Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Lammytterfilé med chevregratäng och rödvinssås


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

  • Författare: Åse
  • Portioner: 6

Ingredienser

Marinerad ugnstekt lammytterfilé:
1 kg lammytterfilé
1/2 dl olivolja
2 pressade vitlöksklyftor
1/2 msk rosmarin, torkad
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 kvistar färsk rosmarin
Chevregratäng:
1 normalstort blomkål
1 stor sötpotatis
3 dl grädde
2 dl crème fraiche
4 vitlöksklyftor
2 gula lökar
salt, svartpeppar
200 gr. chevre
1 dl riven ost


Instruktioner

Marinera lammytterfilén minst 1 timme innan, gärna i flera timmar eller över natten.
Sätt ugnen på 175 gr.
Skär av blast och det mesta av stammen på blomkål, dela i buketter.
Skala sötpotatisen och skär i 2 cm tärningar.
Koka blomkål och sötpotatis i lättsaltat vatten eller med örtsalt eller buljong i ca 8 minuter.
Låt rinna av i durkslag och sedan ånga av på låg värme i ca 10 minuter.
Skala löken och dela den, skär i skivor.
Lägg grönsakerna i ugnsform.
Blanda grädde med creme fraiche, pressad vitlök, salt och peppar och häll över. Fördela skivad chevre över och riven ost. Sätt in i ugnen i ca 45-50 minuter.
Sänk värmen till 125 gr. Bryn köttet snabbt i het panna med två kvistar rosmarin. Den ska bara få lite yta. Lägg köttet i en ugnssäker form och sätt mitt i ugnen tills innertemperaturen är 58°C, det tar inte lång tid så bevaka. Låt vila i 10-20 minuter i bakplåtspapper innan lammet skärs upp mot fibrerna.
Servera med min goda rödvinssås