Ingredienser
Lasagneplattor:
- 4 ägg
- 125 g philadelphiaost eller annan färskost
- 0,5 dl Lindroos psyllium (eller motsvarande ljust pulveriserat psyllium)
Lasagne:
- 1 kg nötfärs
- 1 stor gul lök
- 1 vitlök solo
- 800 ml körsbärstomater i burk
- 1/2 dl tomatpuré
- 2 msk koncentrerad oxfond eller motsvarande i tärning eller färdig buljong
- 2 tsk oregano
- 2 tsk torkad basilika
- 1 tsk spiskummin
- 1 tsk paprikapulver
- 1 tsk curry
- 2 tsk salt
- 1/2 tsk malen svartpeppar
- Lite cayennepeppar
Bechamel:
- 1 dl grädde
- 5 dl creme fraiche
- 2 dl lagrad ost / parmesan
- salt, svartpeppar
Övrigt:
- 2 dl gratängost
- oregano
Instruktioner
- Lasagneplattor: Sätt ugnen på 150 grader, vispa äggen poröst, tillsätt färskost och Lindroos psyllium (eller motsvarande ljust pulveriserat psyllium) och vispa ihop.
- Bred ut smeten på två bakplåtspappersklädda plåtar. Lägg ett bakpapper över och börja kavla ut tunt. Det ska inte bli för tunt dock! Låt papprena vara kvar under gräddningen. Grädda i 10 minuter.
- Ta sedan bort pappret och skär i lagom stora plattor.
- Höj ugnsvärmen till 225 gr.ader
- Stek finhackad lök och vitlök i lite smör och lägg ner köttet. Hacka med stekspade så allt blir finfördelat. Rör ner tomaterna + purén och smaka av med fond och kryddor. Låt småputtra i 10 minuter.
- Gör bechamelsåsen: Blanda creme fraiche med grädde och riven ost, smaka av med salt och peppar
- Bred ut lite bolognese i botten på en ugnssäker form, lägg sedan plattorna, bred över bechamelsås och ett lager riven ost och sedan bolognese, varva så i ca 4 varv. Avsluta med ost och strö lite oregano över.
- Gratinera i ugnen i ca 30 minuter.