Dags för ännu ett fiskrecept, men det är ju så gott!
För några dagar sedan så grillade jag foliepaket med regnbågslax – sååååå gott! Blir så saftigt och smakrikt.
Regnbågslaxen som jag köper är odlad i svensk fjällsjö och har grönt betyg från Fiskguiden av Världsnaturfonden (WWF).
Den är skonsamt odlad i Sverige med fokus på miljövänliga metoder. och är rik på omega-3-fettsyror, vitaminer och mineraler.
Vad är regnbågslax?
Regnbågslax är en näringsrik släkting till vanlig lax som har lite mildare smakprofil.
Regnbågslax är ett annat namn för regnbågsforell.
Det är en laxfisk som liknar lax men är en egen art. Regnbågslaxen kommer ursprungligen från Nordamerika, medan atlantlaxen är naturlig i Atlanten och europeiska vattendrag.
Regnbågslax odlas ofta i sötvatten men kan även leva i saltvatten, och köttet är ljusrött till rosa, beroende på vad fisken har ätit.
I princip samma marinad som i Ugnsbakad kolja med citron, örter och rostad sötpotatis – älskar den marinaden till fisk!
Regnbågslaxen får ligga i marinaden i kylen någon halvtimme.
Nu körde jag bara en enkel variant, det är ju gott att stoppa ner lite halverade småtomater i också som ger syra och saftighet och en viss sötma.
Även gott att skiva salladslök över och man kan även ha i små halverade delikatesspotatisar som är förkokta.
Jag tog det jag hade hemma så det blev lite sparris =)
Folierna grillade jag på gasolgrillen i mediumvärme i ca 10-15 minuter.
En vanlig romsås är ju så gott till!
Inte direkt någon elegant uppläggning här men det fyllde sin funktion 🤣
Här kommer receptet!
Skriv utRegnbågslax i folie med romsås
- Portioner: 4
Ingredienser
600 g Regnbågslax
1 dl olivolja
Färskpressad citronjuice från 1 citron
4 vitlöksklyftor (finhackade eller rivna)
2 msk färsk hackad dill
2 msk färsk hackad persilja
1 msk färsk hackad timjan eller rosmarin
1,5 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 nypa chiliflakes
1 tsk honung (valfritt, rundar av syran)
Romsås:
1/2 rödlök
10 g färsk dill
1 dl majonnäs lätt
2,5 dl crème fraiche lätt
1 nypa vitlökspulver
75g röd caviar
svartpeppar
2 dl crème fraîche
1 dl majonnäs
80 g stenbitsrom (röd )
1 msk finhackad rödlök
1 msk finhackad dill
1 tsk citronsaft
Salt och svartpeppar efter smak
Instruktioner
Blanda ihop olivolja, citronjuice, vitlök, färska örter, salt, peppar, ev chiliflakes, honung i en skål.
Lägg laxfiléerna i en form eller plastpåse och häll över marinaden. Se till att alla filéer täcks jämnt.
Täck och låt marinera i kylen i minst 30 minuter, gärna upp till 2 timmar för mer smak.
Fördela filéerna på folieark, med ett bakplåtspapper över, häll över lite av marinaden och tillsätt ev. citronskivor och grönsaker. Vik ihop och grilla ca 10-15 minuter.
STARTA 2025 STARKT!
Min kod 56KILO ger 20% rabatt på ALLT, tex hemmaträning & IR produkter. Utöver ev nedsatt pris!
Fantastiskt för viktminskning, värk och lymfan.
(läs mer om Vibrationsträning och IR mattor HÄR)