Ingredienser
Ingredienser:
- 1,5 kg mjölig potatis (t.ex. King Edward eller mandelpotatis)
- 1 dl smör (ca 100 gram)
- 2–2,5 dl mjölk eller grädde (värm gärna upp den)
- Salt och vitpeppar efter smak
- Färskriven muskot eller 1–2 msk riven parmesan för extra smak
- (Valfritt) 0,5 dl vispad grädde för extra fluff
Instruktioner
- Skala potatisen och skär den i jämnstora bitar.
- Koka potatisbitarna i lättsaltat vatten tills de är mjuka, ca 15–20 minuter.
- Häll av vattnet och låt potatisen ånga av i kastrullen i ett par minuter.
- Använd en potatispress för att få ett slätt mos. Lägg tillbaka potatisen i kastrullen.
- Börja med att blanda i smöret. Tillsätt därefter den varma mjölken eller grädden lite i taget tills moset har önskad konsistens.
- Smaka av med salt och vitpeppar. Tillsätt eventuellt muskot eller parmesan för extra smak.
- Extra fluff: Rör försiktigt i vispad grädde precis innan servering.