Hej på er!
Som de flesta av er så har jag hållt igång hela dagen. Jag tyckte inte jag hade så mycket kvar men tiden springer ju ivääääääääg!
Här kommer ett sista julrecept för 2016! Matjestårta!
Min populära Lax- och Räktårta är ju en liknande tårta, båda passar perfekt till påsk och midsommar och jul!
Underbart god.
Nu är det dags för en så galet god Matjestårta. Magnus (Carlsson) smsade mig för någon vecka sedan och frågade om jag inte hade ett recept på Matjestårta och jag hänvisade till Lax- och Räktårtan och sa att han kunde ju ha den som grund till matjestårtan. Meeeeeeeeen klart jag snor ihop ett recept till honom 😉 Vem kan motstå Magnus? Haha! Nä men jag tog tillfället i akt så att säga att göra ett recept =)
Brödet jag använder är min LCHF kavring men som jag skrev i receptet med Lax- och Räktårtan: Man kan givetvis använda det bröd man har hemma, har man inget och inte bryr sig om att det innehåller lite gluten så fungerar nog Proteintoasten från Vagott som är ett lågkolhydratbröd.
Man kan även använda vanlig kavring så klart om det fungerar för en.
Bröd och smör mixas ihop och trycks ut i form
Voila! Nu väntas läckerheten på Julafton!
Skriv ut
Matjestårta / Silltårta / Matjessilltårta Glutenfri LCHF
Ingredienser
Botten
- 200 gr. mörkt lågkolhydratbröd som LCHF Kavring
- 50 g smör
Fyllning
- 4 gelatinblad
- 200 gr. naturell färskost (Philadelphia)
- 3 dl creme fraiche
- 1 dl majonnäs
- 1 knippe finhackad dill
- 1 knippe gräslök
- 2 st schalottenlökar
- 300 g matjessill
- 3 msk spad från Matjesförpackningen
- 1 krm peppar
- Dekoration: 2 ägg, 1/2 röd lök, 1 knippe gräslök
Instruktioner
- Mixa brödet till smulor. Blanda med smält smör.
- Tryck ut i en springform med bakpapper fastklämt runt botten, ca 25 cm i diameter.
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5-10 minuter.
- Vispa färskost, creme fraiche och majonnäs slätt. Vispa sedan finhackad lök, dill och gräslök.
- Ta upp gelatinet, krama inte ur vattnet – värm i kastrull tills gelatinet smält.
- Häll blandningen i röran och blanda noggrannt. Finhacka matjessillen och rör ner, häll i spadet och peppar.
- Häll röran ovanpå kavringbotten. Spänn platsfolie ovanpå och ställ in kallt i minst 6 timmar.
- Garnera med ägg, finhackad rödlök och finhackad gräslök.
Näringsinnehåll
- Portioner: 10
13 kommentarer
Kan man göra den dagen innan man ska äta den?
Det går bra! Garnera samma dag dock
Undrar om den går att frysa odekorerad
Det skulle jag kunna tro men jag kan dessvärre inte lova något. Prova att googla hur det går för andra silltårtor, det enda som är annorlunda med denna är bottnen (och den går att frysa)
Jag har sällan färska örter hemma, utan använder mig av frysta, hackade i stället. Hur många msk dill och gräslök blir lagom i tårtan?
Hej, svarade dig igår men såg nu att det låg kvar i min ipad.
Färska kryddor har mer volym än hackade och 1 knippe ligger oftast på 20-50 g tex dill blir ca 1 dl hackad och gräslök något mindre – du får nästan smaka av när du kryddar med frysta kryddor, börja med några msk.
Hej
Sugen på att testa den här tårtan 🙂 Men hur mycket dill och gräslök ska det vara i tycker du? ”Ett knippe” är ju väldigt godtyckligt… Jag brukar använda frysta, hackade örter. Så hur många msk av varje tror du är lagom?
Tack på förhand
Hej Åse och God fortsättning!
Nu i julhelgen njuter jag av dina recept på skärgårdssill, rödbetssallad och Janson på kålrabbi. Såå gott blev det!! Speciellt Janson på kålrabbi, underbart gott!! Tack för att du delar med dig av toppenrecept! Du är min absoluta inspiratör! Tack för att du finns <3