Smarrigt! Här kommer ett gott recept på sockerkaka som jag svängde ihop! Receptet är grundat på muffinsreceptet 🙂
1 kaka
4 ägg
Sötning med sötma motsvarande ca 75 gram socker
125 g smör
200 g philadelphiaost
2,5 dl mandelmjöl
0,5 dl kokosmjöl
1 msk Lindroos psyllium (eller motsvarande ljust pulveriserat psyllium)
2 msk bakprotein
2 tsk bakpulver
2 msk pepparkakskryddor
Sätt ugnen på 175 gr
Vispa sockerersättning och ägg poröst, smält smöret.
Vispa ner smör och philadelphiaost.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner.
Smöra en sockerkaksform och ”bröa” med kokosflingor.
Grädda mitt i ugnen i 35 minuter.
Servera med vispad grädde och lingon 🙂
STARTA 2025 STARKT!
Min kod 56KILO ger 20% rabatt på vibbplattor & IR-mattor. Utöver ev nedsatt pris!
Fantastisk för viktminskning, värk och lymfan.
(läs mer om Vibrationsträning och IR mattor HÄR)
32 kommentarer
Kakan ser jättegod ut! Jag undrar vart man får tag i bakprotein och är det en viktig del av kakan eller kan man hoppa över det? /sara 🙂
Du kan hoppa över! 🙂
Hur får du degen/kakan att jäsa? Jag har provat på lite forskjellig nu, men alt blir platt som en pannkaka selv med bakpulver så vågar mig inte på den her 🙁
Sockerkakor jäser inte. Bakpulvret i smeten gör degen luftig.
När man bakar med alternativa mjöl är det extra viktigt att vispa äggen noga för att smeten ska lyfta och inte bli platt som en pannkaka. Cirka fem minuter med elvisp behövs, äggen ska bli riktigt fluffiga och tjocka för bästa bakresultat, nästan som marängsmet. Jättegott recept för övrigt, en av mina favoriter bland mjuka lchf-kakor.
Precis =) Det är det jag menar med ”poröst” i beskrivningen =)
Kul du gillar!
Hej! Ytterligare en fråga om sötningsmedel.. jag har Icas steviaströ, tror du det funkar och isåfall hur mkt bör man ta? Tänkte att julen ska fungera i år på bara LCHF 🙂
Hej hej! Låter som ett smaskigt recept. Jag är allergisk mot mandel och undrar hur jag kan byta ut det och mot vad? 🙂 Tack för massa goda recept! Gör det hela med att gå ned i vikt mycket roligare 😀 mvh Veronica
Hej Åse!
Om man inte har Sukrin kan man använda vanligt sötningsströ då? Och i så fall hur mycket?
Tack för en kanon bra blogg återigen
Hej, hur menar du med ”sötningsströ”? Menar du Canderel och Hermesetas? De kan jag tyvärr inte rekommendera och har inte någon erfarenhet kring hur de fungerar i bakverk 🙂
Hello Åse!
This cake sounds really yummy! But I have a problem. I cannot find any coconut flour anywhere and I would love to make this cake for christmas. Can I use something else? I have a bag of coconut flakes but I doubt that they will do the job.. Thank you! Have a merry christmas and happy holidays!
Hi Hanne! You can use almond flour instead i guess! Perhaps 1 dl instead of 0,5 dl coconut flour. Good luck!
Hej Åse! Kakan ser jättegod ut. Jag undrar bara varför du använder två olika sötningsmedel? Går det inte bra med enbart Stevia?
Kramar Ann
Hej Ann! Det är en känd kombination som tar bort bådas bismak. Dessutom är strövarianten bra för konsistensen. Jag hade kunnat använda Steviasocker som ju är just en kombination av erytritol (sukrin) och stevia men har inget hemma. Kommer snart även en variant på Sukrin som heter Sukrin + med just denna kombinationen.
Nu är kakan i ugnen tog 1,5 l form, men min kaka täcker mer i den. Hade du kanske en 2 l form? Jag funderade fram o tillbaks. 🙂
Haha, vilken mumsig deg det är smakade lite från slickepotten. 😉
Nej jag hade en 1,5 liters! =)
Nu ska jag baka ihop en sådan här kaka och överaska till fikat i kväll. Oftast blir det slät kopp kaffe, men idag blir det kaka till. 😉
Hej, ser jättegott ut. (Sk a nog använda lite överbliven mandelmjöl till detta imorgon) Men en fråga: Pepparkakskryddor? Som ngn färdig kryddblandning då, eller?
Eller vilka kryddor använder du då specifikt, och i vilken mängd??
Ingefära? Kryddnejlika?? Kanel? Ngt annat?
Japps! =) Dr. Oetker!
Den ser riktigt god ut. Där skulle jag ju få användning av min nyköpta bakepro. 🙂
Jummie 🙂 det måste jag testa .
Har philadelphiaosten nån särskild funktion i bakandet? För konsistens, jäsning, smak, utfyllnad eller så…? Eller ersätter den mjölet helt enkelt? För den där sockerkakan ser riktigt god ut! 😉 och det är nånting jag är gör-sugen på!!
Kram på dig du fina!
Åsas
Hej Åsa! 🙂 det binder och gör kakan saftig :)) kram!!
Aha! Då kanske man inte behöver äta upp HELA kakan på en gång… Utan kan smaska på den i … 2 ?? … dagar… 😉 Har ju en förmåga att kunna äta fikabröd lite då och då, trots att jag vet att jag inte borde. Men det är ju såå gott… 😉
Gud va du är underbar!!!!
stor tomte kram…
Undrar om man kan utesluta sukrin o stevia o köra helt utan socker?
Jag vet inte ur konsistensen blir men det tror jag nog ska fungera!
Hej Åse,
Den ser fantastiskt god ut!! Pepparkakor är ju sånt som är svårt att sluta äta när man väl har börjat…
Efter år av jojo upp och ner med olika metoder (jag har som du skrev för ett tag sig bantat mig tjock som många andra) stod vågen härom veckan återigen på ”skräcksiffran” som nästan var min maxvikt för över tio år sedan (har gått upp och ner mellan dess). Jag säger varje gång att ”NU, nu har jag bestämt mig!” och så faller jag åter tillbaka i ”sockerträsket” efter några dagar… 🙁
Sockerberoende/matmissbrukare är helt klart två begrrepp jag kan skriva under på!
Sedan 1 december har jag dock kört sockerfritt och lågkolhydrat med bra fett, känns kanon och jag ska verkligen, verkligen kämpa och göra mitt allra bästa för att inte återgå till ”gamla sockriga vanor”. Ska bli spännande att möta årets jul och slingra mig runt bovarna på julbordet med ett rent samvete… Härligt!! Heja mig (och dig och alla andra som kämpar!!)
KRAM, TACK och GOD JUL!!!