Ingredienser
3 stora auberginer (ca 900–1000 gram)
salt
KÖTTFÄRSSÅS:
500 gram nöt eller lammfärs (man kan även ta 50/50)
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 dl passerade tomater (tycker det är godare och mer smakrikt än krossade)
2 msk tomatpuré
3 msk kalvfond
½ dl rött vin
2 tsk kanel
½ msk paprikapulver
1 tsk chiliflakes
1 msk torkad oregano
1 tsk malen muskot
½ dl färsk persilja
salt, peppar
smör eller olivolja till stekning
BÉCHAMELSÅS:
200 g färskost
2 dl vispgrädde
2 dl riven mozzarella
salt, peppar
Instruktioner
Sätt ugnen på 175 gr.
Skiva auberginerna och lägg i ett durkslag med salt. Låt dem vattnas ur i ca 20 minuter.
Man kan även grilla aubergineskivorna.
Fräs finhackad lök och vitlök. Rör ner färsen och stek i omgångar. Rör ner passerade tomater, tomatpuré, fond, vin, torkade kryddor och hackad persilja. Låt puttra ihop.
Rör ihop färskost, vispgrädde och riven mozzarella i en kastrull på låg värme.
Låt sjuda i ca 3–4 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Varva köttfärsröra, béchamelsås och aubergine i en ugnsform.
Avsluta med aubergine och béchamelsås. Gratinera i mitten av ugnen i ca 40 minuter.
Garnera gärna med lite hackad persilja.