Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Lax med gräddkokt dillkryddad vitkål


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

Ingredienser

2 portionsbitar laxfilé, gärna med skinn på
Olja att steka i
1/2 litet vitkålshuvud
ca 2 dl grädde
2 tsk torkad dill
salt
1/2 citron
Gärna ärtskott som garnering


Instruktioner

Sätt ugnen på 100 gr.
Salta laxen ordentligt på båda sidor.
Hetta upp en stekpanna till ca 75%. Stek laxen med skinnsidan neråt i ca 3 minuter, vänd sedan och ste andra sidan i ca 30 sekunder. Lägg sedan över i ugnssäker form med termometer i. Ta ut när innertermometern visar på 48 gr, det tog 15 minuter i min ugn (beror på tjocklek på laxen etc)
Under tiden laxen är i ugnen skär vitkålen i mindre bitar. Stek i lite olivolja tills kålen fått lite färg (betoning på lite) och mjuknat. Häll på grädde, salta och krydda med dill. Låt koka ihop i ca 15 minuter tills grädden nästan är inkokt. Smaka av med lite citronsaft.
Servera med en citronklyfta och eventuellt en sallad eller potatis om man vill ha det. Garnera gärna med lite grönt ovan laxen som ärtskott.