Laxfilé med grön smörsås och blomkålsris

av Åse

Hej hej!
Nu följer några dagar där jag är ensam med barnen. Jag tycker det är rätt skönt faktiskt! haha! Missförstå mig rätt, klart jag kommer sakna Daniel och det är ju definitivt mer jobb med hämtningar och lämningar på aktiviteter, skola etc men samtidigt mysigt tycker jag!
Nyss fått i mig lunch! SLURP!
Högrevsburgare med avokadodressing (1/2 avokado mixad med 1 msk majonnäs + salt, peppar och chilisauce), jack pepper ost, tomat, rödlök och saltgurka – Såååå gott!


I går blev det dock fisk till middag! Det här är en väldigt snabblagad rätt och perfekt när man inte har mkt tid. Laxen tinar snabbt från frysen.
Laxen steker jag i smör på hög värme med endast salt och peppar, jag steker bara tills laxen fått fin färg, sedan får den vila, då blir den perfekt och saftig inuti!

Blomkålsriset fick extra smak genom att jag blandade i schalottenlöken som jag silat ur såsen – sedan kokar jag alltid blomkålsris i grönsaksbuljong! (en bra buljong)
Den rivna blomkålen ska bara sjuda i grönsaksbuljongen några minuter!


Smörsås är såååå gott och det låter som det är enorma mängder smör och fett i men som alltid med feta lvsmedel, i synnerhet när man är ketoanpassad så räcker det med en mindre mängd- jag tog ca 2 msk sås.

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Grön smörsås


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

Ingredienser

  • 2 scharlottenlökar
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2 dl vitt vin
  • (0,5 dl grädde) * Går att utesluta!
  • 0,5 fiskbuljongtärning eller fiskfond
  • 200 g mjukt smör i tärningar
  • salt, vitpeppar
  • 1/2 pressad citron
  • 1 dl hackad färsk bladpersilja och färsk dill

Instruktioner

  1. Skaka och finhacka schalottenlökarna. Lägg i kastrull med vin, vitvinsvinägert och låt vätskan reducera till hälften (koka bort)
  2. Vispa ner grädden och fiskbuljong/fond och låt sjuda en stund. Sätt en visp (gärna elektrisk handvisp) i såsen och vispa kraftigt ner smöret allt eftersom.
  3. Nu ska såsen vara fyllig och smörig. Sila bort schalottenlöken (och blanda gärna med blomkålsriset!)
  4. Smaka av såsen med salt, vitpeppar och pressad citron. Avsluta med att röra ner finhackade örter.

 

3 kommentarer

Maria Ekström 20 september, 2017 - 19:15

Hej Åse! Så härligt med dina inspirerande recept. Jag undrar om man kan frysa in din festliga kycklingryta? Alltså förbereda den ett par dagar innan. Hälsning Maria

Svara
Åse 20 september, 2017 - 19:57

Det går superbra!=)

Svara
ÅsaS 20 september, 2017 - 16:59

Åh, så gott med fisk. Lax är nåt som nästan alltid går hem hos ungarna (ungdomarna) här. Synd bara att jag brukar översteka dem alltför ofta. Men efter tipset här så borde väl även jag klara av att få till en perfekt, saftig laxbit.
Sedan i maj har jag ett antal timmar/vecka i delidisken på jobbet. Där har vi ost, chark och färsk fisk. Det är väl skam om man som säljare där inte kan tillaga fisk på rätt sätt..
Ha det gott!
Kram ÅsaS

Svara

Tack för att du ger feedback!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.