Oxfilé med potatisbakelser och murkelsås

av Åse

I annonssamarbete med Dryckestipset.se

HAPPY lillörda’ på er! 💖

Jag sitter och beställer lite ljus inför adevent och annat kul! Weeee längtar!
I år går jag all in och det tidigt! 🌟✌🏻

Åh hur gott var inte detta!
MAGISKT GOTT!

En sådan där perfekt bjudrätt eller helgrätt ni vet som man inte kan misslyckas med, jo om man gör som jag gjorde i lördags haha! Jag skar potatisen i för tjocka skivor och oxfilén som jag ALDRIG misslyckats i var jag dum nog att sätta in i ugnen igen (iofs avstängd ugn, men det räckte…) för att hålla lite varm, den blev liiiiite väl welldone för min smak, jag vill ha den på 58 grader. Dessutom så gjorde jag samma med potatisen så den blev lite väl färgglad 🤣
MEN det var ju gott ändå! Även solen har ju sina fläckar 🥴😅

Västerbottensost är nog som ni förstått en favorit här hemma, ersätter ofta parmesan med V-botten. Tycker den är sååå god i Caesar tex!
Här är det tom ett smör med Västerbottensost! (Fick i utskick)

Om man inte vill ha potatis så kan man använda andra rotfrukter tex rotselleri/kålrot som är läggre i kolhydrater men då hade jag även haft i ett ägg så att det håller ihop.
Som sagt det ska vara tunnare skivor än så här!

Så här ser de ut när de är klara! OBS på bilden nedan så har jag skurit i tunnare skivor.
Doften!! Vitlök och timjan – slurp! Ett roligare sätt att servera potatis på tycker jag.

Som sagt potatisen blev lite smått misslyckad 😉
Men det var fantastiskt gott och nedan kommer ett matchande vintips! Ett riktigt kap.

Här kommer receptet!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Oxfilé med potatisbakelser och murkelsås


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

  • Författare: Åse
  • Portioner: 4

Ingredienser

800 g oxfilé i bit (gärna mittbit)
smör/rapsolja att steka i
salt och peppar

Murkelsås:
1 msk smör
1 schalottenlök
2 burkar förvällda murklor á 200 gr.)
smör att steka i
4 dl grädde
1/2 svampbuljongtärning
1/2 dl vitt vin
2 tsk soja
salt och peppar

Potatisbakelser:
8 stora potatisar
50 g smält smör
1,5 dl riven västerbotten
+ 0,5 till topping
1 tsk vitlökspulver
2 tsk torkad timjan
salt och peppar


Instruktioner

Börja med potatisbakelserna.
Sätt ugnen på 190 gr och smörj in en muffinsform eller portionsformar med smör.
Skala och skär potatisen i tunna tunna skivor (gärna med mandolin)
Lägg alla skivor i en skål och blanda i smält smör, västerbottensost, vitlökspulver, timjan och salt och peppar.
Blanda runt ordentligt.
Lägg potatisskivorna i lager på varandra i muffinsformen, platta till lite. Strö resterande ost över.
Tillaga i ugnen i 50 minuter. Ta ut.
Sänk ugnen till 125 gr.
Putsa oxfilén från fett och hinnor.
Salta och peppra oxfilén ca 15 minuter före bryning.
Värm en stekpanna till högsta temperatur och stek köttet i rapsolja och smör tills den har en fin brynt yta.
Sätt in oxfilén med en ugnstermometer i och låt gå till en innertemperatur på 58 gr för fin rosa färg. + eller – beroende på hur rosa köttet önskas.
Under tiden gör såsen: Finhacka murklorna och skölj noggrant.
Finhacka schalottenlöken och fräs i smör, tillsätt sedan murklorna och fräs allt i ca 10 minuter.
Smula ner svampbuljongen och häll på grädden och vitt vin och låt sjuda i ca 15 minuter.
Smaka av med salt, peppar och lite soja. Varmhåll på spisen.
Ta ut oxfilén när den har rätt innertemperatur (tar ca 30 min) och vira ett bakplåtspapper runt om. Höj värmen på ugnen och sätt in potatisen i 10 minuter. Under tiden låt oxfilén vila och skär den sedan i skivor.

 

Sätt ugnen på 125°C.

Putsa oxfilén fri från senor och hinnor och krydda med salt och peppar.

Bryn den, på hög värme i en stekpanna med lite smör, runtom så att den bara får fin färg.

Lägg över köttet i en ugnsfast form och stick in en stektermometer.

Stek klar köttet i ugnen tills det har en innertemp på 58 grader.

 

 

Till detta drack vi en nyhet nämligen Casteloro Valpolicella DOC som är den bäst prisade Valpolicellan i Sverige!
Den kostar 79 kronor.
Kvalitetsvinerna DOC och DOCG har hårda krav på geografiskt ursprung, uttag och framställning.
Casteloro är en smakrik och fyllig Valpolicella och bjuder på mörka körsbär, färska örter, choklad och fat.
Handplockade druvor från Valpolicella och passar att lagras i 2-3 år.

Den passar till väldigt många rätter!
Njut den med en god bit kött med smakrika tillbehör som mitt recept eller till pasta och pizza.

Vinet finns inte i systembolagets fasta sortiment utan kan enkelt beställas hem till ert lokala bolag HÄR
ART NR 7776801 | CASTELORO VALPOLICELLA DOC 750 ML | ALK 13 % | 79 KR

Hoppas ni kommer gilla det lika mycket som vi gjorde!

STAY TUNED, jag kommer snart igen med ett supersmarrigt Crockpot recept till er!

KRAM KRAM! 🥰

9 kommentarer

Maria 18 november, 2020 - 15:02

Älskar dina vintips. Beställt hem flera av de du rekommenderat och har tyckt om dem allihop!

Svara
Åse 18 november, 2020 - 17:34

Vad roligt att höra!! De kommer fortsätta att komma minst 1 gång i veckan ett bra tag framöver! 🥰 Om några dagar har jag en riktigt snygging att visa!

Svara
Jeanette 18 november, 2020 - 14:52

Men gud så gott det låter. Får bli lördagens middag 🙂

Svara
Åse 18 november, 2020 - 17:35

Ohhh! Berätta vad du gillade! 😍

Svara
Anita 18 november, 2020 - 12:34

Låter jättegott får bli helgmat.
Här ska alla ljusstakarna upp till helgen jag håller på att bli knäpp i detta mörker.

Svara
Helena Ras-Vidal 18 november, 2020 - 12:25

Mmm så gott, Murkelsås var länge sen, måste laga!
Nyfiken på vad du beställt till advent?

Svara
Merit Axén 18 november, 2020 - 10:34

Ser jättegott ut. Ska ugnen vara på varmluft eller vanlig ugnsvärme?

Svara
Åse 18 november, 2020 - 10:35

Jag utgår alltid från vanlig ugnsvärme, är det varmluft så står det det =)

Svara

Tack för att du ger feedback!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.