6,9K
Skriv ut
En riktigt smarrig Cheesecake, perfekt till Midsommar och sommarens kalas!
Skriv ut
Lime- och Jordgubbscheesecake Glutenfri Low Carb
Ingredienser
Botten
- 3,5 dl mandelmjöl
- 60 gram smör
- 1 msk psylliumfröskal
- valfri sötning motsvarande sötman från 1,5 msk socker
- 1 krm salt
- 2 äggulor
- 2 msk grädde
- 1 tsk vaniljessens eller vaniljpulver
Fyllningen
- 5 gelatinblad
- 2 ägg
- 400 g philadelphiaost
- 2 dl creme fraiche
- valfri sötning motsvarande sötman från 1,5 dl socker
- 1 tsk eko vaniljextrakt
- 100 g jordgubbar
- 1 lime, saften
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 °C.
- I en matberedare med knivar, blanda mandelmjöl med smör och lägg sedan i övriga ingredienser och kör tills du fått en deg. Tryck ut i botten på en smord pajform, gärna en med löstagbar botten.
- Grädda pajskalet i 10 minuter. Låt sedan svalna.
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter.
- Dela äggen. Vispa gulorna pösigt med sötningen och vaniljextrakt. Tillsätt philadelphiaost och creme fraiche och vispa ytterligare lite till. Värm jordgubbarna och mixa dem släta.
- Värm limesaften. Stäng av plattan, lägg i de väl urkramade gelatinbladen och låt dem smälta. Låt jordgubbspurén svalna något.
- Rör ner gelatinet i cheesecakesmeten.
- Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i smeten. Rör ner jordgubbspurén försiktigt, det ska inte blandas ordentligt utan rör lite så det blir lite marmorerat. Häll blandningen i formen och släta till ytan. Täck över och ställ i kylen i ca 6 timmar. Ta försiktigt loss formen vid servering och toppa med jordubbar vid servering.
Näringsinnehåll
- Portioner: 8
Annons för TrendRehab
JULKAMPANJ
Min kod 56KILO ger 25% rabatt på vibbplattor & IR-mattor. Utöver ev nedsatt pris!
Fantastisk för förbränning, värk och lymfan.
(läs mer om Vibrationsträning och IR mattor HÄR)
26 kommentarer
Älskar dina recept! Det blir denna och din lax- och räktårta till påsk. Bara en liten fråga. När man göra såna här tårtor så tycker jag det alltid är så svårt att veta vilken storlek på formen som receptet är mest lämpat för. Ibland har jag fått prova mig fram men det vore bra om det kanske stod i recepten vilken ungefärlig storlek i cm 🙂
Tack för alla jättefina recept!
Det står oftast i alla nya recept 🙂 Kul du gillar recepten! =)
Vet du storleken på denna? 🙂
Säkert runt 22-24 cm, spelar inte så stor roll, bara höjden som blir lägre, högre beroende på vilken omkrets du har.
Hej!
Gjorde denna igår och åt idag. Visst skulle gelatinet vara i jordgubbspuren? För den vita fyllningen blev helt rinnig? God ändå men vad kan jag ha gjort för fel? Följde receptet till punkt o pricka. Tack för goda recept.
Gelatinet ska ner i smeten! Jordgubbspurén ska röras ner i smeten.
Använde du fullfeta produkter?
Ja absolut. Behöver det inte vara gelatin i det vita med då? Kanske vispade det fyllningen för länge?
Sofia! Jag ber om ursäkt! Jag ser att jag skrivit klantigt! Gelatinet ska ner i smeten!
Vad tråkigt att kakan inte blev bra 🙁
Hej!
”Värm jordgubbarna”, betyder det ”värme frusna jordgubbar” eller att man ska värma färska gubbar?
Det betyder att man ska värma jordgubbar;) spelar ingen roll om de är frusna eller färska.
Tack för en bra blogg! Trenden att äta glutenfritt växer och folk som slutar äta gluten och ibland även mejeriprodukter mår i regel mycket bättre. För ca 2 år sedan sökte jag på nätet för min fibromyalgi, ledvärk och min mage som krånglat så länge jag minns och hittade en blogg som relaterade till mina besvär, och där fanns även böcker av Michael Håkansson som heter ”gluten och mjölk-källan till moderna sjukdomar” och handlade om gluten. Jag köpte dessa (kan verkligen rekommendera dem) och efter att läst dem slutade jag med först gluten och sen mejeriprodukter och idag mår jag toppen och orkar träna längre pass. Här är en länk till författarens blogg som är ganska välbesökt: https://gluten-celiaki.blogspot.se/
Hej,
Jag är ny inom LCHF och tänkte testa det. Jag är inte överviktig, alls men känner att jag vill unna mig mer gott.
