Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Lyxig Hummerpasta


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

  • Författare: Åse
  • Portioner: 4

Ingredienser

2 humrar, förkokta
400 g linguine
1 citron, zesten
salt och nymalen svartpeppar
olivolja att steka i
2 dl riven parmesan

Hummerfond / Sås:
3 schalottenlökar, finhackade
1/2 fänkål, tärnad
1 st selleristjälk, tärnad
1 morot, tärnad
4 vitlöksklyftor, finhackade
1/2 tsk chiliflakes
1/2 dl olivolja
3 msk tomatpuré
3 dl torrt vitt vin
1 burk hela tomater marzano (400 g) – MUTTI
1 dl vatten
2 dl vispgrädde
ruccola


Instruktioner

Lägg upp undersidan av hummern, där magen är, skiva dem vertikalt i två. Klorna öppnar du med en nötknäppare. Var försiktig med klorna så köttet kommer ut helt. Plocka ur köttet ut svans, klor och leder och lägg åt sidan. Dela svansen i bitar.
Lägg hummerköttet i en skål.
Plocka bort huvud, magsäck, inälvor och tarm – allt utom skal, spröt och ögon.
Skölj skalen rena. Dela de största skaldelarna.
Fräs skalen i olivolja tills det doftar mycket hummer. Fräs schalottenlök, selleri och fänkål i olivolja i en stor vid gryta tills löken mjuknat och börjat bli genomskinlig, 4–5 minuter. Tillsätt vitlök, färsk och torkad chili och fräs ytterligare några minuter.
Tillsätt tomatpuré och fräs tills den mörknatnågot, ytterligare 4–5 minuter. Lägg i de sparade hummerskalen
och slå över vinet. Låt reducera ned på medelhög värme tills nästan allt vin kokat bort.
Rör ned de konserverade tomaterna. Krossa de hela tomaterna med en gaffel. Häll över vattnet och rör runt ordentligt. Smaka av med salt.
Låt sjuda långsamt på lägsta värme utan lock tills såsen är tjock och reducerad, ungefär tre fjärdedelar ska koka bort.
Lyft ur skalen och släng.
Rör ner ner grädden i såsen under omrörning.
Koka pastan i välsaltat vatten. Lägg pastan i såsen när den är nästa klar (1 minut innan koktiden är över) Spara pastavattnet. Rör noggrant och späd med pastavatten allt eftersom.
Rör ned citronzest. Servera pastan på en bädd av ruccola, toppa med hummerköttet, lite god olivolja och lite svartpeppar +
Riv parmesan över.