Detta åt vi som söndagsmiddag och det kan knappast bli godare än detta =)
Jag hade DETTA receptet som inspiration men ändrade lite i såsen och hade kycklinglårfiléer. De blev så otroligt möra och smakrika när de får långlagas i såsen! Man kan använda denna principen och byta ut ingredienserna i såsen.
Äter ni inte mejeri?
Prova då att göra en kokosbaserad sås tex DETTA! Eller varför inte ha en tomatbaserad sås som DETTA?
Kycklinglårfiléer blir godare och smakrikare än kycklingfiléer.
Stek kycklingen först i het panna utan fett så smälter kycklingfettet och ger kycklingen magisk smak!
Jag hade rosmarinrostade små morötter och en sallad som tillbehör men ris eller klyftpotatis eller andra grönsaker i ugn är ju supergott!
Såsen skulle jag kunna dricka! Haha! Det blir ganska mycket sås över, spara den i kylen. Men det krävs en del sås för att täcka kycklingen.
Skriv ut
Mör kyckling i himmelsk grönpepparsås
- Portioner: 6-8
Ingredienser
1,5 kg kycklinglårfiléer
salt, peppar
1 gul lök ,finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
5 dl creme fraiche
3 dl grädde
2–3 msk kinesisk soja (öka mängde för japansk)
1 msk tomatpuré
1/2 dl sweet chili (kan uteslutas men ger god smak)
1-2 msk dijonsenap
2 msk grönpeppar (mortla den)
3 msk konc. kalvfond
ev 1 tesked majsstärkelse i såsen för att hjälpa till att binda vätskorna.
Instruktioner
Sätt ugnen på 175 gr
Hetta upp en stekpanna (inget matfett) och stek kycklinglårfiléerna på båda sidorna tills de fått fin färg. Salta och peppra lite på varje sida.
Lägg över i ugnsform. I samma panna, lägg ner lök och vitlök och låt fräsa mjuka de ska bara få lite färg och mjukna.
Rör ner creme fraiche och grädde. Värm sakta upp och blanda ordentligt. Rör sedan ner soja, tomatpuré, dijonsenap, mortlad grönpeppar och kalvfond. Börja med mindre mängd senap, soja och peppar tills just era preferenser stämmer.
Häll över kycklingen och sätt in i ugnen i 45 minuter.
Servera med valfritt tillbehör.
41 kommentarer
Prima….
Kan man göra denna rätten helt färdig och sedan bara värma till dagen efter.
Tack snälla för receptet 💖
Jag gjorde idag och till o med 7 åringen tyckte att detta var jättegott 🤩😍
Fick skicka receptet till sonens familj 👍🏻😋😋
Supergott och ganska snabblagat – nya favoriträtten hos oss! Tack för det! 🙂
Tack för fin feedback!
Vi blev så sugna på denna kycklingrätt med grönpepparsås, men hade varken lårfile och grönpeppar hemma! Ville inte ge mig ut i -17 graders kyla! Så det blev kycklinginnerfile och rosepeppar i stället. Kortare tid i ugnen, ca 30 min i 185 grader. Det blev också sååå gott! 😋 Vi hade blomkålsris, sallad och babymorötter till.
Tack för ett smarrigt recept!
Supergott! Kan man förbereda denna rätt dagen innan?
Det går bra!
Jättegott
Tack för feedback Mona!
Hej Åse! Vilken fantastisk rätt. ”Mör kyckling i himmelsk grönpepparsås”. Det är som du skrev ”man vill bara dricka såsen”. Du har jättefina recept och jag brukar följa dom. Och Barbro är mycket nöjd med det…
kram
Krister
Hej Krister! Tack för fin feedback, så roligt att ni gillade! Och blir så glad att ni gillar recepten! Stor kram!
Helt fantastiskt. Jättegod sås! Lena
Hej! Är det 2 msk grönpeppar när den är mortlad eller innan?
Mvh/Niklas.
2 msk hel som du mortlar =)
Hej
Jag vill tillaga detta recept men till 4 pers. Är det bara att halvera ingredienserna?
Javisst!
Idag testade jag att laga din kyckling med grönpepparsås,
den blev jätte god, smakerna satt verkligen, men den
blev väldigt tjock, jag fick nästan ingen sås alls, när den
hade gått klart i ugnen. Vad kan detta bero på?
