Oxfilé med gorgonzolasås, sparris och rotsakspytt

av Åse

Alltså maken till seg dag!
Suttit och jobbat vid datorn sedan 8, men vete katten om jag fått något gjort ändå..
I går var det i alla fall vinprovning som sig bör på onsdagar! (lillörda!)
Veckans vin var ännu en italienare! Castello Banfi Rosso di Montalcino.
Ett vin från Toscana com lagrats under 12 månader i franska barriques och i stora slovenska ekfat.
Druvprna är 100% Sangiovese

Medelstor doft, inslag av svarta vinbär, mörka plommon, rostade fat, mint och timjan. Rik smak med rostad fatkaraktär och inslag av mörka bär, choklad och kryddor.

Fyllig smak med mycket frukt. Vi gillade!! Men jag gillar generellt italienska viner.
Vinet är givetvis gott att drickas nu men vinner visst även på att lagras, så länge som 5-8 år!
012A6179


Eftersom vinet skulle passa kraftiga kötträtter och vällagrade ostar så serverade jag en oxfilé med gorgonzolasås, sparris och rotsakspytt till. Åhhhh så gott!
Satt som en smäck!!
012A6165
Jag utgick från en sås från Leif Mannerström men tycker att mina egna gorgonzolasåser som jag annars gör är minst lika goda =)
I detta receptet var det gin i som skulle flamberas, hua! Höll på att tutta fyr på huset! Haha!
Jag tycker inte gin förde ngt speciellt till smaken i såsen så jag utelämnar det här.
Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Oxfilé med gorgonzolasås och rotsakspytt


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

Ingredienser

  • 2 st oxfiléeskivor á 200 gr.
  • smör, olja
  • salt, peppar
  • 150 g gorgonzola
  • 3 st schalottenlökar
  • 6 cl rödvin
  • 1,5 msk koncentrerad viltfond
  • 2 dl grädde
  • salt och peppar

Rotfruktspytt

  • 2 små sötpotatisar
  • 4 små morötter
  • 1 palsternacka
  • smör att steka i
  • salt

Instruktioner

  1. Ta fram köket ca 1 timme innan och låt bli rumstempererad.
  2. Torka av, salta och peppra.
  3. Förbered pytten och stek sedan i panna med smör på medelstark värme under ca 20 minuter tills den är mjuk.
  4. Bryn köttet hastigt i smör i en stekpanna.
  5. Ta upp köttbitarna, och fräs löken tills den mjuknat lite.
  6. Rör ner osten och häll på vin, viltfond och grädde.
  7. Låt såsen koka ihop och lägg tillbaka köttet i pannan och låt puttra under lock några minuter. Smaka av med salt och peppar.

Näringsinnehåll

  • Portioner: 4

012A6167
Vinet kan beställas HÄR
Vintipset är i samarbete med Vinguiden.com
Omdömet är ärligt och mitt personliga.

7 kommentarer

Sifa 18 oktober, 2015 - 23:16

Vinet ser lyxigt ut och maten ser fantastisk ut. Tack så mycket för receptet 🙂 <3

Svara
Malin 17 oktober, 2015 - 17:13

Vad var din startvikt och hur lång tid tog det för dig att nå din målvikt och hur lpng är du?
Kramar

Svara
Åse 17 oktober, 2015 - 17:32

Det står under ”om Åse” i ovanmenyn 🙂

Svara
Lena H 16 oktober, 2015 - 10:05

Åh vilken härlig middagsmat, oxfile är ju verkligen outstandning när det gäller kött:) ska absolut testas under helgen! Ha en fin dag!!

Svara
Åse 16 oktober, 2015 - 11:00

Eller hur!? Går ju inte att misslyckas =) Må gott!

Svara
Karin 15 oktober, 2015 - 15:09

Hej! Detta later ju hur gott som helst! Maste testas! tack!
Sag din ”film” pa insta när du flamberade.. ha ha ha ha Underbart!! 🙂
Kram kram
Karin

Svara
Åse 16 oktober, 2015 - 12:58

Haha hua, kunde slutat hur som helst ;))

Svara

Tack för att du ger feedback!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.