Inte var det lätt att välja ut bilder från den här resan! De få dagarna vi var borta var det full rulle med många intryck, härliga snapshots på oss i gruppen men vill ju inte tråka ut er så har försökt välja ut lite av allt =)
Som sagt, jag tillsammans med mina bloggkollegor Diana (ByDiadonna), Carola (Room of Karma) och Malin (Fnulan) blev inbjudna på PR resa till Polska Rivieran Gdansk/Sopot/Gdynia med Ylva och Alexandra på Stena Line.
Jag älskar att uppleva ett nytt land på sådana här matresor för man får så många tips, man får uppleva det genuina och det är roligt att få kunna dela med sig av guldkornen till Er! En fantastisk möjlighet för någon som arbetar med mat som mig själv. Även fantastiskt att få lära känna nya människor och vilket härligt gäng vi var! Kändes som vi alltid känt varandra!
Vi bordade Stena Spirit i Karlskrona vid 20-tiden och vi hann med solnedgången på däck ?
Inte lätt att få till en gruppbild med oss pladdermajor 🙂
Gick till slut 😉
Givetvis måste vi skåla in vår matresa med lite bubbel!
Vi åt en trerätters ombord, så gott! Jag valde Hummersoppa till förrätt och de andra musslor.
Oxfilé med pommes chateu (bytte bort) och pepparsås till huvudrätt.
Till dessert var det något gott! Haha, har glömt vad det var, jag smakade någon sked bara – var så mätt efter maten. Tror det var päron med mascarpone etc.
Lite shopping efteråt! Så klart 🙂
Übersköna Diana (köpte sig ett par snygga RayBans)
En drink fick avsluta kvällen!
….och lite mer pladder så klart 😉
Jag sov som en stock! Hade glömt att dra för gardinerna så vaknade av soluppgången vid 4.30! Helt fantastiskt ljus som fyllde hela rummet! Gick inte att återge med min mobilkamera tyvärr men ni kan säkert ana hur vackert det var!
Nästa Dag!
Framme efter frukost runt 9-tiden – Vackert väder!
(Gallerierna kan ni klicka på för att se större storlek!)
Väl i hamn tog det väl ca 20 minuter innan vi var framme vid vårt hotell, Mera Spa Hotel i Sopot. Våra rum var inte klara men vi hade direkt en massagetid så det var snabba bud i mellerud!
Liiiite SPA häng hann vi med innan det var dags att göra sig i ordning för en heldag i Gdansk!
Piren Molo som är 500 meter och en av Europas längst promenadbryggor!
Vädret hade mojnat lite, men det var fortfarande varmt!
Långa fina stränder! Kan tänka mig hur smockat med folk det är en dag mitt i sommaren!
Nu skulle vi bege oss med båt till Gdansk!
En lång härlig båttur och guiden Suzanna som pratade perfekt svenska berättade om Polen både historiskt sätt men även nutida. Väldigt intressant!
Utsikt över Gamla Hamnen och Mastkranen!
Nu sprack det upp och vi sken i kapp med sooooooolen! HURRA!
Lunchen intogs på Szafarnia 10 och sååååå god mat!
Till förrätt blev det strömming (lite som gubbröra ovanpå) och så anka med palsternackspuré till huvudrätt och karamelliserad rabarber med vaniljglass till dessert.
Den i särklass godaste Ankan jag någonsin ätit och det stämde alla in i!
På Champagne terassen på 10:e våningen intog vi desserten och med utsikt över Gdansk! Så vacker stad! Tyskarna bombade hela staden under andra världskriget så de har fått bygga upp allt på nytt! Man ser ruinerna här på bilden.
Vår fina Guide Suzanna från Go For Poland och Iza från Pomoriskie Travel (Massor av tips om ni är nyfikna på att åka till Polska Rivieran /Pommern!) guidade oss genom Kungaleden med start vid Gyllene Porten.
Vackra gamla köpmannahus, trevliga restauranger, caféer och gatumusikanter.
På Bowke Restaurant fick vi prova den lokala vodkan (mer som likör) Goldwasser som innehåller äkta guld, fancy!
Bowke ligger vid långa kajen (Długie Pobrzeże).
På mikrobryggeriet Brovarnia Hotel Gdańsk fick vi en presentation av deras supergoda prisbelönade öl. Jag dricker sällan öl av uppenbarliga skäl men jag gillar verkligen öl och det var kul att smaka lite på den här!
Brovarnia ligger på Szafarnia 9, nere vid Marinan!
Nu var det dags att åka tillbaka till Sopot! För nu skulle vi äta IGEN! haha!
De flesta tog sig en liten tupplur i bussen och väl framme vid stranden i Sopot kändes det faktiskt inte helt dumt med lite mat!:) Nu var det dags för en öppen matlagning med lokala produkter på Bulaj Restaurang där den välkände kocken Artur Moroz tog emot oss och stolt visade oss traditionella polska rätter, fast tillagade med en twist!
Restaurangen låg sååå vackert direkt vid stranden.
Vi drack Vodka, Cider (utan socker! Yay!) och goda viner till maten.
