På nyårsafton bjöd Patrik på Panacotta i en rolig version, nämligen pannacotta i fyra olika smaker!
Grundreceptet:
5 dl grädde
2 msk sukrin + 0,5 krm stevia. Det ska motsvara 50 gram socker. (Går givetvis bra att utesluta sötningen!)
1st vanilj stång
2-2,5 gelatinblad
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter. Koka upp grädden och låt sjuda i ca 10 minuter. Dela vaniljstången och gröp ut innanmätet med en kniv. Lägg ner vaniljstång + innanmätet i grädden tillsammans med sötningen. Dra åt sidan och lägg i gelatinbladen. Låt stå ett tag och svalna lite sila sedan bort vaniljstången och portionera upp i glas.
Smaksättning Choklad:
100 g mörk choklad, minst 70%
Lägg ner chokladen och låt smälta tillsammans med allt det andra när grädden kokat upp – ställ åt sidan för att svalna en stund.
Häll upp i mindre glas till knappt hälften.
Ställ in i kylen och låt stelna.
Smaksättning hallon:
3 dl färska hallon som pressas i ett finmaskigt durk-slag/sil för att pressa ut saften och undvika få med kärnorna.
Kan även använda frysta osockrade hallon.
Smaka gärna av hur mycket hallonsmak du vill ha.
Jag använde lite av saften som blir av de frysta bären när de tinat.
Blanda ner i grädden och låt puttra en liten stund. ställ av för att svalna. Häll sedan upp i mindre glas och in i kylen och låt stelna..
Smaksättning Lime
2 st lime
Riv all skal, och all saft ska blandas ner i grädden och låt puttra en liten stund. ställ av för att svalna. Häll sedan upp i mindre glas och in i kylen och låt stelna..
Lager två till chokladen:
Grundrecept men med två vanlijstänger.
Häll över chokladpannacottan när denna har stelnar (ca 1-1,5 tim)
Limemarinerade bär
1 påse frysta jordgubbar (osockrade)
1 påse frysta hallon (osockrade)
Blanda dessa tillsammans med skalet och saften från 1 lime , 2 msk sukrin och 0,5 krm stevia.
Låt stå och dra i kylen i minst 2 tim.
14 kommentarer
Hur många portioner blir det av det receptet? Tänkte bjuda fem personer på det med ett hallonlager och ett jordgubbslager ikväll. Vore så gulligt om du kunde svara innan dess! Tack för en fin blogg med många goda recept!
Man brukar räkna sammanlagt 1-2 dl per portion annars med pannacotta men här är det ju lite mer så kanske sammanlagt 2,5 dl per person så grundreceptet räcker nog till två personer. Det är tyvärr inte jag som gjort receptet därför står det inte utskrivit antal portioner.
Supergott blev det. Körde grundreceptet bara.
Jag undrar om det går att undvika det där ”skalet” som bildas ovanpå?
Ja, lägg på ett plastfolie ovanpå när du ställer in i kylen 🙂
Det var en enkel lösning 😀 Tack!
Hej Åse,
Tack för alla goda recept!
Jag undrar dock var jag kan få tag på sukrin och/eller stevia? (Jag har en syster i Helsingborg så om de finns i någon butik där så har jag inga problem att handla där.)
MVH
Jennifer
Så sjukt rolig efterrätt! 😀
Åh! Jag ÄLSKAR Pannacotta! Dessa ska jag absolut testa, har letat efter lite recept på Pannacotta mot LCHF, och dessa blir det nog helt klart =) Har du testat att ta bort sötningen helt, smakar det ändå bra?
SNYGGT!!!!!!! vilken var godast? 🙂
Lime!! Alla var sååå goda, smakade krämigt och lagom sötat (inte syntetisk sötma men sukrin och stevia smakar ju inte kemiskt) men du vet, jag älskar ju syrliga drinkar och efterrätter ;))
Detta måste jag testa, ser så gott ut!
Så gott det ser ut & så SNYGGT !!! Kul idé ..
=)