Ojojoj, detta blev så rackarns gott att det nog kommer bakas flitigt vid fest och helg! Muuuuuuums!!! Jag är ju galen i lakrits så jag är klart partisk 😉
12 portioner (räcker med en liiiiiten bit!)
1 bit innehåller 278 kcal och 6 g kolhydrater
100 – 200 g 70% choklad – jag använder marabou premium
200 g osaltat smör
4 ägg
Sötningsströ motsvarande sötma från 1 dl strösocker (tex 1 dl Ica Stevia Strö m.fl -de doseras olika)
1 dl vispgrädde
3 msk lakritspulver (smaka av för det skiljer märkena emellan)
1 tsk vaniljpulver
Sätt ugnen på 225 gr.
Vispa äggen fluffiga och vispa sedan ner sötningsströet en liten stund. Vispa ner vaniljpuver och lakritspulver. Smält smöret tillsammans med chokladen. Blanda ner grädden. Vispa ner chokladsmeten i äggsmeten och häll i springform (mellanstor, min är 22 cm)
Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt stå kallt några timmar innan servering. Pudra gärna över lite lakritspulver innan servering!
Smaklig spis!!
JULKAMPANJ
Min kod 56KILO ger 25% rabatt på vibbplattor & IR-mattor. Utöver ev nedsatt pris!
Fantastisk för förbränning, värk och lymfan.
(läs mer om Vibrationsträning och IR mattor HÄR)
36 kommentarer
Hej!
I ditt recept skriver du 100-200g och undrar över vad som är minsta mängden att ha i kakan? Känns som det blir för lite med 100g eller? Jag har en 70% och en 85%!
Den verkar smaskens! Tack!
Den låter perfekt för vår fest, men kan den frysas om man vill förbereda ett tag innan?
Absolut!
Tyckte kakan var yummi! Till och med min lchf-skeptiska svåger gillade den 😀 Provade också att ersätta lakritsen med pepparmynta, fantastiskt!!! Kakan kändes mindre tung och fick ett väldigt fräscht drag. Smakade smaskens med lösvispad grädde 🙂
Tack för en härlig blogg, följer den troget!
Låter supergott!!! Muuuuums!!!
Vet du hur mycket kolhydrat per 100 gram innehåller lakritspulvret? 🙂
Hej, ca 26 gram innehåller lakritsroten vilket lakritspulver är.
Vad ströar du formen med?
Ingenting.
Men häpp. Grädden ska den vara i smeten eller till kakan?!
sorry! uppdaterat receptet nu!
Jaa, vad gott det låter och jag har allt hemma, tänkte jag först. Men osaltat smör har jag inte så antingen chansar jag med saltat eller så får jag åka och handla sen. För baka den måste jag absolut. Håller på att äta upp lakritspulvret jag köpte för ett tag sedan, det är så vansinnigt gott! Tack för ett spännande recept!
Helena W: Jag gjorde kakan igår och använde normalsaltat smör och det blev bra. Dessutom hade jag bara en 85% chokladkaka på 100g så jag hade i 1 dryg msk kakao också. Kakan blev jättegod! Farligt god, skulle jag vilja säga 😉
Tack för tipset!
Då törs jag prova med vanligt smör!
Håller med ovanstående inlägg….
Tack
Irene
Om man varje gång man äter stevia strö får dålig bismak och sedan blir enormt illamående finns det något annat man kan ersätta med? Agave? Björksocker?Xylitol? Vad rekommenderar du?
Jag använder själv helst björksocker (samma sak som xylitol) men det ska vara en bra som verkligen är från björk! Xylitol.nu säljer en bra sort!
hallå Åse
vill bara upplysa om att björksocker är giftigt för hundar, choklad vet ju ”alla” att man inte ska ge hundar.
tänkte att du kanske kunde sprida denna kunskapen eftersom du själv är hundägare och har stor spridning.
gunsan
ps. lakridspulvret är det mald lakridsrot ?
Hej! Javisst vet jag att björksocker är farligt för hundar men det är nog inte så stor risk att hundar kommer åt det!? Som tur är så brukar det stå på paketen så konsumenten lätt kan läsa det. Ja lakritspulver är mald lakritsrot. Skön tisdag gungan!
Mmm, ska testas. Jag är också tokig i choklad och lakrits, brukar göra en chokladmousse med lakritspulver på toppen, som liksom smälter och blir både snyggt och gott. Recept finns här: https://tojis.blogspot.se/2011/02/mattips-infor-helgen.html
Jösses så gott det låter! Det svåra är väl att baka den utan att äta upp hela….
Var hittar man lakritspulver, måste testa denna kakan älskar lakrits.
Ser väldigt smarrigt ut för en chokladälskare som jag!
Måste prova! Ääälskar lakrits =)
Mums – älskar också lakrits =). Trevlig helg!
Nu har jag min kaka i ugnen. Hade bara 100 g av 85 % choklad men jag har skarvat med 1 msk kakao. Bara normalsaltat Smör men å andra sidan så gillar jag när choklad är lite salt. Tar 10 min i ugnen för min form är lite större.
Tur att Kung Markatta har lakritspulver i ”vanliga” mataffären!
Smeten blev god 😉 Så jag ser fram emot en bit ikväll!
Tack för receptet!
Fungerar alldeles perfekt att göra som du! :)) kram!
Spännande! Visst borde det gå att halvera receptet oxå? Ifall man skulle råka äta upp allt 😀
Har inte lakritspulver hemma, kanske det blir en god chokladkaka utan?
Ska prova dina bullar senare ikväll, hoppas att jag lyckas 🙂
Ja till båda!! :))
Denna måste testas, älskar lakrits. Tack för alla underbara recept och allt annat du skriver om. Din blogg har blivit som en drog (en positiv) kollar den flera gånger om dagen.
Jag gillar att vara en drog ;)) hihi Trevlig helg!!