Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Pasta di Parma aglio e olio


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

  • Författare: Åse
  • Portioner: 6

Ingredienser

720 g torr papardelle
46 klyftor vitlök
2 schalottenlök
6 matskedar olivolja
1 stor nypa torkade chiliflingor
1/2 dl vitt vin
23 msk röd tomatpesto
400500 g småtomater på kvist
olivolja
Vällagrad parmesan
Salt och peppar
24 tunna skivor Parmaskinka
Riven parmesan
4 st Burrata
1 knippe bladpersilja eller basilika

Dressing:
Smaksatt creme fraiche med soltorkade tomater alternativt blanda ihop själv med röd tomatpesto, creme fraiche, salt & peppar


Instruktioner

Sätt ugnen på 180 gr.
Lägg tomaterna i en ugnsform och ringla lite olivolja över, salta med flingsalt. Ugnsbaka i ca 20 minuter tills de bakats klara.
Skiva vitlöken tunt. Finhacka löken. Häll olivoljan i en stekpanna och lägg i vitlöken och chilin i den kalla oljan. Värm upp försiktigt men var försiktig, för vitlöken ska inte brynas och få färg. Låt allt fräsa tills vitlöken blivit genomskinlig.  Rör ner vitt vin och pesto.
Koka pastan i saltat vatten, al dente. Låt rinna av i durkslag, spara ca 1 dl av pastavattnet. Skölj inte.
Blanda ner pastan med oljedressen.
Blanda ner tomaterna (utan kvist) och tomatvätskan i pastan. Krydda med salt & peppar och lägg upp påtallrikar eller på stort serveringsfat.
Garnera med riven parmesan, parmaskivor, burrata i bitar och hackad  bladpersilja/basilika.