Åh men HUR gott var inte det här?
Gillar ni inte lamm så kan ni så klart använda kalvfärs eller nötfärs!
Caponata är en klassisk siciliansk grönsaksrätt som huvudsakligen består av aubergine och tomater, men även innehåller andra grönsaker som selleri, lök och paprika. SÅ fräscht och gott med sin sötsyrliga smak. Perfekt som tillbehör tycker jag.
Men först ett vintips! Nu ekologiskt!
Det här vinet köper vi rätt ofta. Både som gåbort present men även ett vin när vi har gäster iom att det är en 1500 ml butelj.
Mandrarossa Timperosse är ett spännande rött vin från Sicilien, tillverkat av druvan Petit Verdot. Vinet är medelfylligt och erbjuder en smakprofil med inslag av mörka bär som björnbär och blåbär, samt kryddiga toner och en hint av choklad.
Tack vare sin balanserade syra och mjuka tanniner passar det utmärkt till rätter med lamm, nöt, vildfågel, pasta eller mogna hårdostar. Det här vinet kan också avnjutas som det är.
Mandrarossa Timperosse har tagit ytterligare ett steg mot hållbarhet genom att bli ekologiskt certifierat. Detta innebär att druvorna odlas utan kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel, vilket speglar Mandrarossas engagemang för miljövänliga metoder och kvalitetsvin.
Du kan läsa mer om Mandrarossa Timperosse HÄR.
ART NR 71719 | Mandrarossa Timperosse Petit Verdot, 2023 |1500 ML | ALK 13,5 % | 269 KR
Över till middagstipset!
Aubergine är ju en så god grönsak och den är extra god stekt tycker jag.
Först dras vätskan ut genom att aubergine saltas och läggs i durkslag i ca 30 min.
Stek sedan i live olivolja och lägg upp på fat så länge.
Stek sedan blekselleri, lök och vitlök och rör sedan ner den stekta auberginen.
Man kan välja att ha hela tomater i men jag använder Muttis krossade tomater.
Den karakteristiska sötsyrliga smakprofilen i en Caponata får man med rödvinsvinäger och socker, fast jag väljer att ha i russin istället som får ligga och träcka i vinägern en stund.
Nu är Caponatan klar och serveras med fördel avsvalnad.
Citronyoghurten är enkel att röra ihop och kan stå i kylen under tiden biffarna och caponatan tillagas.
Det här är en smakrik fräsch rätt som jag tycker att ni ska testa ASAP!
Skriv utLammfärsbiffar med Citronyoghurt och Caponata
- Portioner: 4
Ingredienser
500 g lammfärs
1 gul lök, riven
2 vitlöksklyftor, rivna
salt och malen svartpeppar
1 tsk malen spiskummin
½ dl bladpersilja, hackad
1 ägg
100 g fetaost, grovriven
smör
Citronyoghurt:
2 dl grekisk eller turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta, riven
1 citron, skal och saft
1 tsk honung
salt och malen vitpeppar
Caponata:
1 stor aubergine, tärnad
1 stjälk blekselleri, skivad
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 stora tomater, tärnade (eller 1 burk krossade tomater)
2 msk kapris, avrunna
1 dl gröna eller svarta oliver, grovhackade
2 msk rödvinsvinäger
1 msk socker eller 1/2 dl russin (eller honung för en mildare sötma)
3 msk olivolja
Salt och peppar, efter smak
lite Chili flakes
1 dl grovt. hackad bladpersilja
1 dl rostade pinjenötter
Färsk basilika eller persilja, till garnering
Instruktioner
Citronyoghurt
Blanda ihop och låt stå i kylen fram till servering.
Biffarna:
Rör ihop ingredienserna till biffarna. Stek dem sedan i medelvarm panna i smör. Lägg över i ugnsform och tillaga i ugn på ca 175 gr i ca 10 min. Stäng av ugnen och håll biffarna varma fram till servering.
Caponatan:
Lägg tärnad aubergine i ett durkslag, salta lätt och låt den vila i ca 20 minuter för att dra ut vätska. Skölj och torka av med hushållspapper.
Hetta upp 2 msk olivolja i en stor stekpanna. Stek auberginen tills den blir gyllene och mjuk. Ta upp och lägg åt sidan.
I samma panna, tillsätt mer olivolja vid behov och fräs lök, vitlök och selleri tills de mjuknar.
Lägg tillbaka auberginen i pannan och tillsätt tomaterna, kaprisen och oliverna. Rör om och låt puttra i ca 10 minuter på låg värme.
Blanda rödvinsvinäger och socker (eller russin) i en liten skål och häll det över grönsakerna. Låt koka upp och smaka av med salt och peppar. Rör ner bladpersilja och rostade pinjenötter.
Ta av från värmen och låt caponatan svalna något. Den smakar ännu bättre om den får stå en stund och ”sätta sig.”
Garnera med färsk basilika eller persilja och servera som en varm eller ljummen sidorätt till dina lammfärsbiffar.
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