Paj med vit chokladmousse och jordgubbar LCHF

av Åse

Nu är vi inte såååå långt från sommaren och kaffekalas ute i det fria för att inte tala om MIDSOMMAR! Här kommer ett recept på en paj som är glutenfri och låg i kolhydrater och socker (sockret kommer i den vita chokladen) – helt enkelt ett bättre alternativ till en paj bakad på vetemjöl! Perfekt till midsommarbordet.
Hoppas det smakar! Jag tycker den är supersmaskig!
IMG_8830


IMG_8831
IMG_8833

IMG_8834
IMG_8837

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Paj med vit chokladmousse och jordgubbar LCHF


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

Ingredienser

Pajdeg

  • 3,5 dl mandelmjöl
  • 60 gram smör
  • 1 msk Lindroos psyllium (eller motsvarande ljust pulveriserat psyllium)
  • valfri sötning motsvarande sötman från 1,5 msk socker
  • 1 krm salt
  • 2 äggulor
  • 2 msk grädde

Fyllning

  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl kesella 10%
  • 150 gram vit choklad
  • 2 äggulor
  • 810 jordgubbar

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 175 gr.
  2. I en matberedare med knivar, blanda mandelmjöl med smör och lägg sedan i övriga ingredienser och kör tills du fått en deg. Tryck ut i smord pajform, gärna en med löstagbar botten.
  3. Grädda pajskalet i 10 minuter. Låt sedan svalna.
  4. Gör sedan fyllningen. Smält chokladen i vattenbad, låt sedan svalna lite. Vispa upp äggulorna och vispa ner i chokladsmeten, lite i taget. Rör slätt.
  5. Vispa grädde, men inte för hårt. Rör ner kesellan. Blanda ner lite grädde/kesella i chokladsmeten, och sedan lite till och till sist blanda ner allt i grädden/kesellan. Vänd ihop allt. (inte vispa!)
  6. Fyll det avsvalnade pajskalet med moussen och ställ kallt i 4 timmar (gärna över natten). Garnera med jordgubbar vid servering

Notering

  • 329 kcal ⎜6,5 gr protein ⎜12 gr kolhydrater ⎜29 gr fett per portion
  • Förberedelsetid: 10
  • Tillagningstid: 140

Näringsinnehåll

  • Portioner: 10

35 kommentarer

Veronica 10 juli, 2016 - 10:43

Hej.
Är det någon som vet om man kan göra den i förväg och frysa ner denna paj?
/ Veronica

Svara
Nanna 7 juni, 2016 - 22:39

Hej Åse,
Vi är en komplicerad allergisk familj med gluten-& sädesslagsöverkänslighet blandat med mjölk-, soja-, äggallergier. Jag använder ofta delar av dina recept och byter ut efter eget huvud. Bakade just detta pajskal med 2tsk ”no egg” (+4tsk vatten) och hoppade då över grädden. Skalet blev lite poröst, men supergott! Penslade skalet med smält mjölk- & sojafri choklad. Fyllde det sedan med en vaniljkräm gjord på mandelgrädde och toppade med färska hallon och blåbär. Alla kunde äta den och det blev supergott! 🙂 Visserligen en helt annan paj, men även den en somrig variant 🙂 Tack för bra inspiration 🙂

Svara
Jenny 13 januari, 2016 - 23:33

Hej!
Tror du att man kan göra pajskalet någon dag innan och frysa ner? Och sedan fylla det några dar senare med moussen?

Svara
Åse 14 januari, 2016 - 06:58

Det tror jag! Så länge inte skalet blir mjukt av uppbrusningen?

Svara
Alexandra 20 maj, 2015 - 00:46

Det här låter juh verkligen supergott 🙂 jag undrar bara vad för typ av vit choklad du använder? Är ganska ny här inne så det kanske står någon annanstans men tänkte fråga iallafall. Tack på förhand

Svara
Sara Brodén 20 maj, 2014 - 13:52

Det här var ju ett riktigt spännande recept som faktiskt kan serveras till alla, både till dem som äter vanlig kost och lchf. Blir perfekt till helgen när vi ska bort på fest! Vill även ge dig massa cred för de fina bilderna. Som fotograf kollar jag alltid extra på just bilderna och du är väldigt duktig på att få till snygga matbilder. Kram Sara

Svara
Åse 20 maj, 2014 - 14:42

Tack vad snäll du är! Ja den brukar vara uppskattad av alla faktiskt! :)) hoppas det smakar!

Svara
Lotta 20 maj, 2014 - 09:38

Hejsan, fick tips om din sida av en fantastisk tjej som i tjugoårsåldern. Hon fixar sin diabetes mycket bättre med LCHF-kost. Nåväl, vi är ett gäng tjejer som ska fest till helgen och kravet för desserten var att det skulle vara lågkalori, glutenfritt OCH sexigt…. jag föll ju som en fura för din paj! Den faller nog alla i smaken! Hoppas det är ok att dela receptet den är länkad till din sida.?
Ha en fin dag, vänliga hälsningar Lotta

Svara
Åse 20 maj, 2014 - 14:44

Hej deta blir jättebra! Dock är nog inte desserten räknad till lågkalori, dock lågkolhydrat :)) det går bra att dela receptet! Ha så trevligt!