Idag lagade jag detta recept, supernöjda gäster runt bordet. Kanske hade snäppet för mycket soja och senap i. Men alla tyckte att det var väldigt gott.
Tack det kommer att lagas igen.
Vad härligt att det smakade! Bara dra ner lite på senap/soja efter smak nästa gång =) tack för feedback!
Detta var verkligen urgott!! Kommer självklart spara detta och göra igen. Hela familjen älskade! Tack!🙏
Hej Åse!!
Nu har jag tittat på din mejerifria variant (den indiska) och är jättespänd på hur det skulle bli! Tycker det verkar så himla bra med att bryna lårfileerna å slippa ”ansa” dem etc👍.. och jag tycker det är såå mkt godare med kycklinglår än bröst. Nu till min fråga; jag skulle vilja göra den indiska men på samma sätt som du gjorde den m grönpepparsås, har du några tips? Kram!!
Hej Anna!
Hur menar du?
Vill du ha samma sås som i den indiska mejerifria men göra den i ugnen som i detta receptet? Då häller du bara den indiska såsen över kycklingen och låter den gå lika länge som i detta receptet.
Kommentar från min man: ”detta var nog det godaste jag ätit i hela mitt liv!”
Tack för ett supersmarrigt recept!!
Jag bytte kycklingen mot quornfilér istället eftersom vi inte äter kött, och de blev väldigt goda och saftiga i denna sås. Gästerna tog tog om flera ggr med. Kommer lagas fler gånger. Tack för receptet🙏🏼😊
Melinda, bytte du ut fonden då också mot grönsaksfond?
Mvh, en annan icke köttätare 🙂
Jag gjorde efter receptet men jag fick nån syrlig/bitter smak/eftersmak och detta gick inte hem hos resten av familjen 🤷🏼♂️ Vet inte vad det var som gav den smaken.
Men de andra recepten vi provat har varit supergoda, näst på tur står kreolska fläskfilégryta 😋
Hade du grönpeppar i lag tro?
Inte hört någon som fått bitter smak, kan det vara dijonsenap som inte föll i er smak?
NU är det alla skäl att äta soppa, värmande, o bra att rensa kylskåpet med allehanda rester.
Jag har aldrig lagat något av dina recept som inte har blivit bra och jättegott! Om man vill göra den här rätten i crockpot (fick i julklapp – nybörjare), är det bara att bryna ingredienserna, slänga ner dem och köra på… Ja, vadå? Low 6 timmar?
Härligt!
Grädde ska man helst inte låta gå så länge i crockpot, helst bara i 1 timme.
Då är det bättre att kycklingen går gå i pottan i lite kycklingbuljong, använd detta receptet som inspiration: https://www.56kilo.se/kyckling-i-kramig-parmesan-och-vitlokssas/
Jag håller med alla tidigare ”talare”; TACK Åse!!♥️♥️♥️
Åh TACK Anna! Blir jätteglad över dina rader! ❤️
Hej! Detta recept verkar supersmarrigt! Jag läääängtar tills jag kan bjuda hem mina vänner i våran proseccoklubben och då bjuder jag nog på denna🤩
Brukar du ”rensa” kycklinglårfiléerna innan du steker dem? Det gör jag och det är så pilligt🙈. Tack för inspiration😊
Nääää det är det som är bra, fettet smälter ju i pannan så man behöver inte pilla =) Det gjorde jag alltid fötr men totalt onödigt!
Gud så härligt jag vill också vara med i en proseccoklubb! =)
Har du vintips till denna rätt?
Tänkte bjuda barnen på min födelsedag och då vill vi ha lite vin till.
Tack för alla toppenrecept! Sedan jag hittade till din sida för ca 9 år sedan, så är
det nästan bara de som gäller. På vardagar är det oftast Kajsa Varg som gäller,
”man tager vad man haver” och skapar fritt.
Har beställt din nya bok
Tjingeling
Tack för alla härliga recept, och den underbara boken.:)
Tack själv! Roligt att du uppskattar! 🎊
Alltså dina recept, wow säger jag bara<3
Ha en fin vecka bästa Åse
Kram
Tack rara! 🙏🏻
Du också! 💜