I går åt vi planka, vi hade ryggbiff i frysen och parma som behövde ätas upp så det blev plankstek! Hur gott som helst och ersätter man potatismoset med blomkålsmos så blir det en perfekt LCHF rätt!
Blomkålsduchesse:
1 blomkålshuvud
2 msk philadelphiaost
1 dl riven parmesanost
salt och vitpeppar efter smak.
Koka blomkålen mjuk i lättsaltat vatten, ca 13 minuter. Häll av vattnet och lägg tillbaka blomkålen i kastrullen och ånga av ordentligt några minuter på svag värme. Lägg sedan blomkålen och övriga ingredienser i en matberedare med kniv och kör det slätt.
Sleva upp i spritser.
Receptet på en suuuupergod bearnaise kommer här! Receptet är från Per Morberg. Den går dessutom hur snabbt som helst att göra om man använder en stavmixer!
4 portioner
250 g smör
3 äggulor
4 vitpepparkorn
2 schalottenlökar
Färsk dragon, färsk persilja
salt, peppar
1/2 dl vatten
1/4 dl rödvinsvinäger
Skira (smält) smöret på svag värme i en kastrull.
Ta av kastrullen från plattan men håll smöret varmt. Finhacka 2 schalottenlökar och lägg hacket i en kastrull tillsammans med 1 liten kvist dragon, vitpepparkorn, rödvinsvinäger och vatten. Låt reducera till hälften (koka ihop). Sila ner lökskyn i en ny kastrull.
Lägg tre äggulor i en hög bringare, häll ner lökskyn. Sätt stavmixern i botten och sätt igång medan du i en fin stråle häller ner smöret, kör stavmixern upp och ner under tiden. Lägg i lite klippt persilja, dragon och salta och peppra. Klart!
STARTA 2025 STARKT!
Min kod 56KILO ger 20% rabatt på vibbplattor & IR-mattor. Utöver ev nedsatt pris!
Fantastisk för viktminskning, värk och lymfan.
(läs mer om Vibrationsträning och IR mattor HÄR)
24 kommentarer
Jag är kanske lite sent ute. Men det här receptet är min absoluta favorit all time. Hemslagen bea är exklusivt. Att göra den på 10 min är sjukt! Alltid uppskattat! Och ingen kramp i armen! Cheers!
Kul att höra Dennis!!
Älskar din blogg!!
Men jag gjorde moset efter receptet och det blev rinnande? Har du någon aning om varför? 🙂
Hej! Ja antagligen så ångades inte blomkålen ordentligt!? Jag låter min blomkål ånga av rejält så den är nästan tömd på vätska.
Supergott! Helt underbart att få unna sig en planka som inte är så stabbig,
vi älskade blomkålsmoset. Jag bytte ut köttet mot quarnfile`
/ Hälsningar Carina
Nyfrälst på LCHF och har hittat din sida och bok! Testade hemma-bean för första gången och den var ju fantastisk! Enkel och väldigt god 🙂
Tack för inspiration och tips!
Denna plankstek blir det för mig här ikväll. Övriga familjen äter den traditionella – med potatisduchess istället! Efterrätten blir kokospannacotta, med passionsfrukt på toppen. Förrätten hoppar vi nog över – lär bli mätta så det räcker ändå! 😉
Kram och Gott Nytt År!
ÅsaS
Världens godaste sås! Dessutom sååå enkel att tillaga!
en sallad ist för potatis va?
Nej det är blomkålsduchesse i stället för potatis 😉
Ser fruktansvärt gott ut, blir nog till att åka och handla idag!
Smaklig spis! =)
Åh vad det såg gott ut!! Men är det 250 lr 500g smör? Jag följer recept slaviskt för att lyckas i köket 😉
Såg ju riktigt smarrigt ut! Ä det säkert också! 😉
Fick förresten ”Laga Lätt” med posten idag, och där var det en ”duell” mellan LCHF och Livsmedelsverkets tallriksmodell. Väl värt att läsa. Fast kanske inte – båda ”kastar s**t” på varann…
Kram ÅsaS
Vi åt också planka igår! Efter ditt recept, med blomkålsmos. Sååå supergott. Måste även prova göra beasåsen själv nästa gång.
Jag brukar göra min på samma sätt, fast i matberedaren. Har inte misslyckats en enda gång, till skillnad från dom gånger man testat att göra den på det gamla vispa-tills-armen-trillar-av-sättet… Men stavmixer låter ju ännu mer behändigt (mindre disk 😉 ).
Ja men visst är det så!! Häller man i smöret för fort ”på gamla hederliga sättet” så tjocknar inte såsen, eller så koagulerar äggulorna för att det är för varmt 😉 Finns många sätt att misslyckas 😉 Men med stavmixer (o matberedare) blir det alltid rätt! För att inte tala om att det blir mindre disk och går betydligt snabbare! =)
Åhhh, ser ju helt underbart gott ut! Kanske ska våga mig på att göra egen beasås…?
Det ska jag nog satsa på till fredagsmyset:) Kram
Så gott! Måste nog göra planka till helgen.
Det där såg verkligen supermumsigt ut!!! Blev huuungrig nu 🙂