Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Mammas goda formbröd


Ingredienser

50 g jäst
drygt 1 msk salt
1 msk socker alt brödsirap (äts upp av jästen)
7 dl vatten
2 ägg
1 dl rapsolja
2 liter vetemjöl (rågsikt blir också bra)
1 ägg till pensling, vallmofrö


Instruktioner

Sätt ugnen på 200 gr.
Skrynkla ihop ett bakplåtsapper och lägg i en brödform
Smula jästen i en bunke och tillsätt ägg, vatten,  socker, olja och salt.
Tillsätt mjölet tills degen går ihop och blir mjuk och elastisk (ca 10 minuter)
Jäs i ca 40 min, dela i två delar, som vardera delas i tre bitar, rullas och flätas. Det går bra att lägga som limpor också.
Läggs i formarna, jäs ytterligare ca 30 min.
Pensla med uppvispat ägg  + vallmofrö.
Sätt in i nedre elen av ugnen i 35-40 min.
Kolla gärna med en termometer, det ska stå på 97 grader så är den klar