Marinerade Kycklingspett med Bacontzatziki

Tillbehör: Ljummen Potatissallad med snapsfrön och bacon

av Åse

Möra marinerade kycklingspett -så saftiga och smakrika!

Nä hörni vänner, detta Skåneväder vi har nu kan jag klara mig utan!

Var just ute på en regnig promenad med 🐻‍❄️🐻‍❄️ och sommaren känns plötsligt som höst 🍁🍂
Nu sitter jag på hemmakontoret och har värmefläkten igång! Inte klokt, förra veckan var det öppna fönster och (portabel) kall AC i sovrummet som gällde.MEN det stoppar inte mig för att grilla! haha! I två dagar har jag stått ute i spöregn med regnkappa och grillat och det lär eventuellt bli så idag igen för vi har grillat till sen lunch/tidig middag sedan.

Jajjemen! 56kilo.se är officiellt i sommarmat-mode. Det blir inte så mkt avancerat just nu 😅
Men det innebär ju inte mindre gott för det!I går blev det SÅ saftiga kycklingspett men en fräsch bacon- och äppletzatziki och väääääärldens godaste potatissallad som jag postat förr.
Kycklinglårfilé är oslagbart att grilla! Kycklingfilé tycker jag oftast blir för torrt.
Många gillar inte att det är kycklingskinn kvar på kycklinglårfiléerna meeeeen det SMÄLTER JU BORT under tillagningen och är bland annat det som gör att köttet blir så saftigt!
Lyssna på det från en som förr skar bort varenda bit som inte var kött från kyckling…. 😳

En marinad ger ju inte bara smak utan mörar även köttet.

”Reglerna” för marinad lyder:

  1. Olja
  2. Ngt syrligt: Tex vinäger, citron, yoghurt m.m
  3. Smaksättare: Tex vitlök, lök, kryddor (timjan är magiskt i!), paprikapulver, soja (använd dina favoritkryddor!)
  4. Ngt starkt: Tex peppar/chili/senap
  5. Ngt sött: Tex sweet chili, honung, ketchup, ketjap manis.

Grillade på indirekt värme (ca 200 gr)

Här är de tillagade i Airfryer! I vår Phillips Airfryer XXL så behöver man inte tänka! Den tillagar till rätt temperatur per automatik!

Tzatziki är min favoritsås!
Har den till det mesta flera ggr i veckan.
Här har jag gjort en variant med bacon och rivet äpple istället för gurka.
GOTT! (Nej finhacka inte äpple, som på bilden det blir bättre med grovrivet)

Så kommer vi till den galet goda Potatissalladen!
Ni hittar receptet HÄR

Den här gången så haverade jag potatisen och lade i tomaterna i ugnen sista 10 minuterna. Blev om ngt ännu bättre!

Här kommer recept på kyckling och tzatziki!
KRAM!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Marinerade Kycklingspett med Bacontzatziki


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

  • Författare: Åse
  • Portioner: 6

Ingredienser

1 kg kycklinglårfilé
2 paprikor – valfri färg
1 dl naturell rapsolja
1 dl japansk soja, gärna tamari (kinesisk fungerar men ta då mindre)
1/2 dl sweet chili
1 msk allroundkrydda
2 tsk paprika
2 tsk chili
2 tsk lökpulver
2 tsk vitlökspulver

Bacon- och Äppletzatziki
1 paket bacon, finhackat och knaperstekt
23 dl yoghurt 8-10%
1 rivet äpple
1/2 vitlöksklyfta
1/2 tsk äppelcidervinäger
krm salt, <1 krm peppar
(2 msk hackad persilja) -valfritt


Instruktioner

Skär kycklinglårfiléerna på tvären i två delar.
Kärna ur paprikorna och skär i lagom stora bitar för spetten.
Blanda ihop marinaden och lägg ner kycklingen och låt marinera i 30 minuter.
Trä sedan kycklingen och paprikorna på spett. Ca 2 kycklinglårfiléer och 3 paprikabitar per spett.
Grilla på indirekt värme tills kycklingspetten fått in färg alternativt tillaga i ugn eller i Airfryer på 180-200 gr tills spetten ser bra ut.

Tzatzikin: Blanda ihop enligt ingredienserna.

1 kommentar

Jeanette J 10 juni, 2024 - 08:35

Låter gott med äpple o bacon i tzatzikin. Jag är helt såld på tryffelaioli. Tyvärr dyrt för en liten burk. Tänker att man kan göra egen 🤔har du testat?
Med vänlig hälsning
Jeanette

Svara

Tack för att du ger feedback!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.