Pasta med gräddig vitvinssås, kräftstjärtar och crunch

av Åse

Som jag lovade, här kommer ett galet trevligt recept och jag tror bestämt det får bli pasta ikväll – Alla ❤️ och allt!
Det här åt vi på Nyårsafton, kvällen började ju sååå bra sedan tyvärr slutade den inte så bra (vi fick åka in med Vilde men det är en annan story)
Detta är ingen maffig, tung pastarätt – jag föredrar fräschare pastarätter när jag väl äter pasta!

Äter man inte pasta utan vill ha substitut så finns det ju olika alternativ, tex färskostpasta som är lågkolhydrat eller bönpasta, jag kokar lasagnplattor av bönpasta och klipper till papardelle, titta HÄR

Så ljuvliga smaker och härlig struktur på den här rätten och jag tackar fantastiska Madeleine på Landleys Kök som är upphovsman till receptet!

Grönkålen var verkligen så on point i den här rätten men om man inte har tillgång till eller gillar så blir ju även spenat bra i den.

Här kommer receptet! Jag har anpassat och lagt till lite efetr tycke och smak.

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Pasta med gräddig vitvinssås, kräftstjärtar och crunch


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

Ingredienser

Crunch:

1/2 dl sötmandel
1/2 dl pankoströbröd
25 g smör
salt

Gräddig vitvinssås:

smör
2 schalottenlök, finhackad
1 vitlök, finhackad
1 röd chili eller flakes
3 dl vitt vin
5 dl grädde
1 msk grönsaksfond
lite hummerfond
12 msk hackad dill
salt, svartpeppar
1/2 dl parmesan

50 g svartkål, exklusive mittnerv
1 rödlök
500 g papardelle
300 g kräftstjärtar
1/2 ekologisk citron


Instruktioner

Hacka mandeln och blanda med pankoströbröd. Smält smöret i en stekpanna och häll i mandel- och pankoblandningen. Låt smöret sugas upp och ha i mer smör om det behövs. Stek under omrörning på medelvärme tills crunchen blivit gyllene. Salta ett varv och lägg över i en skål.

Smält smöret och rör ner lök och vitlök, fräs mjuka. Häll i grädde och rör i grönsaksbuljong och hummerfond. Låt såsen puttra i 10 minuter under lock. Smaka av med salt och peppar. Ta bort från plattan och rör ner parmesan och dill.

Skär svartkålen till lagom munsbitar.
Halvera rödlöken, skär av ändarna och skär den sedan till smala klyftor mellan rot och topp. Smält smör i en stekpanna och ha ner löken. När det vita i löken börjat skifta i färg, lägg i svartkålen och stek allt tills svartkålen mjuknat, fått riktigt grön färg och blivit glansig.

Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Slå bort vattnet och blanda pastan med såsen. Slå av lagen från kräftstjärtarna. Lägg upp pastan på tallrikar, strö över den stekta rödlöken och svartkålen, kräftstjärtarna och crunchen. Toppa med rivet citronskal.

Näringsinnehåll

  • Portioner: 4

k

6 kommentarer

Maria 14 februari, 2022 - 20:12

Ser ofantligt gott ut. Ska testas.

Svara
Nirode 14 februari, 2022 - 16:02

Lät supergott!
I texten ovan skriver du grönkål, men i receptet står det svartkål.
Vilken av dem ska det vara? 🙂

Svara
Åse 14 februari, 2022 - 16:02

Jag hade grönkål!

Svara
Nirode 14 februari, 2022 - 16:19

Tack!
Detta ska provas 🙂

Svara
Anna-Lena 14 februari, 2022 - 15:39

Låter supersmaskigt!
Dillen till såsen när har du i den? Så den får koka med eller bara irörd ihop med parmesanen – eller bara ovanpå vid servering?

Svara
Åse 14 februari, 2022 - 15:41

Uppdaterat nu 😃

Svara

Tack för att du ger feedback!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.