Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Pannbiff med lök och skysås


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

  • Författare: Åse
  • Portioner: 6-8

Ingredienser

Pannbiffar:
1 kg nötfärs
1 dl havregryn eller 2 kokta kalla rivna potatisar eller 1 dl ströbröd
1/2 dl grädde
1 dl vatten
1,5 dl mjölk
2 ägg
1 riven gul lök
1 finhackad stekt lök
1,5 msk konc. kalvfond
1,5 msk japansk soja
salt, peppar
smör att steka i

Skysås:
4 gula stora lökar
4 dl vatten
1 msk japansk soja
1,5 msk konc. kalvfond
salt, peppar
ev. + 2 tsk svart vinbärsgelé (för att balansera sötman i såsen)


Instruktioner

Sätt ugnen på 65 g.
Blanda havregryn/potatis/ströbröd med vätskan och låt svälla i 5 minuter.
Blanda ihop färs, riven lök, stekt lök, ägg, soja, fond, salt och peppar. Är du osäker på sältan så stek en liten bit köttfärs och smaka av. Jag brukar bara dra några varv med salt och pepparkaret efter soja och kalvfond är tillsatt.
Forma biffar och stek dem på medelvärme ca 4-5 minuter på varje sida, lägg över i ugnsform.
Ställ in biffarna i ugnen och varmhåll dem där.
Skala löken och skär i tunna skivor, stek dem gyllenbruna i smör i samma panna som biffarna. När löken är klar, lyft upp och lägg på biffarna. I samma panna som biffar och lök stekt i: Häll på vatten, fond, soja. Låt puttra några minuter och smaka av med salt, peppar och gärna lite svart vinbärsgelé.
Vill man ha en lite krämigare sås kan man vispa ner lite grädde.
Servera med valfritt tillbehör som potatis, ärtor, brysselkål, inlagd gurka, rårörda lingon eller andra grönsaker som broccoli/blomkål.