Ingredienser
- 2 laxfiléer
- olivolja
- salt, peppar
- 1 stor palsternacka
- Mjölk
- 2 msk klippt persilja
- vitpeppar
- 1 msk smör
- 1 schalottenlök
- 1 citron, saften och lite av skalet
- 0.5 dl vitt fylligt vin
- 1.5 dl grädde
- 50 g smör i tärningar
- Fishsauce (eller salt)
Instruktioner
- Sätt ugnen på 150 gr.
- Lägg laxfiilén i en smord ugnsform, ringla lite olivolja över och salta och peppra.
- Sätt en termometer i laxen och ta ut den när laxen är 47-48 gr. Ca 30 min.
- Under tiden laxen är i ugnen skala palsternackan och skär i mindre bitar. Lägg i kastrull och häll över mjölk tills det precis täcker palsternackan. Lägg i en nypa salt. Koka palsternackan mjuk. Häll av mjölken och mixa purén med smör och smaka av med persilja och lite vitpeppar.
- Finhacka schalottenlöken och lägg i kastrull med citronjuice och vitt vin. Låt reducera tills det knappt är någon vätska kvar utan en bara en lite tjockare röra.
- Rör ner grädde och tärning efter tärning smör, vispa under tiden. Smaka av med några droppar fishsauce eller salt och ta bort från plattan.
- Servera med en sallad och citronklyfta.