Nu är jag inne i en Crockpotperiod igen! Haha!
Köttfärslimpa är ju galet enkelt att göra i en, det sköter ju sig själv!
Köttfärs tinar jag snabbt i kallt vatten – blir upptinat på några få timmar! Speciellt enkelt att köpa köttfärs i ”korvar” då
Jag älskar barbequesås men generellt är de ju väldigt söta!
Så jag gör min egen som blir SÅ god!
Vill man inte ha honung i så rekommenderar jag Nick’s fibersirap!
Jag valde att fylla min köttfärslimpa med mozzarella, soltorkade tomater och basilika! MUMS!!
Jag får många frågor kring vilka soltorkade tomater jag köper, jag brukar köpa vacuumförpackade som inte ligger i äcklig och dålig solrosolja 😉
Köttfärsen lägger jag sedan direkt i crockpoten (Har du ingen Crockpot så tillaga limpan enligt anvisningar HÄR)
Använd ovansida av handen till att göra en urgröpning i mitten, lägg skivad mozzarella där, soltorkade tomater och basilika!
För sedan upp sidorna över så det blir en limpa.
Barbequesåsen tar ca 15 minuter att koka ihop, då är den klar och jag behöll lök och vitlök iden (dvs silade inte den)
Den hällde jag sedan ovanpå köttfärslimpan.
Limpan fick sedan gå i 6 timmar på LÅG
Såsen som blir redde jag lite med grädde och lite arrowrot så blev det en god sås till!
Till detta provade vi veckans vintips!
Ni kan läsa mer om vinet efter receptet.
Istället för ströbröd i köttfärslimpan så hade jag havregryn i men man kan ta 1/2 dl pofiber i stället eller skippa helt men det blir saftigare med tex havregryn i.
Skriv ut- Portioner: 8
Ingredienser
2 gula lökar, finrivna
2 vitlöksklyftor, finrivna
2 ägg
2,5 dl gräddfil eller liknande
1 dl havregryn
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
3 msk konc. kalvfond
1 msk dijonsenap
2 msk tomatpuré
2 tsk salladskrydda
1 msk japansk soja (tex Tamari)
1200 gr. nötfärs
Barbequesås:
Drygt 1 dl vatten
Drygt 1 dl chilisås (gärna med mindre socker)
0,5 dl äppelcidervinäger
0,5 gul lök
1 vitlöksklyfta
1,5 msk worcestershiresås
1 msk dijonsenap
2 msk honung eller fibersirap
1 msk oxfond eller 1 köttbuljongtärning
1/2 msk paprikapulver
1 tsk chilipulver
ev 1/2 msk liquid smoke (kan ersättas med paprikapulver smoked)
2 á 125 g mozzarellabollar
6–8 st soltorkade tomater, grovhackad
1/2 kruka basilikablad, grovhackad
Instruktioner
Börja med barbequesåsen:
Finhacka lök och vitlök.
Fräs dem mjuka i lite smör i stekpanna.
Tillsätt vatten och fond/buljong. Rör och tillsätt sedan övriga ingredienser. Låt allt koka ihop på svag värme i ca 15 minuter. Smaka av.
Blanda ihop ingredienser till limpan, överarbeta inte.
Lägg i crockpot och forma en urgröpning i mitten och fördela skivad mozzarella, hackade soltorkade tomater och basilika där. Vänd upp sidorna och forma en limpa. Häll barbequesåsen över och sätt crockpot på LÅG i 6 timmar.
Vinet vi drack till heter Fratelli Laspina, Primitivo Biologico och är en nyhet!
En kraftfull ekologisk Primitivo på handplockade ekologiskt odlade druvor till ett riktigt bra pris – 79kr!
Ett riktigt trevligt grillvin men som passade bra till vår rätt, dock så passade inte syran i lingonen och gurkan så bra till, det märkte vi snabbt.
