Det jag älskar med att laga mat och att vara receptkreatör är just det att recept lever. De går att förbättra, förändra beroende på tycke och smak, beroende på årstid, humör och livsmedel.
Jag älskar Fat Head pizzadegen men har velat fortsätta utveckla den något.
Nu tycker jag att jag fått till den helt!
I mitt ursprungsrecept så har jag använt proteinpulver men det finns två nackdelar med det.
1. Dels vill jag helst ha så få ingredienser som möjligt i receptet och det är många som inte har proteinpulver tillgängligt.
2. Det skiljer sig mkt proteinpulver emellan och resultatet kan därför skiljas åt.
Generellt är jag inte så glad för Risentas mandelmjöl då det är väldigt finmalet och kan göra LCHF bak lite torrt men i just den här degen blir den perfekt!
Mozzarellan och färskosten är smält och något avsvalnad och vispas ihop med ägg.
I degen använder jag även oregano och vitlökssalt, vitlökspulver + salt fungerar så klart också bra!)
När degen är klar låter jag den vila i ca 15-30 minuter i kylskåpet, då blir den lättarbetad!
Perfekt deg!
Jag delar degen i två delar så jag får ut två pizzarundlar. Vill man ha en tjockare botten, dela inte degen.
Strö lite mandelmjöl på bakbordet och även ovanpå degen. Jag plattar först ut den med händerna sedan både kavlar jag och använder händerna.
Några minuter i ugnen senare! Doooooooften! (Ni måste ha vitlök och oregano!)
Elastisk och brödlik! Puuuuuuuurrfect!
Jag köpte färdig kycklinggyros. MEN det går så klart hur bra som helst att använda kycklinglårfilé som man steker upp med gyroskrydda (recept nedan) och som man sedan strimlar fint.
Isbergssallad, vitlökssås, röd kebabsås, pfefferonis, rödlök – alltså FULLÄNDAT GOTT!
Receptet på godaste vitlökssåsen hittar ni HÄR
Receptet på röd kebabsås hittar ni HÄR

Kycklinggyros pizza
- Portioner: 2
Ingredienser
Pizzadeg:
180 gr riven mozzarella (ca 3,5 dl)
28 g färskost (2 msk)
1 ägg
100 g finmalet mandelmjöl
2 krm vitlökssalt
3 tsk torkad oregano
Gyroskrydda:
2 msk spiskummin
2 msk vitlökspulver
1–2 msk chilipulver
1 msk malen koriander
1 msk paprikapulver
1 msk torkad persilja
2 tsk torkad timjan
2 tsk torkad oregano
1 kryddmått med kanel
Topping:
Gyroskyckling
isbergssallad
rödlök
tomat
pfefferoni
riven ost
Instruktioner
Blanda ihop ingredienserna till såserna och låt dem stå kallt ett tag.
Sätt ugnen på 220 gr.
Lägg den rivna mozzarellan i en mikrosäker bunke. Klicka ner färskosten.
Smält i mikron i 1,5-2 minuter beroende på mikrougn. Jag kör på 750 w i 2 minuter.
Rör ihop med en gaffel.
Lägg över i matberedare med flatvisp (går att bearbeta för hand också, men då tar det längre tid)
Låt svalna en stund. Vispa ner ägget så det blir en slät smet.
Vispa ner mandelmjöl, vitlökssalt och oregano. Vispa ihop till en klibbig deg. Låt degen vila i kylskåp någon halvtimme så blir den enklare att arbeta med.
Lägg lite mandelmjöl på bakbord och kavla ut / platta ut med händer till rundel. Strö lite mandelmjöl över om det behövs. (Max 2 msk under och över)
Nagga med gaffel.
Grädda i 6-8 minuter tills bottnen är gyllenbrun.
Lägg på pizzasås, ost och gyroskryddad kyckling och grädda i nedre delen av ugnen tills osten smält.
Toppa med strimlad isberg, skivad rödlök, tomatskivor, pfefferoni och sås.