Jag undrar vad som menas med valfri sötning motsvarande sötman från 1,5 msk socker.
Vad heter produkten som jag ska användas?
Tack för en inspirerande blogg. Jag följer dig även på Instagram. (jag heter Annehem_10).
Hälsn.
Annette i Ramlösa
Hej! Jag har svarat på en liknande fråga här bland kommentarerna tidigare idag, kika där =)
Vart tillsätter jag limen? Hittar inte det nånstans! 🙂 kram
Uppdaterat receptet =)
Hej
Är helt rookie gällande detta 😉
Tål inte mandelmjöl, vad kan jsg använda ist?
Valfri sötma?? Vad använde du??
Det är inte så enkelt att bara byta ut när man bakar glutenfri lågkolhydratkost tyvärr.
Du kan prova att ersätta enligt formeln: 1 dl mandelmjöl = 2 msk kokonötsmjöl+ 0,5 dl Pofiber + 1 msk fiberhusk
Valfri sötning, beror helt på om du använder sockerersättning eller mer naturlig sötning- jag rekommenderar inget eftersom det beror på ens mål och ens känslighet.
Jag bakar aldrig med vitt socker utan ersätter strövarianter med Ica Sötströ eller råsocker och steviadroppar. Utöver det sötar jag helst med honung.
I detta receptet har jag använt Ica Sötströ + steviadroppar
Vilket bra tips och recept på glutenfri botten till cheesecake. Vi har en ett recept på frusen citroncheesecake som vi gärna gör och bjuder på, men som vi skulle vilja göra med glutenfri botten. Denna ska vi absolut prova att använda oss av på något vis nästa gång, tack för tipset!
Kul! Hoppas det smakar!
Är det bättre att äta glutenfri kost än ”vanlig” kost?
Hittar inga hallon i receptet, gissar att det är lime och jordgubbscheesecake? 😀
Haha! Ja helt rätt! 😉 Ändrar!
Hej fina Åse!
Oh vilket smarrigt recept! Blir garanterat den här till midsommar, TACK.
Och TACK för din superinspirerande blogg.
Sköt om Dig <3
Kram Maria
Tack maria! Kram till dig!!
Hej Åse
Jag har följt dig på din blogg nu ett bra tag, och ska äntligen prova på en LCHF kost för att bli av med några envisa kilon. Jag har ingen övervikt, men min trivselvikt ligger på 5kg mindre än vad jag väger i dagsläget, så det är de där sista jobbiga kilona som ska bort innan jag känner mig nöjd.
Jag har såklart läst på en del och har tidigare ätit kring ett kostschema som min PT gjort till mig, som ser liknar tallriksmodellen. Det har tyvärr inte fungerat för mig då jag inte har blivit mätt på de små mängderna när jag tränat så mycket. Så nu hoppas jag på bättre resultat m LCHF.
MEN har ett par frågor till dig som jag hoppas du kan hjälpa mig med.
Jag tränar som sagt mycket och en del styrketräning. Jag vill alltså inte förlora någon muskelmassa och måste därför hålla ett högt proteininnehåll. Är det okej att äta lättkvarg? Jag älskar lindahls som är utan tillsatt socker och äter det eller keso dagligen, ca 250g/dag. Är det okej i en lchf kost? Känner inte riktigt att jag kan ersätta kvargen mot yoghurt eller liknande, då det är proteinet som jag vill åt. Men läste att proteinet omvandlas till glykos vilket då kan ses som långsamma kolhydrater..
Sen undrar jag om du har något bra proteinpulver som du kan rekommendera? De som jag har haft tidigare har för mycket kolhydrater i sig.
Vore SÅ tacksam om du kunde bringa lite klarhet i detta! Tack på förhand!
/Lina
Hej Lina!
Lågkolhydratkost är i sig muskelbesparande (Ketos) så ligg inte föööör högt i protein, det räcker oftast med x 1.5 din vikt om du styrketränar.
Försök ligga på högst 30 gr kh per dag om du vill viktminska med LCHF, med fördel lägger du större delen av de kh på kvällen.
Proteinpulver rekommenderar jag inte, det är insulinhöjande och det räcker med BCAA före och efter träning.