Ingredienser
2 vitkålshuvuden eller savoykålshuvuden
2 dl stekt vitkål eller 2 kokta mosade potatisar/blomkål
800 g blandfärs
2 gula lökar
2 dl mjölk
2 dl grädde
2 tsk salt
0,5 tsk vitpeppar
1 ägg + 1 äggula
4 msk kalvfond (konc)
4 msk soja
Smör att steka i
Brunsås/Gräddsås:
Spadet från kåldolmarna
2 dl grädde
1 msk kalvfond
1 msk lingonsylt
1–2 tsk soja
salt, peppar
Instruktioner
Skär bort stocken på vitkålshuvudena och lägg dem i kokande saltat vatten. (1 tsk per
liter vatten).
Koka i cirka 15 minuter tills bladen mjuknat. Under tiden förbered om du vill ha stekt vitkål i färssmeten eller potatis/blomkål, det går så klart bra att blanda också! man har ju ofta lite kålrester kvar så synd att kasta.
Hacka löken och fräs i smör. Blanda färs med ägg, gräddmjölk, salt, vitpeppar, vitkål/pottais/blomkål
och lökfräs. Smeten ska vara rätt så lös, är den inte det så blanda i lite vatten.
Ta upp kålbladen med hålslev och låt rinna av. Skär bort de hårda mittnerverna. Lägg
en klick köttsmet på ett blad och rulla ihop till tätt paket.
Sätt ugnen på 225 gr.
Smält smöret i en stekpanna. Lägg i kåldolmarna med skarven nedåt.
Bryn dem tills de fått fin färg. Ta upp dolmarna och lägg med skarven neråt i en ugnsform.
Vispa ur stekpannan med lite vatten och häll vätskan över dolmarna. Tillsätt kalvfond och soja. Stek dem
i cirka 25 minuter, ös då och då med vätskan som uppstår.
Ta vara på kålspadet och gör brunsås på det.
Koka upp spadet med grädde, fond och soja. Smaka av. Låt puttra ihop/ner till önskad konsistens. Red eventuellt med lite färskost.
Servera med grönsaker, brunsås, pressgurka och lingonsylt