I går hade vi både sonens flickvän och dotterns kompis här så vi blev lite fler kring matbordet än vanligt och då är det ju alltid enkelt med något som sköter sig själv i ugnen.
Denna rätten är sååååååå god men tar knappt någon tid att göra.
Det kan vara min absoluta favorit när det kommer till fisk!
Grunden är den sagolika kräftsoppan som jag har här.
Och så serverade jag min goda rotfruktsgratäng till!
Det är mjukosten i rätten som gör smak och konsistens men om man nu av någon orsak inte vill ha mjukost i så kan man öka mängden grädde och creme fraiche och antagligen även mängden buljong/fond och kanske röra ner lite riven ost, gärna parmesan i såsen.
Skriv ut
Fiskgratäng med krämig kräftsås
Ingredienser
6 portionsbitar laxfilé eller torskrygg
2 stora morötter
1 liten gul lök
400 g Kavli kräftost
2 dl creme fraiche
1 dl grädde
1 msk tomatpuré
1,5 msk skaldjursfond alt 1 fiskbuljongtärningar
1 dl vitt vin
1 burk kräftstjärtar i lake ca 170 g
1 knippe hackad dill
salt, peppar, cayennepeppar
smör att steka i
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 gr.
- Lägg filéerna i en ugnsform och salta och peppra.
- Riv morötterna och finhacka löken.
- Fräs morötterna och löken i lite smör.
- Rör ner grädde, creme fraichen och mjukosten. Rör sedan ner fond/buljong, vitt vin, tomatpuré och grovhackade kräftstjärtar. Smaka av med salt, peppar och cayennepeppar, det ska vara lite sting i den!
- Häll över laxen och grädda i ugnen i ca 15-20 minuter.
- Servera gärna med rotfruktsgratäng och en god sallad!
- Jag toppade även med lite skalade räkor.
Näringsinnehåll
- Portioner: 6
14 kommentarer
Fantastiskt gott!!! Kan bara uppmana alla att prova!
Lärde mig ngt nytt: köpte vildfångad lax o den var vit…tydligen dess naturliga färg o den rosa färg vi är vana vid kommer från ett färgämne i räkor så antingen har laxen ätit räkor eller matats med foder som färgats med räkskal. Den ’färglösa’ laxen är dock lika god o nyttigare inbillar jag mig…!
Hej!
Vad härligt det smakar!
Tyvärr är vildfångad lax här i Sverige svår att få tag i. Menar du kanske pinklax eller chumlax? (Chumlax kallas stillahavslax, är ljus och säljs i vanlig affär, är egentligen ingen riktig lax trots namnet) Fast inget fel på chumlax eller pinklax!
Jag har dock ätit vildfångad lax i LA och den var i samma färg som odlad. Läste detta: ”Fakta: Vild lax äter kräftdjur som innehåller ämnet astaxanthin. Syntetisk astaxanthin har exakt samma kemiska formel och ingår i fodret för odlad lax och ger fisken, förutom den rosa färgen, antioxidativa egenskaper och stärker dess immunförsvar”
Här ser man tex färg på odlad vs vild: https://miljofiskbilen.se/products/vildlax-kopa
Ja, det är möjligt att det är någon annan sort…verkar finnas massor! Smaken var det dock inget fel på;-)
Nä fisk är ju alltid gott! :))
Gjorde Laxgratängen igår! Det var underbart gott men det blev så otroligt mycke till fyra laxbitar!
Du har helt rätt, jag hade ju 6 bitar lax! Förstår inte varför jag skrivit 4! Ändrar på studs!
Tack för tipset, lät ju helgott : ) ska ha middag för gäster efter jul, jag tror det får bli denna… Passar bra efter all julmat ; ) God jul
Hejsan.
Jag tycker att det är lite diffust med fyra filéer. Ungefär hur många gram fisk tror du att det är?
Laxfiléer brukar ligga på 125-150 gram styck ungefär,
Mums vad gott!! Det ska jag testa! Tack för välbehövlig inspo och God Jul Åse!
Det ser otroligt gott ut, måste testas! Är det nåt som kan passa nyårs-menyn kanske? Tack Åse för all inspiration du sprider och god jul!!
Oj, så gott det låter. Det ska jag göra vid tillfälle. Undrar om du vet hur många kolhydrater en portion av rotfruktsgratängen ger? Vi tycker mycket om rotfrukter och äter det gärna vintertid.
Nej dessvärre men du kan ju lägga in i tex kostbevakningen.se 🙂
Tack för ditt svar. Hittade en kolhydrattabell och fann att nästan alla rotfrukter i gratängen ligger under 10% kolhydrater per 100 gram. Rotselleri något högre 10,2%. Jordärtskockor hittade jag inget på.
God jul och tack för din fina blogg!