Ingredienser
2 msk smör
2 stora gula lökar
1 vitlök solo
250 g champinjoner eller annan färsk svamp
1 liter grönsaksbuljong (2 tärningar)
4 dl grädde (valfri fetthalt)
8 grönpepparkorn
1 tsk körvel
4 dl (200 g) cheddar eller annan smakrik ost, ädelost går bra!
salt, peppar
1 msk viltfond
ev philadelphiaost till redning
Instruktioner
Grovhacka löken och vitlöken.
Rensa och skär svampen i små bitar.
Hetta upp smöret i botten på en kastrull stor nog att rymma soppan.
Färs lök och svamp så den får lite färg och börjar mjukna.
Tillsätt buljongen, peppar, viltfond, körvel och grädde. Låt soppan koka upp och småputtra i cirka 10 minuter.
Ta grytan från värmen och mixa soppan helt slät och lite luftig.
Riv osten.
Sätt soppan på spisplattan och rör eller vispa ner den rivna osten medan du värmer soppan.
Det går fint att använda en stavmixer till både mixandet och vispandet. Red den eventuellt med lite philadelphiaost!
Smaka av soppan och salta vid behov.