minuter. Låt svalna. Vi vill ha blomkålen så torr som möjligt så lägg blomkålen i en ren handduk och dra ihop till en ”kappsäck”.
Vrid handduken och pressa ur resterande vätska, så mycket det bara går.
Mixa blomkålen i en matberedare med S-kniv tillsammans med smör, grädde, äggulor och parmesan.
Smaka av med salt och peppar.
Näringsinnehåll
- Portioner: 6
55 kommentarer
Riktigt gott mos men skulle kalla det parmesan mos istället för blomkålsmos.
Konsistensen är precis som Mos och balans med kryddorna och parmesan fungerar bra.
Här vi är en som inte gillar blomkål men nu gör jag ☺️ Så himla gott. Använde mjölk istället då jag inte hade grädde hemma.
SÅ roligt att höra!
Alltså jag har ätit keto/lowcarb i snart 6 månader och började nästan gråta när jag smakade på detta mos till dagens pannbiff. SÅ overkligt gott! Ingen blomkålssmak och eftersom man använder matberedare så blev konsistensen exakt som potatismos! TACK för den guldkant ditt recept numera kommer ge mitt matliv!
Tack! 🙏🏻💕 fina du för din feedback! Så glad jag blir att det uppskattades så! 🥰
Perfekt!
Jag har gjort detta mos flera gånger och det är helt klart det bästa receptet.
Tack för fin feedback Fredrik!
Godaste blomkålsmoset jag smakat.
Tack för receptet.
Åh vad roligt att höra! 🙏🏻 Tack för feedback!
Supergott
Tack för feedback Camilla! <3
Supergott mos! Jag testade att ångkoka blomkålen, så blir den inte så blöt tänkte jag. Men hade nog behövt handduken ändå…
Tack för (många) bra recept! 😊✨
Gott mos och bra recept (utan ägg).
Vi äter ej råa ägg i vår familj men det funkade bra ialla fall.
Lent och fluffigt mos som smälter k munnen. Väldigt gott till grillade färska korvar och en fräsch sallad!
Har du inget salt i när du kokar blomkålen?
Nej jag saltar efterråt.
Blir mycket bra! Tack för tricket att krama ur vattnet, det gör stor skillnad.
Underbart gott blomkålsmos med rätt konsistens. Älskar detta! Bästa receptet på blomkålsmos, då jag testat andra och blivit besviken. Detta håller måttet
Vad härligt att det smakade! 🙏🏻
Går det att göra blomkålsmoset i förväg och sedan värma upp innan servering eller blir smaken konstig av det?
Nej det ska gå hur bra som helst!
Du missar mycket näring när du skär bort stammen. Skär den i små bitar och låt koka med istället.
Man kan spara den grova stammen om man vill och ha till annat men i detta receptet så skär man bort grövsta biten av stam och blad från blomkålen.
Hejsan!! Tack för alla fina recept tycker även att din senaste bok är toppen ( min dotter håller med) men jag undrar vikten på blomkålen finns så olika storlekar
Hej! Kul att höra! Blomkål: det är inte så noga faktiskt, köp så stort som möjligt.
2 blomkålshuvuden kan ju variera väldigt mycket i vikt. Ca vikt på den till resten av ingredienserna?
Jösses vad gott! Bästa mos vi har ätit, mums! Om du har aldrig prövat så gör det🤗
Hej😊
Vad är en S-kniv?
(Tack för alla fantastiska recept👍)
Hej Svårt att förklara det är ett kniv som ser ut som ett S som tillhör matberedare =) Hittade en bild här: https://shop.electrolux.se/product/4071318572/Komplett+kniv+till+matberedare
Ja, förstås 😊
Nu blir det din blomkålsmos och stekt salsiccia. En helt otrolig färsk korv som görs här uppe av Nyhléns o Hugossons. 96 % kötthalt! Den smakar karamell 😱
Jag hoppas det är ok om jag länkar till dina fantastiska recept från min blog 😊
Blir inte moset kallt när blomkålen ska svalna först?
Svalna: inte kallna =) Skulle det bli för svalt går det enkelt att värma på i kastrullen.
Gud så gott! Har så himla svårt för kokt blomkål, och har inte gillat andra recept på blomkålsmos jag har provat, men det här blev ju godare än vanligt potatismos! Till och med sambon tyckte det blev hur gott som helst (och han är inte direkt känd för att trycka i sig grönsaker i överflöd :D) Hade i lite dijonsenap också, blev himla bra! Tack för receptet!!!
Vad roligt att höra!! Tack för återkoppling! =)
Jag satte ett galler i en stor kastrull och ångkokade blomkålen istället. Tycker det blev riktigt bra. Jag serverade Entrecote med stekta champinjoner, bacon och purjolök plus en rödvinssås till. Blev oerhört gott sa maken. Tack snälla för tipset!
Jag kokar det inte i vatten, utan i smält smör och lite grädde. Då blir det perfekt konsistens när man mixar det direkt!
Detta ska jag testa . Måste berätta att jag gjort din blomkålsrisotto i sommar , å My god va god den blev !!
Kram kram
Om man inte har matberedare hur kan man göra då?
Det går bra med elvisp eller vanlig visp också!
Smarrigt.
Jag har gjort så att jag enbart har tillsatt en del smör, salt och peppar och sen mixat med stavmixer med den kokta blomkålen. Blir så mumsigt att gubben som ej äter lchf tar gärna av mitt blomkålsmos när jag lagar det 🙂 Har sett till att få bort allt vatten och har undvikit att få det vattnigt. Tycker det blir godast när det inte är perfekt passerat, utan gillar när det blir lite småbitar i.
Men vill testa att tillsätta ost i nästa gång 🙂
Jag brukar använda en potatispress för att pressa ut vatten ur blomkålen. Fungerar riktigt bra.
Tack för tipset! Har aldrig provat med ägg i, det får det bli nästa gång.
Går det att använda nån mer smak extraljus ost, istället för parmesan, och fortfarande få en bra konsistens?
Bra tips. Blomkålsmos brukar annars bli lite vattnigt. Tack för alla fantastiska recept.