Vilken enkel men god rätt det här blev! Kål är ju så himla gott att gräddstuva, savoykål är tex magiskt.
Jag hade beställt lite från Ishavet strax innan jag åkte så det kom under tiden jag var i Spanien.
Vildfångad svensk lax från Kalix – vilken lyx!
Även skrei av torsk, räkor och stora räkor.
Stora fina bitar med skinn på.
Kålen valde jag att inte strimla, kan bli lite för ”söligt” med tanke på grädden.
Är ju gott att ha lite lök i också.
Laxen klar, tog 15 minuter i min ugn till innertemperatur 48.
Daniel svängde ihop en vanlig grönsallad med vitost. Så gott!
Potatis till detta är ju också gott så klart.
Här kommer receptet! Smaklig spis.
Skriv utLax med gräddkokt dillkryddad vitkål
Ingredienser
2 portionsbitar laxfilé, gärna med skinn på
Olja att steka i
1/2 litet vitkålshuvud
ca 2 dl grädde
2 tsk torkad dill
salt
1/2 citron
Gärna ärtskott som garnering
Instruktioner
Sätt ugnen på 100 gr.
Salta laxen ordentligt på båda sidor.
Hetta upp en stekpanna till ca 75%. Stek laxen med skinnsidan neråt i ca 3 minuter, vänd sedan och ste andra sidan i ca 30 sekunder. Lägg sedan över i ugnssäker form med termometer i. Ta ut när innertermometern visar på 48 gr, det tog 15 minuter i min ugn (beror på tjocklek på laxen etc)
Under tiden laxen är i ugnen skär vitkålen i mindre bitar. Stek i lite olivolja tills kålen fått lite färg (betoning på lite) och mjuknat. Häll på grädde, salta och krydda med dill. Låt koka ihop i ca 15 minuter tills grädden nästan är inkokt. Smaka av med lite citronsaft.
Servera med en citronklyfta och eventuellt en sallad eller potatis om man vill ha det. Garnera gärna med lite grönt ovan laxen som ärtskott.
JULKAMPANJ
Min kod 56KILO ger 25% rabatt på vibbplattor & IR-mattor. Utöver ev nedsatt pris!
Fantastisk för förbränning, värk och lymfan.
(läs mer om Vibrationsträning och IR mattor HÄR)
1 kommentar
Vad är det för smidig liten termometer du har i laxen?
Kram
Anna