Möra kotletter i mustig gräddig skysås

av Åse

Hej vänner och skön söndag på er!

Ja det händer som sagt inte så mkt i mitt liv just nu pga 🤧 (men det är sluttampen nu så i morgon anser jag mig vara frisk igen) men positivt är ju att det ramlar in lite fler recept här inne!
Men senare idag så kommer det lite andra tips och rabattkoder till er! Kika in igen senare i eftermiddag och kväll!

I fredags så blev det det här på middagsbordet! Tipsade er ju på min 56kilo Facebook om långlagade kotletter och bestämde mig att det fick det bli även här! Långlagat i mitt fall blir tvärtom kortlagat då jag kör i min Crockpot Turbo Express!
30 minuter så har man ”långlagade möra kotletter!”
Har man ingen Crockpot Express kan det bräseras under lock i gryta i ca 60-90 minuter – alt. köras i vanlig Crockpot på LÅG i ca 4-5 timmar. Det beror lite på hur möra ni vill ha dem, jag ville inte att mina skulle gå sönder utan ha kvar en del tuggtillstånd.

Kockvin!

Här är kotletterna stekta hastigt i mörk fibersirap, salt, peppar, paprikapulver och lökpulver – blir såååååå god smak!
Om man inte är så brydd om socker så kan man ha farinsocker eller sirap istället. Men just den karamelliserade sötman gör liksom smaken i den här rätten!

Fräs lök ovh vitlök och lägg kotletterna i crockpoten (eller i grytan) och lökfräset ovanpå.

Jag hällde på skyn från köttet och 1 mörk oxbuljongtärning, 1/2 msk Worchestershiresauce också.
På med locket, ventilen stäng och körde manuellt i 15 minuter (ej turbo men det kan man sätta på så går det snabbare)
När tiden är ute, 15 minuter naturligt ventilutsläpp.

Jag hade gärna velat ha champinjonerna i såsen men Alice gillar inte champinjoner så då stekte jag det vid sidan om.

Kotletterna klara!
På skyn som blev gjorde jag en god sås! SMARRIGT verkligen!

Till det ugnsrostade morötter och potatis!
Alltså ugnsbakade morötter är ju så galet gott.

Här kommer receptet till er!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Möra kotletter i mustig gräddig skysås


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 från 1 betyg

  • Författare: Åse
  • Portioner: 4-6

Ingredienser

6 fläskkotletter utan ben, putsade
2 msk mörk fibersirap, eller farin eller sirap
1 tsk salt
1 tsk svart peppar
1 tsk paprikapulver, rökt (viktigt!)
1 tsk lökpulver
smör att steka i
2 gula lökar, finhackade
3 hela vitlöksklyftor, finhackade
2,5 dl vatten
1 oxbuljong, tärning eller motsvarande fond
½ msk Worcestershiresås
Valfritt: 250 g stekta champinjoner
Sås:
3 dl syrad grädde
2 msk soja
salt, peppar


Instruktioner

Stek de putsade kotletterna ca 1-2 minuter på varje sida. Lägg upp på fat och spara skyn.
I samma stekpanna stek lök och vitlök.
Lägg ner kotletterna och lökfräset, vatten, buljong/fond, worchestershiresås.
Kör i Crockpot express I 15 minuter sedan 15 minuter naturligt utsläpp, alternativt 60-90 minuter i gryta under lock, eller 4-5 minuter på LÅG i vanlig Crockpot.
När tiden är ute och köttet är så mört som man vill ha det, ta upp köttet och vispa ner syrad grädde (eller crème fraîche + grädde) och soja. Koka ihop på låg värme tills såsen tjocknat.
Servera med valfritt tillbehör. Gör eventuellt en champinjonsås av såsen genom att röra ner stekta champinjoner.

 

Annons för TrendRehab

JULKAMPANJ

Min kod 56KILO ger  25% rabatt på vibbplattor & IR-mattor. Utöver ev nedsatt pris!

Fantastisk för förbränning, värk och lymfan.
(läs mer om Vibrationsträning och IR mattor HÄR)

TrendRehab

8 kommentarer

Annicka 5 oktober, 2023 - 09:49

Testade detta igår. Supergott och kotletterna blev verkligen möra. Körde 90 min i min järngryta med lock






Svara
Catarina 26 september, 2023 - 07:29

4-5 minuter i vanlig crockpot????

Svara
Åse 26 september, 2023 - 10:10

Det var självklart tryckfelsnisse som varit framme 😉 Stod 4-5 timmar i den beskrivande texten i inlägget men har korrigerat även i receptkortet.

Svara
ÅsaS 24 september, 2023 - 21:12

Påminner en hel del om de kotletter mamma lagade. De fick gå minst 45 min på låg värme, i panna med lock. En massa sky, som hon sedan redde av och gjorde sås på! Och alltid pressgurka och vinbärsgelé till. En typisk söndagsmiddag i mitt barndomshem.
Nu var det längesen jag stekte kotletter, men det kan hända att det blir nästa söndagsmiddag här!
Kram och fortsätt krya på!💕

Svara
Cecilia 24 september, 2023 - 20:44

Alltså dina recept blir alltid så himla goda 😋 Brukar säga till maken ”det här är ett recept av hon som alltid har så goda recept”, då blir han glad 😊🤗

Svara
Karin 24 september, 2023 - 17:29

Det finns ingen matblogg som jag uppskattar mer…
Blir alltid på gott humör när jag går in här
Tack!!!

Svara
Åse 24 september, 2023 - 18:19

Men vad go du är, TACK! 🥰

Svara

Tack för att du ger feedback!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.