Ingredienser
Kycklingspetten:
1 kg kycklingfiléer
3/4 dl japansk ljus soja
1 dl sweet chilisås
1/2 dl olivolja
2 msk rödvinsvinäger (eller liknande)
2 tsk sambal oelek
1 msk tomatpuré
2 pressade vitlöksklyftor
Jordnötssås:
2 tsk röd currypasta
2 vitlöksklyftor
1 msk sesamolja
2 dl osötad jordnötssmör, gärna crunchy med havssalt
1 burk kokosmjölk
2 msk tamari soja (ljus japansk soja)
1 msk färskpressad limejuice
1–2 msk fibersirap
ev lite salt
1 tsk sambal oelek
Instruktioner
Lägg träspetten i blöt ca 30 min innan.
Blanda ihop marinaden i en skål, dela filéerna på längden och sedan i bitar om ca 3 x 3 cm.
Låt marinera i 30 minuter i kylskåpet innan spetten träs.
Hetta upp sesamolja i stekpannan och fräs vitlök med currypastan i ca 30 sek.
Tillsätt kokosmjölk, jordnötssås, soja och limejuice. Koka upp på låg värme och låt småputtra i ca 10 min. Rör om då och då.
Smaka av med eventuell sötning och salt.
Grilla kycklingspetten på grill tills de är klara.