Ingredienser
500 g lammfärs
1 gul lök, riven
2 vitlöksklyftor, rivna
salt och malen svartpeppar
1 tsk malen spiskummin
½ dl bladpersilja, hackad
1 ägg
100 g fetaost, grovriven
smör
Citronyoghurt:
2 dl grekisk eller turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta, riven
1 citron, skal och saft
1 tsk honung
salt och malen vitpeppar
Caponata:
1 stor aubergine, tärnad
1 stjälk blekselleri, skivad
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 stora tomater, tärnade (eller 1 burk krossade tomater)
2 msk kapris, avrunna
1 dl gröna eller svarta oliver, grovhackade
2 msk rödvinsvinäger
1 msk socker eller 1/2 dl russin (eller honung för en mildare sötma)
3 msk olivolja
Salt och peppar, efter smak
lite Chili flakes
1 dl grovt. hackad bladpersilja
1 dl rostade pinjenötter
Färsk basilika eller persilja, till garnering
Instruktioner
Citronyoghurt
Blanda ihop och låt stå i kylen fram till servering.
Biffarna:
Rör ihop ingredienserna till biffarna. Stek dem sedan i medelvarm panna i smör. Lägg över i ugnsform och tillaga i ugn på ca 175 gr i ca 10 min. Stäng av ugnen och håll biffarna varma fram till servering.
Caponatan:
Lägg tärnad aubergine i ett durkslag, salta lätt och låt den vila i ca 20 minuter för att dra ut vätska. Skölj och torka av med hushållspapper.
Hetta upp 2 msk olivolja i en stor stekpanna. Stek auberginen tills den blir gyllene och mjuk. Ta upp och lägg åt sidan.
I samma panna, tillsätt mer olivolja vid behov och fräs lök, vitlök och selleri tills de mjuknar.
Lägg tillbaka auberginen i pannan och tillsätt tomaterna, kaprisen och oliverna. Rör om och låt puttra i ca 10 minuter på låg värme.
Blanda rödvinsvinäger och socker (eller russin) i en liten skål och häll det över grönsakerna. Låt koka upp och smaka av med salt och peppar. Rör ner bladpersilja och rostade pinjenötter.
Ta av från värmen och låt caponatan svalna något. Den smakar ännu bättre om den får stå en stund och ”sätta sig.”
Garnera med färsk basilika eller persilja och servera som en varm eller ljummen sidorätt till dina lammfärsbiffar.