Lammfilé med ljummen betsallad och citron- och vitlöksdress

av Åse

I annonssamarbete med Dryckestipset.se

Hej på er!

Nu vankas det ju snart helg! Haha det bästa jag vet med lillördag är att det dagen efter är dagen innan fredag 😅🙋🏻‍♀️
Konsten att se saker positivt vetni! Tänk så mycket enklare allt blir då 😉

Vi åt SÅ gott i går! Bilderna gör faktiskt inte rätten rättvist.
Gillar ni lamm? Jag älskar det och jag gillar även väldigt tydlig lammsmak. Lammfilé är mört och smakrikt och så enkelt att tillaga!

Jag souvidade lammfilén (lammytterfilé) i 2 timmar på 58 grader, nästa gång ska jag köra på 56 grader, för det kunde gott varit lite rödare.
Salt, peppar och några kvistar rosmarin och timjan och så vacuumförpacka.

Jag ÄLSKAR betor! Äter det gärna hellre än potatis även om jag älskar potatis i alla former också!
Olivolja, salt och peppar och lite timjan ovh så in i ugnen på 225 grader i ca 35 minuter. Känn med sticka så de är klara.

När lammfilén gått klart i sousvide så steker jag den hastigt i het panna med smör och olja. Låt sedan vila en stund i bakplåtspapper (inte aluminiumfolie)

Betorna lade jag sedan på en bädd av ruccola och smulade chevre ovanpå. Även lite rostade valnötter åkte i.

Här kan man välja att antingen dressa salladen eller servera dressen bredvid så man själv kan dressa den ljumma betsalladen och köttet. I går valde jag att servera dressen bredvid.

Skär upp lammfilén och servera med den ljumma betsalladen!

Till denna rätten drack vi:

Hardys Nottage Hill Cabernet Sauvignon Shiraz, 2019

Vinet passade hur bra som helst till maten!

Hardys Wine Company grundades för 160 år sedan, 1853 och idag anses Hardys vara, inte bara en av Australiens, utan en av världens ledande vinproducenter.
Denna 1,5 litersbox anses vara ”Ett Superfynd” 

Druvorna är 60% cabernet sauvignon, 40% shiraz och smaken är torr men fruktig och fyllig och har inslag av fat, mörka bär, choklad, peppar och vanilj.

Box 1500 ml
Alkoholhalt 14 %
Sockerhalt 4 g/l

HÄR kan ni läsa mer om vinet och lägga en beställning till ert systembolaget om det inte finns i systembolagets fasta sortiment.

Här kommer receptet!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Lammfilé med ljummen betsallad och citron- och vitlöksdress


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

  • Författare: Åse
  • Portioner: 4

Ingredienser

800 g lammfilé
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 kvist rosmarin
1 kvist timjan
smör att steka i

Betsallad:

8 betor i olika färger
2 msk olivolja
flingsalt, svartpeppar
1 påse späda salladsblad
200 gr. chevreost
färsk timjan
2 dl ristade valnötskärnor

Ört- och citrondressing:
2 pressade vitlöksklyftor
1 dl olivolja
4 msk balsamvinäger
skal av 1 citron
1 tsk flingsalt
2 krm svartpeppar
1 liten rödlök, finhackad
2 tsk rosmarin


Instruktioner

Sousvide:
Salta och peppra lammfilén och lägg en kvst rosmarin och 1 kvist timjan på, vacuumförpacka. Sätt cirkulatorn på 56 grader och kör filén i 1,5-2 timmar. Stwk sewdan hastigt i smör i het panna så den får fin färg. Låt vila i bakplåtspapper och skär sedan i skivor innan servering.
Om ingen sousvide används går det bra att tillaga den i ugnen:
Sätt ugnen på 150 g
Krydda lammet med salt och peppar. Bryn köttet runt om i smör i en stekpanna.
Lägg köttet i en ugnssäker form. Stick in en stektermometer i den tjockaste delen och stek i ugn i 10-15 minuter eller till en innertemperaturen på 58-60 grader. Låt vila i bakplåtspapper och skär sedan i skivor innan servering.

Betsalladen:
Sätt ugnen på 225 gr.
Skrubba betorna i ljummet vatten. Skär dem i klyftor och lägg dem i en ugnssäker form.
Ringla över olja och krydda med salt och peppar och gärna lite timjan.
Rosta mitt i ugnen i ca 30-35 min, tills betorna känns mjuka.
Rosta nötterna  i en torr panna. Lägg upp salladsbladwn på ett stort fat och fördela betorna omanpå, smula chevreost ovanpå poch toppa med valnötter och eventuellt dressingen.

Dressing:
Skala och riv vitlöksklyftan. Blanda med övriga ingredienser.

Annons för TrendRehab

JULKAMPANJ

Min kod 56KILO ger  25% rabatt på vibbplattor & IR-mattor. Utöver ev nedsatt pris!

Fantastisk för förbränning, värk och lymfan.
(läs mer om Vibrationsträning och IR mattor HÄR)

TrendRehab

3 kommentarer

Karin 11 februari, 2021 - 20:00

Ser gott ut har aldrig lagat lamm förut.Kanske dags att testa.
Testar massor av nya recept just nu så kul.

Så snygga naglar naturella.Så läckert det ser ut.Skönt snart vår.

Svara
Åse 11 februari, 2021 - 22:20

Naglar? Min mans händer 🤣

Svara
ÅsaS 11 februari, 2021 - 18:58

Det tog tid innan jag vågade mig på lamm öht. Har hört så mycket ont om det. Att det ska smaka ull/kofta och att det måste dränkas i vitlök för att kunna ätas utan att känna ullen/koftan. Men vilken tur att jag vågade se förbi allt jag hört! Det är ju hur gott som helst och hur lätt som helst att laga!
Kram 💕

Svara

Tack för att du ger feedback!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.