Ingredienser
50 g jäst
drygt 1 msk salt
1 msk socker alt brödsirap (äts upp av jästen)
7 dl vatten
2 ägg
1 dl rapsolja
2 liter vetemjöl (rågsikt blir också bra)
1 ägg till pensling, vallmofrö
Instruktioner
Sätt ugnen på 200 gr.
Skrynkla ihop ett bakplåtsapper och lägg i en brödform
Smula jästen i en bunke och tillsätt ägg, vatten, socker, olja och salt.
Tillsätt mjölet tills degen går ihop och blir mjuk och elastisk (ca 10 minuter)
Jäs i ca 40 min, dela i två delar, som vardera delas i tre bitar, rullas och flätas. Det går bra att lägga som limpor också.
Läggs i formarna, jäs ytterligare ca 30 min.
Pensla med uppvispat ägg + vallmofrö.
Sätt in i nedre elen av ugnen i 35-40 min.
Kolla gärna med en termometer, det ska stå på 97 grader så är den klar