Örtbakad lax med blomkålsmos

av Åse

Hej hej!
Jag är på väg till lite möten i Stockholm men tänkte lägga upp gårdagens middag.
Enkelt och gott!
4 portioner
600 gram laxfilé
1 ekologisk citron
2 msk olivolja
2 dl färska kryddor (dill, persilja, dragon)
salt, svartpeppar
1 blomkålshuvud
50 gram smör eller lite neutral olja
Sätt ugnen på 200 gr.
Skär bort skinnet från laxfiléen och lägg i smord form.
Salta och peppra och pressa en halv citron över laxen.
I en bägare mixa kryddor med olivolja och saften från en halv citron, salt och peppar. Häll örtröran över laxen och sätt in mitt i ugnen i ca 15 minuter. Titta efter så att laxen är så pass klar som du vill ha en genom att lägga ett litet snitt i den. Använder du termometer så ska innertemperaturen vara ca 56 grader.
Under tiden koka blomkålen i lättsaltat vatten, ca 12-15 minuter. Häll av vattnet sedan och låt blomkålen ånga av på låg värme på plattan. Mosa sedan med sked eller potatisstöt och lite smör/olja. Smaka av med salt och vitpeppar.
Vi hörs under dagen! ♥︎
IMG_7392


IMG_7394
IMG_7395

IMG_7396
IMG_7402

4 kommentarer

Åse Andersson 12 maj, 2014 - 08:35

Hej. Ett litet stavfel har smugit sig in i receptet. Det står alen, men det ska nog vara laxen.

Svara
Åse 12 maj, 2014 - 09:56

Tack! Fixat! Min webbläsare autoändrar i texten när jag skiver så ibland blir det så 😉

Svara
eva 19 februari, 2014 - 18:04

Hej,
En fråga som kanske är dum.. Jag äter en mer liberal Lchf, som lite mer rotfrukter någon frukt ibland, sötpotatis.. Nu undrar jag, ska jag fortfarande använda fullfeta mejeriprodukter ex grädde och kvarg? Eller kan jag använda matlagningsgrädde mm?
Tacksam för svar på dum fråga som jag borde veta 😀
eva

Svara
Barbro 19 februari, 2014 - 17:32

Alltid gott med lax så detta måste nog provas nån dag.
Åt lax i helgen då var med citronsås och färsk basilika i,
Kram från en som gillar din blogg som lär mej lite nytt var dag.

Svara

Tack för att du ger feedback!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.