IR_KAMPANJ - tom 31/3!
Min kod 56KILO ger 20% rabatt på ALLT. Just nu nedsatta priser på IR produkter vilket innebär hela 26% rabatt och uppåt.
Fantastiskt för viktminskning, värk och lymfan. (läs mer HÄR)

35 kommentarer
Jättegott! Hela familjen tyckte det, även vår 3 åring som annars endast äter spaghetti och köttfärssås. Tänkte fråga om man kan göra degen och frysa in i bitar och ta fram och göra senare?
Vad roligt att höra! javisst det går jättebra!
Go kväll Åse! Jag vet att det var ett tag sen du la ut det här recept men jag testar ändå med en fråga😉; kan man frysa botten? Ha en fin fre.-kväll!!/Anna
Hej! Yes det går bra! =)
Funkar det att ha med den här som matlåda? Jag tänker främst på om degen klarar att bli värmd igen i micron.
Ja absolut! Det har min man med sig idag 🙂
Hej Åse.
Jag har just upptäckt din blogg & blivit väldigt inspirerad till att testa LCHF! Men jag undrar om det finns näringsinnehåll till recepten så att man vet hur många kolhydrater man får i sig?
Med vänlig hälsning,
Diana
Hej!
Med lchf behöver man sällan räkna varken kolhydrater eller kalorier eller övrig makro.
Jag rekommenderar istället att man lär känna livsmedel som är naturliga och låga i kolhydrater så behöver man inte förlita sig på att räkna. Det är nyckeln i min egen resa.
Om du känner att du måste veta då rek jag att du lägger in receptet i kostbevakningen.se
En del recept räknar jag ut energi på – mest för att visa hur låga de är (som bröd och sötsaker) vanlig lchf mat där man äter grönsaker till istället för potatis etc är alltid låga i kolhydrater här.
Hej! Jämförde lite mellan dina fathead recept och jag såg att i vissa är det fiberhusk och i andra inte. Vad tycker du är att föredra? Ha det strålande!
Hej!
Hm inget av recepten innehåller fiberhusk?
Kan man ersätta mandelmjölet med nått annat mjöl om man är nötallergiker ?
Gyrospizzan den var grym. Seglar snabbt upp på topp 10. Du har bästa recepten. Tack.
Oj så kul att höra! tack! 💕
Detta blev supergott! Även mina två tonårssöner gav den godkänt och det är den första LCHF-pizza som fått det 😊 Denna botten kommer jag absolut använda mer!
En fråga med – ugnstemperaturen i dina recept, är det varmluftsugn?
Vad roligt att höra! 💜 Nej då står det alltid 🙂
Jag har ingen micro, så jag satte min KitchenAid skål i vattenbad. Det gick alldeles utmärkt. Det tog mig jättelänge att hitta organiskt proteinpulver och det kostade skjortan, så fortsätter nog att använda det tills paketet är tomt! Får fråga Google vad annat jag kan använda det till.
Pizzan blev i alla fall busgod och skriver detta medan nummer två ligger i ugnen.
Tack för alla härliga recept Åse xx
Hej!
Om man köper färdig Gyroskyckling struntar man i kryddblandningen då?
MVH Ulrika
Hej! Yes! =)
Ser ut som en dröm! Den botten ser ju helt otrolig ut!
Ser underbart ut! Ska färskosten med in i micron?
Yes!
Tack för informationen!
Måste bara testa denna pizzan inom kort! Ser fantastiskt gott ut!
Men Åse!! Slurp så gott det ser ut!! 😍
Fick hem din nya bok idag – så fin! Nu blir det soffan och en kopp thé med den.
Tack för alla goda recept du delar med sig av. Och annan inspo såklart!
Kram Laila
Blev pizza ikväll. Absolut bästa LCHF pizzabotten jag smakat. Degen var lätt att hantera. Lyckades dessutom få till lite krispiga kanter. Tack för all tid du lägger ner på att utveckla olika recept.
Så gott det ser ut! Den får vi testa!