Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Ost- och skinkpaj i långpanna LCHF / Glutenfri


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

Ingredienser

Pajdeg

  • 5 dl mandelmjöl
  • 1 dl skalade sesamfrön
  • 80 gram smör
  • 2 msk Lindroos psyllium (eller motsvarande ljust pulveriserat psyllium)
  • 1 tsk salt
  • 2 ägg

Fyllning

  • 400 gram strimlad rökt skinka
  • 7 dl stark riven ost t.e.x. prästost
  • 5 dl gräddmjölk
  • 6 ägg
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar

Vitlökssås

  • 3 dl creme fraiche
  • 1,5 dl god majonnäs
  • 4 klyftor vitlök
  • smaka av med salt och peppar

Instruktioner

  1. Börja gärna med vitlökssåsen så att den får gotta till sig i kylskåpet. Blanda ihop crème frciahe med majonnäs, pressad vitlök och kryddor. Ställ kallt.
  2. Gör sedan pajdegen: Sätt ugnen på 175 gr.
  3. Kör sesamfrön i mixer så det blir till mjöl, blanda sedan med resterande ingredienser i en matneredare med knivar.
  4. Låt degen vila 30 minuter i kylskåp.
  5. Tryck ut på plåt, detta momentet tar lite tid då degen blir lite kladdig. Men jag mjölar händerna med kokosmjöl och då går det bra! Man kan även lägga plastfolie ovanpå och rulla ut degen.
  6. Nagga botten och förgrädda sedan skalet i 10 minuter.
  7. Fyll sedan skalet med rökt skinka och sedan riven ost ovanpå. Vispa ihop äggen och blanda med gräddmjölken, salt och peppar och häll över. Grädda i 20 minuter.
  8. Servera med en god sallad. Pajen är lika god kall som ljummen!
  • Förberedelsetid: 15
  • Tillagningstid: 20

Näringsinnehåll

  • Portioner: 12