Svara
Nathalie 18 maj, 2014 - 09:27

Hej!
Skulle vilja göra denna paj! Men undrar vad man kan ha istället för mandelmjöl, då min sambo är allergisk mot nötter. Går det med kokosmjöl? Tack för super bra recept :)!

Svara
Åse 18 maj, 2014 - 13:47

Det r svårt att bara ”erstta med annat” tyvärr när det gäller bakning utan vanligt mjöl. Men du kan prova att ersätta mandelmjöl enligt denna formel: 1 dl mandelmjöl ersätts av 2 msk kokosnötsmjöl + 0,5 dl pofiber + 1 msk fiberhusk. Jag kan dock inte garantera resultatet.

Svara
Sara 11 april, 2014 - 16:48

Den var sååååå goooood!! Man känner inte ens av att det är lchf, till och med pajskalet var amazing!!! jag använde färska blåbär istället, mycket godare!

Svara
Sara 11 april, 2014 - 16:51

Vi åt dagen efter vilket gjorde att moussen stelnade mycket mer än på din bild. Testa att vänta en dag, då är den mycket godare!

Svara
Åse 11 april, 2014 - 17:00

Ja nu ville ju jag ha ut receptet så därför så är min lite lösare 😉 jag brukar vänta upp till 2 dagar t.o.m =) Smaskigt!

Svara
Julia 13 juli, 2015 - 12:30

Jag har gjort denna paj för ngt år sedan, såå god! har tänkt göra den i helgen igen och undrar när man gör den i förväg, kan man då lägga på fyllningen på pajskalet dagen innan, eller blir degen vattnig av fyllningen?

Svara
Åse 11 april, 2014 - 17:01

Kul den smakade! Jag föredrar jordgubbar men det går ju att använda vilka bär som helst! Även lime är gott att ha.

Svara
Petra 11 april, 2014 - 12:46

Ser fantastiskt god ut! Tror du den blir lika god med mörk 70% choklad?

Svara
Åse 11 april, 2014 - 12:57

Den blir säkert god men en lite annan typ av efterrätt! =)

Svara
Stina 5 april, 2014 - 20:53

Asså jag dör…vilken käftsmäll!!! Hur god var inte denna paj. Jag trodde inte jag skulle äta pajen eftersom jag har blivit avgiftad från socker, men med kesellan så blev det inte assött och jag garnerade hela pajen med jordgubbar och blåbär. Riktigt gött med de lite sursöta blåbären. Gästerna var lyriska.
Tack Åse för ytterligare ett kanonrecept <3

Svara
Åse 6 april, 2014 - 10:42

Vad roligt!!!! Tack för att du berättar :))

Svara
Matilda 3 april, 2014 - 10:13

Åh vad mumsigt!! Kan man göra den dagen innan tror du?

Svara
Åse 3 april, 2014 - 10:48

Javisst!!

Svara
Amanda 2 april, 2014 - 09:50

Hur gott såg inte det där ut då!!! Denna måste jag göra, men då kör jag nog på steviasötad vit choklad, borde nog funka? 🙂 Perfekt så att jag har något att bjuda farmor och farfar på som vill fika ooofta! Tack för detta recept!

Svara
Åse 2 april, 2014 - 10:26

Ja det går bra! Härligt att höra! =)

Svara
Johanna 1 april, 2014 - 08:10

Jag dör!! Den här blir det till helgen om vädret blir fint. Undrar över vad jag gör med det som blir över, funkar det att frysa eller håller den i kylen några dagar?
Synd att vissa letar efter fel hela tiden, e allra flesta uppskattar verkligen all den inspiration du delar med dig av!

Svara
Åse 1 april, 2014 - 09:00

Tack! Det värmer gott! <3

Svara
Cina 31 mars, 2014 - 22:34

Tack Åse för ditt svar 😀 ang formen 🙂

Svara
Hanna 31 mars, 2014 - 22:09

Ska det vara vanlig vit choklad? Är inte den väldigt söt? Ser gudomligt gott ut

Svara
Åse 31 mars, 2014 - 22:10

Som sagt du ser alla näringsvärden längst ner! 🙂

Svara
Viktkamp 31 mars, 2014 - 21:51

Ser ju väldigt gott ut =) Kram

Svara
Carina 31 mars, 2014 - 21:11

Kommer du att lägga upp detta recept på din app??? Super gott ser det ut. Tack för alla fina recept

Svara
Cina 31 mars, 2014 - 20:43

Så gott det ser ut 😉 skulle gärna vilja testa det! Men undrar bara över liten sak :S hur stor är formen du brukar använda i diameter till denna paj?

Svara
Åse 31 mars, 2014 - 21:01

Ca 25!

Svara
Linn Forbes 31 mars, 2014 - 16:52

Å vilket underbart recept.
Det kommer jag absolut att prova längre fram i sommar.
TACK!

Svara

Tack för att du ger feedback!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.