Ost- och Blomkålssoppa med mjukost

av Åse

Ni kanske har sett genom åren att jag ofta använder mjukost i matlagning, främst som smakförstärkare och för konsistensen men även som redning. Mjukost är ypperligt att reda med istället för mjöl!
Jag är dessutom inte glad för smör på macka utan använder nästan alltid mjukost istället.

Jag har alltid en tub mjukost i kylskåpet (håller ju länge), räkost brukar jag ofta ha i omelett och i mina krustader till fördrinken. När jag har bråttom så kokar jag mig några ägg och pressar ut lite räkost på halvorna.

Mina kids älskar soppor! Favoriterna är blomkålssoppa, spenatsoppa med ägg och broccolisoppa så idag blev det helt enkelt blomkålssoppa med en ost- och skinktoast på mitt LCHF formfranska.
Ostigt värre!



Den här soppan går på nolltid att göra och smakar mycket!
Jag valde baconost till den här eftersom just bacon och blomkål passar så bra men man kan ju välja någon annan smak om man vill det, naturell kanske?
Efter 15 minuter är soppan klar!
Jag serverade den med en toast där jag bara rört ihop purjolök, skinka med lite mjukost till en röra.
Bredde brödet och sedan in i tosten! Plättlätt!

Färdigt!
Alice slurpade i sig med god aptit till lunch och vi andra åt detta till middag i går kväll.
Jisses vad jag saknar min matsal! Nu äter vi ju helt utspritt.. men målaren är klar antingen i dag eller i morgon och då kan vi i väntan på nya golvet åtminstone montera de nya stolarna och använda matbordet!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Ost- och Blomkålssoppa


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 från 2 betyg

Ingredienser

  • 1 blomkålshuvuden (á 800 gr)
  • 1 gula lök
  • olivolja eller kokosolja utan smak
  • 7 dl vatten
  • 2 st grönsaksbuljongtärningar
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 dl grädde
  • 200 gr. kavli baconost
  • 1 paket bacon
  • 1 kruka bladpersilja

Instruktioner

  1. Finhacka löken och fräs i lite olivolja.
  2. Skär ner blomkålen i mindre bitar och lägg i kastrull. Lägg över löken och fyll på med vattnet och buljongen. Koka i ca 15 minuter och vispa sedan ner grädde, baconmjukost och peppar.
  3. Mixa soppan slät. Lite bitar kvar är gott!
  4. Stek baconet knaprigt och servera soppan med baconströssel och bladpersilja.

Jag valde att göra en toast till mig till lunch nämligen en med champinjonstuvning! Åh nostalgiiiiii!
Syrran Pia brukade alltid göra en plåt sådana här till henne och kompisarna efter skolan när hon gick i högstadiet 🙂
Som sagt, mjukost ersätter mjöl enkelt och till det här receptet behövs bara champinjoner, smör, salt och peppar och mjukost. Jag valde Kavli Kantarellost, passade så bra!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Toast med Champinjonstuvning


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 från 2 betyg

Ingredienser

  • 2 skivor bröd (jag hade lågkolhydratfranska)
  • 250 g champinjoner
  • 20 g smör
  • salt, peppar
  • 100 g Kavli kantarellmjukost

Instruktioner

  1. Sätt ugne på 225 gr.
  2. Stek champinjonerna i smör tills de fått fin färg. salta och peppra och rör ner mjukosten.
  3. Lägg på brödet och gratinera i ca 10 minuter tills toasten fått fin färg.

hittar ni fler smarriga recept med mjukost!
Betalt samarbete med Kavli Mjukost

7 kommentarer

Sussie 25 januari, 2018 - 16:15

Tusen tack för recepten! Nu blir det blomkålssoppa till lunch imorgon och champinjontoast i helgen.
Har du köpt lågkolhydratsbrödet eller bakat det själv?






Svara
Åse 25 januari, 2018 - 16:16

Hej! Vad smarrigt!
Det är mitt recept på formfranska 🙂 finns på bloggen!

Svara
Sussie 25 januari, 2018 - 20:12

Tack 🙂

Svara
Ingela Persson 12 april, 2017 - 14:02

Hej Åse ,
Jag säger bara kan inte finnas någon så duktig att fixa olika maträtter.Som nu använda mjukost perfekt att reda med hade inte en aning om detta ,har bara använt majsenamjöl.Det är så mycket som ska rättas till här med mat och vad som inte ska ätas.Nu blir det Åse mat och tips för hela slanten för mig.
Tack på förhand för allt du är till så stor hjälp,Ha det gott i Påsk med hela familjen 🤗💞🐣🐥🐣🐥 önskar Ingela






Svara
Maria Thagando 12 april, 2017 - 10:58

Hej Åse,
Tack för alla dina härliga recept och inspiration. Blir lika glad varje gång jag ser att du gjort ett nytt inlägg. Önskar dig och din familj en riktigt Glad Påsk.
Mvh
Maria

Svara
Åse 12 april, 2017 - 11:02

Tack vad roligt att höra Maria! Glad Påsk till dig och de dina!

Svara

Tack för att du ger feedback!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.