Utöver det så passar det till pasta, ostar elelr varför inte avnjuta vinet på egen hand.
Vinet är generöst, fruktigt och fylligt!
Doft och Smak: inslag av björnbär, körsbär, vanilj, kaffe och choklad. Kraftfullt och fruktigt.
Ni kan läsa mer om vinet HÄR och hitta var ni kan beställa det.
11 kommentarer
Jag lagade din mozzarellafyllda köttfärslimpa i Crockpoten igår, men jag vet inte riktigt vad jag gjorde för fel, för den ville inte alls hålla ihop när jag skulle lägga upp den. Den föll i sär fullständigt, så det blev mer som ”pulled meat loaf”, men gott blev det, JÄTTEGOTT. Till den hade vi din vitkålsgratäng och succén var ett faktum, det blev ”stående ovationer” från hela familjen, inklusive tonåringarna 🙂
Tack för alla goda recept!
Oj tar igen lite läsning har inte varit så bra på att följa bloggar på ett tag, så mycket kul att läsa. Stort Tack för receptet på Barbeque-såsen. Tycker också att de köpta är för söta.
Härligt att höra ifrån dig! KRAM!
Så gott det låter😋 köpt crockpot men inte riktigt kommit igång ordentligt🤗
Jag köper ju alltid mycket nötfärs varje gång jag handlar av vårt slakteri med närproducerat kött från vår ö. Och då fryser jag alltid in i halvkilos paket som jag plattar ut tunt och det är så smidigt när man slänger upp ett par paket för det tinar så himla fort och har man riktigt bråttom så ner i kallt vatten en liten stund👍
Härligt Eva!!Bra tips där med att platta ut ett halvkilo!
Havregryn, någon egentlig skillnad mellan havregryn och glutenfria havregryn? Havre är ju naturligt glutenfritt, men produceras i miljöer där andra spannmålsprodukter produceras. Jag är bara rent ärligt nyfiken. 😃
Blötlägger du nånsin de soltorkade tomaterna, om du vill ha de sådär mjuka och go’a? Och vad använder du isåfall för blötläggning?
Köttfärslimpa är ju bara för jäkla gott! Med potatis, gräddsås, lingon och pressgurka. Nu blev jag ju sugen på husmanskost här!
Kram 💕
Jag som inte har celiaki och som inte är rädd för gluten i rimliga mängder bryr mig inte🤗
Har man celiaki så är det en väääääldigt stor skillnad 😉 Det är lika viktigt som att en Jordnötsallergiker inte vågar äta ngt som det står ”kan ha spår av jordnötter”
Nej de soltorkade tomaterna åker ju i mina recept alltid ner i sås, eller dom i detta fallet i en köttfärssmet som frisätter vätska.
Ja, det med celiaki har jag koll på, men tänkte mest ur LCHF-synpunkt. Jösses så mycket allergener vi har gått plugga på jobbet. Det finns ju överallt och i allting (nästan). Gäller att lusläsa innehållsförteckningen om man har nån allergi.
Lchf har inget med gluten att göra! 😅 Mina recept är inte per automatik lchf anpassade då jag inte äter så själv längre.
Nä, att du inte är rädd för gluten vet jag, och även att du har gått ifrån LCHF-tänket till viss del. Men jag vet att många förknippar dig med LCHF, och att många vill/försöker äta glutenfritt av olika anledningar. Det var bara en ren, allmän, nyfiken tanke. 😃
Finns säkert fler än jag som tänker och funderar.
Nä, bäst jag slutar nu och kryper till sängs. Blir en lång dag på jobbet imorgon. Både med och utan allergener. 😉
Att jag nämner glutenfritt i recepten är för att jag har så många glutenintoleranta och de med celiaki men även många med IBS som mår bra av glutenfritt 😘
Äter man lchf så behöver man ju generellt inte tänka på gluten (om man inte har celiaki) då man i princip äter naturligt glutenfritt. Natti natti! ❤️