Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Lax- och Sparrispaj med Romsås


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

  • Författare: Åse
  • Portioner: 8

Description

En underbar glutenfri lågkolhydratpaj med lax, sparris och krämig ost!
Wasabipastan ger en god smak, kan uteslutas eller ersättas med pepparrot.


Ingredienser

Pajdeg: 

  • 6 dl mandelmjöl
  • 1 dl skalade sesamfrön
  • 2 msk Lindroos psyllium (eller motsvarande ljust pulveriserat psyllium)
  • 1,5 tsk salt
  • 60 g smör
  • 2 ägg

Fyllning:

  • 15 cm purjolök
  • 250 g sparris (1 knippe)
  • 250 g kallrökt lax
  • 75 g naturell färskost
  • 3 dl creme fraiche
  • 3 ägg
  • 150 g västerbottensost (eller annan lagrad ost)
  • 1 msk wasabipasta (kan uteslutas)
  • salt, peppar

Romsås:

  • 1 dl creme fraiche
  • 0,5 dl majonnäs
  • 2-3 msk röd stenbitsrom
    salt, svartpeppar

Instruktioner

Börja med pajdegen: Mixa sesamfrön till mjöl i blender/mixer (OBS! Viktigt, annars håller degen ihop sämre) och blanda sedan ner resterande ingredienser och mixa till en deg. Tryck ut i 22 cm pajform eller springform och nagga botten med gaffel.
Grädda skalet i 175 gr i ca 10 minuter tills skalet fått lite färg. Ta sedan ut och höj värmen till 200 gr.
Strimla purjon och lägg i skalet. Skär av det allra nedersta på sparrisen och skär sedan av toppen + lite extra för garnering. Resten skärs i mindre bitar och blandas med purjon. Tryck ner laxskivorna och klicka på färskost ovanpå.
Rör ihop ingredienserna till äggstanningen och häll över grönsakerna och laxen. Vik aluminiumfolie över pajkanten så bränns den inte. Grädda i ca 35-40 minuter tills äggstanningen känns klar när man känner på pajen.