Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Parmesangratinerad torskrygg med blomkålsmos


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

  • Författare: Åse
  • Portioner: 6

Ingredienser

8 filéer torskrygg
salt, peppar
3/4 dl vitt vin
2 dl creme fraiche
1 dl grädde
200 gr. riven parmesan
1 vitlök solo eller 2 vitlöksklyftor
skalet av 1 citron
1 tsk salt, 2 krm svartpeppar
400 g romanticatomater eller liknande
1 msk olivolja
Fiskkrydda, valfritt varumärke

Blomkålsmos:

2 st blomkålshuvud
12 msk smör
½ dl vispgrädde
1 dl riven parmesan
2 äggulor
Salt och vitpeppar


Instruktioner

Sätt ugnen på 175 gr
Lägg torskryggfiléerna i en ugnssäker form. Salta, peppra och häll vinet över.
Rör ihop creme fraiche, grädde, riven ost, kryddor och citronskal. Fördela ovanpå torsken. Halvera körsbärstomaterna och lägg bredvid. Fördela olivolja över tomaterna. Krydda oströran med fiskkrydda (valfritt märke) eller lite citronpeppar.
Sätt in i mitten av ugnen i 30 minuter.
Blomkålsmoset:
Skär bort den grova stammen med blad från blomkålen.
Skölj och dela blomkålen i buketter. Koka blomkålen mjuk, häll av vattnet och låt ånga av på låg värme i ca 5 minuter. Låt svalna. Vi vill ha blomkålen så torr som möjligt så lägg blomkålen i en ren handduk och dra ihop till en ”kappsäck”.
Vrid handduken och pressa ur resterande vätska, så mycket det bara går.
Mixa blomkålen i en matberedare med S-kniv tillsammans med smör, grädde, äggulor och parmesan.
Smaka av med salt och peppar.