Jag tror att de flestas favorit var den polska Gazpachon (kall rödbetssoppa) gjord på smetana/sour cream (han blandade friskt bland de olika mejerisorterna för att få bra syra på den) frästa rödbetor och med topping av ägg och makrill. MUMS! Rackarns god!
Trötta och mätta tog vi en liten promenad i Sopot innan det var dags att knyta sig på hotellet!
Det kunde behövas för nästa dag skulle vi lämna Pommern för att åka till Kaszuby provinsen till en ekologisk oxfarm!
Men mer om detta i nästa inlägg! 🙂
18 kommentarer
Jag tackar för titten och en trevlig liten reseberättelse. Har aldrig varit i Polen, så det blir kanske en tur dit ♡
https://www.livsmedelsverket.se/om-oss/press/nyheter/pressmeddelanden/ny-riskvardering-fran-efsa-om-oonskade-amnen-i-oljor/
Underbart! Dina bilder är fantastiska, det känns alltid som om man är med på resan. 🙂
Men när bilden på det där förvridna huset dök upp så trodde jag att min ögon fick spunk, tog ett tag innan jag insåg att det var huset som var speciellt… 😉 Coolt. 🙂
Kramar
Verkar härligt, Polen e härligt särskilt vid kusten
Förresten, ngt riktigt trevligt weeee, kolla länken 🙂 (orkade inte maila o kan visst inte skicka det direkt via FB, tänkte du skulle tycka att det e intressant)
Hej! Vilken länk??
Hej!!
Vilken underbar resa ni hade:-)) Jag och min man ska till Krakow i höst med ett annat par, ska bli jättespännande. Håller tummarna på en lika lyckad resa dit!
Måste bara få fråga vad det är för kofta du har på bilderna från båten, den långa beiga/vita?? Så himla fin!!
Kram
Åh Krakow vill jag också till! Långkoftan är från Sibin Linnebjerg! Länk HÄR
Hej Åse!
Jag laddade precis ner din app till iPhone (30kr) och efterfrågar näringsinnehåll för respektive recept! Är sv stort intresse att kunna utläsa mängden kolhydrater när man påbörjat lchf!
Hej! Kaloriräkning är inte nödvändigt på lchf generellt då man får en naturlig mättnadsklntroll. Mina recept är sällan kaloriberäknade av den anledningen, för jag vill promota ett naturligt förhållande till mat – vill man kaloriräkna får man själv lägga in recepten i tex kostbevakningen.se
Hej igen!
Det håller jag med om, men mängden kolhydrater per 100g brukar väl vara av intresse vid lchf? 🙂
Nej, utan kolhydratmängd totalt per dag. Är du kraftigt överviktig så är 20 gram per dag det bästa, har du 5-15 kilo så mellan 2-30
Åh vilka bilder, Polen ser ju helt underbart ut. Till en helt annan sak.
Blev bjuden på bröllop, hittade en superfin mörkblå långklänning på Ellos. Det slutade med att jag fick 40% rabatt tack vare dig och din kampanjkod! 1200 minus 40 % på det priset. Tjohoo!!! Supernöjd. Klickade hem klänningen fem i tolv på natten när erbjudandet gick ut klockan 00.00. Haha nu blev det pengar över till bröllopspresenten. 🙂 Man tjänar pengar på att läsa bloggar!
Nu till en tredje sak. Jag har ett tag känt mig så ”plufsig”, ”uppsvälld” runt midjan fast att jag ätit bra och tränat hyfsat ofta, nu har jag dragit ner rejält på mjölkprodukter i ca. tre veckor och allt känns helt annorlunda kring midjan. Mycket fastare!, Vet att du dragit ner på mjölkprodukter. Min fråga är alltså, kan det vara så att mjölkprodukterna gör en ”plufsigare”? Har bytt ut mjölkprodukterna mot havrebaserade och soyabaserade produkter.
Jätte härliga bilder. Ni ser ut att ha haft det toppen
Ser ut att varit en lyckad resa! Blir allt lite sugen. Kram
Så inspirerande, dit kan jag tänka mig att åka! Härlig mix av bilder. Kramiz
Vet du Åse att Sopot var den fina mondäna badorten vid förra sekelskiftet. Mina föräldrar var där som barn och som unga strax före krigsutbrottet som ju skedde där i närheten på Westerplatte. Jag var där en gång under kommunisttiden, det var förfärligt, allt var förfallet, stränderna helt nedskräpade med allsköns bråte och havet fullt av skräp det med och det rådde badförbud då i slutet av 70-talet. Så har det blivit, eller återb,livit kan man säga, som det är idag. Den långa piren vandrade min mamma och pappa på, det var den tidens finna raggställe.
Kul att du har varit där. Genuin polsk mat är inte alltid så hälsosam, men ofta väldigt god.
Roligt att ta del av det du varit med om
Ewa
Jag älskar Sopot & Mera spa hotell. Åker dit varje sommar. Hoppas ni gillade det:-)
Tack för en fantastisk bra blogg.
Kram
http://www.nouw.com/henrikahenningor
Vad fint det ser ut där:) Fina tjejer också förstås..